SHOW SIDEBAR
Degustarea perfecta pentru meniul de nunta

Ti-ai stabilit data nuntii si ai deja locatia ideala? E momentul sa incepi sa planifici toate celelalte detalii importante pentru ziua cea mare. De la rochie pana la invitatii, culori si tema, ai multe de facut! Iar una dintre cele mai interesante si poate si cel mai putin cunoscute parti ale procesului de panificare a nuntii este degustarea meniului.

Degustarea meniului de nunta trebuie sa fie intotdeauna ca o iesire romantica in doi, in care tu si logodnicul tau va veti relaxa si veti gusta diverse optiuni de mancaruri oferite de locatia in care veti face nunta.

Degustarea privata sau de grup

Exista diverse tipuri de degustari de mancare pe care le poate oferi locatia in care mergi. Cele mai frecvente sunt degustarile private si degustarile de grup. In timpul unei degustari private poti alege din timp antreurile pe care le vei degusta.

Daca ai optiuni de meniu foarte specifice pe care vrei sa le incerci, aceasta poate fi cea mai buna optiune pentru voi. Intr-o degustare de grup veti participa alaturi de mai multe cupluri la o seara de degustare a diverselor tipuri de meniuri.

Acest tip de degustare functioneaza ca un fel de nunta in sine si va avea de obicei un meniu ales de locatie in functie de popularitatea anumitor feluri de mancare. La o degustare de grup exista o varietate mult mai mare de mancaruri servite, asa ca vei avea multe mai multe optiuni de gustat.

Desi este aproape imposibil sa incerci fiecare produs oferit de locatia aleasa, o degustare de grup va oferi o selectie excelenta a celor mai populare feluri de mancare ale locatiei si a specialitatilor bucatarului. S-ar putea sa ajungi sa descoperi ca nu servesc exact produsele pe care le ai in vedere pentru noaptea nuntii tale.

Nu trebuie sa fii dezamagit, scopul principal al unei degustari de mancare este sa iti faci o idee despre stilul, calitatea si prezentarea mancarii in timp ce te bucuri de atmosfera optimista a unui eveniment. Este, de asemenea, o oportunitate minunata de a experimenta elemente din meniu la care probabil ca nu te-ai fi gandit.

Exista chiar si optiunea de degustare de branzeturi la tine acasa. Sau chiar de vinuri. Asta daca preferi intimitatea casei tale si vrei sa eviti sa stai in trafic.

Cum te pregatesti pentru degustare

Exista cateva trucuri pe care le poti folosi pentru a percepe mai bine gusturile si aromele preparatelor si bauturilor pe care le vei incerca, exact ca un profesionist. Inainte de orice, trebuie sa facem distinctia intre doi termeni extrem de importanti pentru degustare.

Notiunea de “gust” se refera la ceea ce percepem prin papilele gustative.

“Aroma” se refera la perceptia ce rezulta din perceptia simtului gustativ si a simtului olfactiv. Mai jos, cand ne vom referi la gust ne vom referi de fapt la experienta combinata gustativa si olfactiva.

Factorii ce pot influenta capacitatea de degustare

In general, o dieta echilibrata care nu exagereaza cu nicio aroma de baza este cea mai indicata pentru a-ti pastra un simt puternic al gustului. In timp, te poti „desensibiliza” la gusturi si este important sa eviti asta. De exemplu, o persoana care foloseste multa sare in alimentatie va percepe mai greu sarea din preparatele degustate, comparativ cu una care nu este obisnuita cu multa sare.

Periajul limbii atunci cand te speli pe dinti te poate ajuta sa ai un simt gustativ mai bun. Si, pentru ca o parte a experientei se bazeaza pe simtul mirosului, daca ai nasul infundat din cauza unei raceli, e posibil ca simtul gustului tau sa nu mai fie atat de bun ca in mod obisnuit.

Cum poti avea o degustare cat mai precisa

Incepi prin a mirosi produsul. Iti poti curata simtul olfactiv mirosind interiorul cotului inainte de a mirosi mancarea sau bautura. Mesteca bine alimentele. Lasa-le sa stea in gura si gandeste-te la cuvintele potrivite pentru a le descrie. Inghite, astfel incat senzatiile olfactive si gustative sa fie maximizate si sa observi orice gust persistent. Clateste gura cu apa si scrie cele mai importante cuvinte care descriu experienta.

Cum iti poti imbunatati capacitatea de degustare

Exercitiul duce la perfectiune. Cu cat acorzi mai multa atentie, cu atat vei descoperi ca esti capabil sa detectezi mai mult si sa observi mai mult ceea ce te ajuta sa te concentrezi cel mai mult. De pilda, unele persoane se tin de nas si baga mancarea in gura pentru a simti cele cinci gusturi de baza – dulce, sarat, acru, amar sau umami – apoi isi elibereaza nasul si obtin efectul complet al aromei.

Cel mai imersiv mod de a te simti cat mai confortabil atunci cand faci o degustare si transmiti ideea este sa exersezi descrierea a tot ceea ce pui in gura. Gandeste-te cum sa descrii un produs unei persoane care nu l-a incercat niciodata.

Folosirea limbajului cu descriptori te poate ajuta sa iti deschizi mintea la ceea ce degusti. Plimba mancarea pe limba pentru a te asigura ca ai experimentat pe deplin nuantele gustului, foloseste-te de descriptori si vezi daca acestia descriu in mod adecvat ceea ce mananci.

Exista si alte calitati care pot influenta gustul?

Perceptia gustului este influentata de multiple simturi si raspunsuri emotionale, iar placerea sau aversiunea fiecarei persoane fata de alimente este extrem de variata. De exemplu, un miros sau un gust iti poate aminti de un moment placut sau neplacut din viata ta, ceea ce va influenta daca respectiva mancare sau bautura iti place sau nu.

Apoi, textura reala sau senzatia pe care o lasa in gura produsul degustat. Acestea sunt cunoscute si sub denumirea de proprietati kinestezice sau tactile si includ senzatii precum crocant, catifelat, intepator, etc, ca si racoritor sau incalzitor. Chiar si culoarea unui produs sau temperatura la care este servit poate avea un impact.

Cu cat te expui mai mult la diferite alimente si bauturi, cu atat vei deveni mai bun la identificarea gusturilor specifice.

Ce sa faci inainte de o degustare

Salveaza-ti apetitul. Vor fi cantitati abundente de mancare, de la aperitive pana la standuri fixe de prezentare si platouri si vei dori sa ai loc sa incerci totul. Ia-ti notite si fa multe poze. Ia-ti notite despre fiecare preparat pe care il incerci, scrie ce ti-a placut si ce ti-ai dori sa excluzi din meniul de la nunta voastra si nu uita sa faci poze pentru a documenta exact tot ce ti-ai notat.

Pune intrebari. Locatia aleasa ar trebui sa aiba la dispozitie personal care sa-ti raspunda la orice eventuale intrebari pe care le-ai putea avea. S-ar putea sa-ti placa un aperitiv, dar sa vrei sa schimbi sosul sau poate ca vei dori sa stii cum arata prezentarea pentru un grup mai mare. Intreaba tot ce vrei sa stii pentru a nu ramane cu nelamuriri.

Stabileste o intalnire finala. Dupa degustare stabileste o intalnire finala cu coordonatorul nuntii, pentru a face alegerile definitive si pentru a pune la punct toate detaliile.