SHOW SIDEBAR
Motociclismul de aventura pentru incepatori

„Singura calatorie imposibila este cea pe care nu o incepi niciodata” este un aforism excelent pentru aventurierii pasionati de motociclism. Daca esti abia la inceput de drum in motociclismul de aventura, probabil ca te simti putin descurajat cand te gandesti cate ai de invatat si de luat in considerare. Ca in toate calatoriile, primul pas este adesea cel mai greu!

Afla totul despre elementele de baza in motociclismul de aventura si de ce a devenit o distractie atat de populara, ce ai nevoie pentru o cursa cu motocicleta off-road si care sunt elementele de siguranta de care trebuie sa tii cont pentru a porni la drum.

Motociclismul off-road poate fi o experienta palpitanta si plina de satisfactii, dar este important sa fii in siguranta si pregatit in orice moment. Cu pregatirea potrivita, vei fi pe drumul cel bun spre o aventura off-road placuta si memorabila.

Asadar, foloseste acest ghid ca o piatra de temelie pentru urmatoarea ta aventura cu motocicleta off-road si poti fi sigur ca te vei distra de minune!

Ce este motociclismul de aventura?

Motociclismul de aventura inseamna sa iesi cu motocicleta off-road si sa explorezi terenuri diferite, sa descoperi frumusetea naturala, sa iti lansezi noi provocari si sa ai libertatea de a face plimbari lungi in afara cararilor batatorite.

Este important sa intelegi ca exista patru tipuri diferite de motociclete disponibile pentru off-road: motociclete sport de aventura, motociclete dual sport, motociclete enduro si motociclete pentru motocross. Fiecare tip de motocicleta este proiectat pentru diferite terenuri si conditii, asa ca este important sa stii ce tip ar fi cel mai potrivit pentru nevoile tale.

- Motocicletele sport de aventura - concepute pentru tururi pe distante lungi pe si in afara pistelor batatorite. Sunt usoare, puternice si confortabile.

 - Motocicletele dual sport. Acest tip de motocicleta este o combinatie intre o motocicleta de strada si o motocicleta de teren, permitand ciclistilor sa se bucure cu usurinta atat de asfalt, cat si de teren accidentat.

- Motociclete enduro. Construite pentru cele mai dure terenuri off-road din jur, enduro-urile au sisteme de suspensie puternice, pentru a face fata conditiilor dificile. O experienta enduro pe munte de exemplu, cere intotdeauna acest tip de motocicleta.

- Motocross. Concepute pentru curse pe terenuri inchise, pe piste de pamant si pentru sarituri, aceste motociclete dispun de motoare puternice in doi timpi, care necesita agilitate si indemanare pentru a fi stapanite.

Motociclismul de aventura e potrivit pentru incepatori?

Daca esti in cautarea unei aventuri palpitante pe doua roti, o motocicleta de aventura ar putea fi potrivita pentru tine. Cursele de aventura inseamna explorarea unor locuri noi, provocare si depasirea limitelor - o experienta de aventura minunata, dar respectandu-ti limitele.

Insa in general, motocicletele de aventura sunt mai mari, au sei mai inalte si motoare mai puternice, asa ca s-ar putea sa nu fie cea mai buna alegere daca nu ai experienta sau daca esti incepator. Inainte de a incepe, asigura-te ca stii notiunile de baza ale motociclismului. In acest fel, vei putea castiga experienta in siguranta si vei putea avea incredere sa pornesti intr-o aventura cu liniste sufleteasca!

Iata cateva ponturi care te vor ajuta sa te pregatesti pentru o cursa plina de aventura.

1. Siguranta pe primul loc. Investeste in echipament de calitate.

Investitia in casca, jacheta de motociclism, ghete si manusi de cea mai buna calitate ar trebui sa fie primul pas in pregatirile tale. Acest echipament nu te va mentine in siguranta doar in cazul unui accident nefericit, ci te va proteja si de vant, praf si insecte atunci cand parcurgi trasee dificile.

Cele mai bune echipamente de siguranta pentru motociclism de aventura ar trebui sa fie confortabile, usoare si respirabile. Un astfel de echipament poate fi scump, asa ca nu uita sa incluzi si asta in buget.

2. Intelegerea motocicletei de aventura

Familiarizarea cu caracteristicile motocicletei de aventura off-road este esentiala pentru a te asigura ca orice calatorie pe care o faci va fi sigura si placuta. O motocicleta de aventura are un sistem de suspensie specializat, anvelope mai mari si garda la sol crescuta.

De asemenea, are sisteme avansate de franare, care o protejeaza de daune cauzate de un cuplu excesiv. Desi aceste functii iti permit sa explorezi locuri noi, in afara drumurilor batatorite si sa experimentezi noi obiective depasindu-ti limitele atat fizic, cat si mental, e nevoie si de o perioada in care sa te obisnuiesti. Ia-ti timp pentru a-ti cunoaste motocicleta si caracteristicile acesteia, precum si pentru a intelege procedurile de intretinere sau reparare.

Este esential sa constientiezi orice probleme potentiale care ar putea aparea, pentru o calatorie in siguranta. Este important sa inspectezi regulat componentele motocicletei, cum ar fi franele, suspensiile si anvelopele, pentru a te asigura ca sunt in stare buna de functionare. Astfel vei evita sa ajungi intr-o situatie dificila care ar fi putut fi prevenita.

3. Planifica in avans

Pentru off-road e bine sa planifici intotdeauna din timp. Cercetarea diferitelor rute te poate ajuta sa o gasesti pe cea care corespunde cel mai bine cerintelor tale in ceea ce priveste distanta, terenul si orice probleme precum drumurile inchise.

4. Ia cu tine articolele necesare

Paza buna trece primejdia rea, cum se spune, asa ca asigura-te ca iei cu tine toate articolele necesare inainte de a porni in urmatoarea aventura cu motocicleta: un kit de reparare a anvelopelor, un instrument multifunctional, o trusa de prim ajutor si un telefon complet incarcat.

Trusa de reparare a anvelopelor trebuie sa contina o pompa, petice de reparare si un cric. De asemenea, nu uita sa iei cu tine gustari si apa, echipament de ploaie si orice alte articole de care stii ca ai putea avea nevoie.

5. Fii confortabil cu mersul pe motocicleta

Inainte de a porni intr-o noua aventura, este important sa te familiarizezi cu elementele de baza ale cursei off-road. Cel mai bun mod de a face asta este sa urmezi un curs de siguranta pentru motociclete si sa faci off-road intr-o zona sigura.

Poti incepe cu manevre de baza cu motorul, cum ar fi aplecarea si virajele intr-un spatiu deschis mare, apoi sa treci la provocari mai complexe de off-road, cum ar fi coborarea dealurilor si mersul printre copaci. Invatand elementele de baza din off-road intr-un mediu controlat vei avea mai multa incredere in tine si te vei bucura de cunostintele necesare atunci cand abordezi traseul.

Cum alegi motocicleta potrivita pentru off-road?

E usor sa faci alegerea gresita, iar cum segmentul off-road cunoaste o crestere rapida in ultimii ani, foarte multi incepatori ajung sa invete pe propria piele, in general din greseli. Pentru a te salva de greseli, iata un ghid pas cu pas pentru alegerea primei tale motociclete off-road.

Ce fel de incepator esti?

Daca esti la prima ta motocicleta off-road, cel mai probabil ai deja o motocicleta de strada de cativa ani si iti doresti sa incerci un nou tip de aventura. Insa, daca nu ai condus niciodata o motocicleta si vrei sa incepi cu off-road, va trebui sa te pregatesti temeinic.

Oricum ar fi, gama de lucruri pe care le poti face cu o motocicleta off-road este ampla, de la competitii pana la ture linistite in padure, asa ca primul pas pentru a alege motocicleta potrivita pentru tine va fi sa raspunzi intrebarii principale: Cei vei face cu motocicleta pe care ti-o doresti?

Ce dimensiune trebuie sa aiba motocicleta ta?

Doar pentru ca poti sa o pornesti, nu inseamna ca poti sa o si conduci. Va trebui sa alegi o motocicleta cu o capacitate suficienta incat sa poti face lucrurile pe care vrei sa le faci, dar nu una care sa te copleseasca si sa-ti aduca momente de panica in loc de bucurie.

Pentru un incepator, alegerea motocicletei potrivite se reduce la aceste considerente principale.

Capacitatea motorului

Majoritatea motoarelor de 125 cc sau 250 cc in patru timpi nu iti vor crea probleme, in timp ce motocicletele din clasa 450 iti pot pune probleme. De asemenea, este important sa tii cont ca problema reala nu este doar capacitatea, ci puterea.

O motocicleta de 250 cmc cu un motor bland racit cu aer, bazat pe un design vechi, este destul de diferita de o motocicleta de motocross de 250 cmc cu racire lichida, foarte tunata. Primul tau indiciu aici, dupa capacitate, va fi pretul si destinatia la care te gandesti.

Inaltimea seii

Motocicletele off-road sunt in mod inerent inalte, pentru ca suspensia sa faca fata terenurilor accidentate, iar scopul nu este acela de a-ti pune picioarele pe pamant. Dimensiunile tale personale ar trebui sa iti spuna daca o inaltime a seii de 37 de inci fara incarcatura va fi tolerabila pentru tine.

Skill-urile

E clar ca, daca prima ta motocicleta off-road este si prima motocicleta pe care ai avut-o vreodata, pornesti de la zero si va trebui sa alegi o motocicleta mai accesibila si mai usor de gestionat. Dar chiar si daca ai multi kilometri parcursi pe un motor pe sosea si vrei sa incerci si suprafetele off-road, retine ca strada si off-road-ul sunt doua lumi complet diferite.

Insa vestea buna este ca poti invata, cu atentie si insistenta si in cele din urma vei reusi sa stapanesti o motocicleta off-road si sa te simti confortabil chiar si cu terenurile in continua schimbare pe care le vei simti sub roti. E posibil ca motociclistii experimentati, care vor dori sa iti dea un sfat bun, sa nu isi mai aminteasca exact cum e sa fii incepator.

De aceea, iti vor recomanda sa cumperi o motocicleta mai puternica sau mai capabila, astfel incat sa nu te regasesti in situatia de a avea nevoie de mai multa performanta. Este o problema legitima, insa trebuie sa tii cont si de dezavantajele cumpararii unei motociclete prea mari sau prea mici.

Un incepator care isi cumpara o motocicleta prea usoara si dupa un an de mers cu ea isi doreste ceva mai puternic, o poate vinde oricand unui alt incepator si isi poate cumpara ceva mai puternic. Insa un motociclist incepator care isi ia o motocicleta prea puternica, prea inalta sau prea greu de manevrat se poate descuraja sau se poate chiar rani intr-o cadere si isi poate pierde interesul de tot pentru acest sport.

Nu trebuie sa te gandesti ca prima ta motocicleta este si uItima! Gandeste-te la ea ca la un prim pas dintr-o calatorie cu multe descoperiri noi. Daca vei constata ca iti place sa mergi pe trasee off-road, vei dori sa incerci tipuri noi de trasee si activitati pe multe motociclete. E chiar bine sa simti ca vrei mai mult decat prima ta motocicleta!

Prima ta motocicleta trebuie sa fie noua sau second hand?

Exista argumente legitime atat pentru cumpararea unei motociclete noi, cat si a uneia folosite deja. O motocicleta noua inseamna ca nu va trebui sa iti faci griji pentru numarul de ore sau pentru eventualele reparatii prin care a trecut, iar asta confera un plus de incredere.

De asemenea, poti incepe sa construiesti o relatie cu service-ul local daca nu iti vei face singur reparatiile si intretinerea. Pe de alta parte, cumpararea unei motociclete noi vine cu un pret mult mai mare. Insa, incepand cu perioada pandemiei si aceasta diferenta s-a mai estompat, deoarece cresterea vanzarilor de motociclete off-road a dus la cresterea preturilor si pe piata second hand.

Daca ai spatiu in garaj, abilitati mecanice si interes pentru a lucra singur la o motocicleta mai veche, o motocicleta folosita este o solutie mai logica si mai accesibila. Motocicletele off-road inseamna terenuri dificile, adrenalina, dar si caderi.

Unul dintre argumentele impotriva achizitionarii unei motociclete noi sunt daunele pe care le pot provoca rasturnarile. Si nu vei duce lipsa de acestea, mai ales daca esti incepator. In acelasi timp, motocicletele off-road sunt mai usor de gestionat atunci cand au nevoie de o reparatie decat motocicletele de strada. Daca vrei sa inveti ceva elemente de mecanica, o motocicleta second-hand va fi un mod foarte bun de a face asta.