SHOW SIDEBAR
Cele mai frumoase orase din Romania
Romania este o tara pitoreasca si fascinanta, care are cate ceva de oferit pentru fiecare turist care ajunge pe plaiurile sale, fie el in cautarea unor drumetii extraordinare in Muntii Carpati, in cautarea diversitatii culturale in Bucuresti, in cautarea povestilor cu vampiri in Transilvania, fie ca isi doreste sa invete despre istoria zbuciumata a acestor locuri. Am ales in cele ce urmeaza cele mai frumose orase din Romania, astfel incat sa te ajutam sa iti planifici calatoria aici, insa nu e deloc exclus ca odata ce incepi sa calatoresti prin Romania sa nu iti mai doresti sa pleci nicaieri.

Sibiu

Obiectiv istoric
Amplasat in centrul Romaniei, in regiunea Transilvania, Sibiul este un oras cat se poate de idilic. Desi a fost intemeiat de colonistii sasi la 1191, de-a lungul istoriei intre granitele Sibiului a trait intotdeauna un mix de sasi, maghiari si romani – ceea ce il face un oras extrem de important pe ruta comerciala din aceasta zona. Desi al doilea Razboi Mondial a schimbat compozitia etnica a orasului, inca exista in aceasta zona o minoritate de etnici germani (sasii), o omunitate din care face parte si actualul presedinte al Romaniei, Klaus Johannis. Fa o plimbare la pas prin Centrul Vechi al Sibiului si apoi ia autobuzul pana la Muzeul de Etnografie Astra, pentru a vedea cum au trait romanii din diferite regiuni timp de secole intregi.

Timisoara

Obiectiv arhitectural si istoric
Timisoara, capitala istorica a regiunii Banat, un oras extrem de divers din punct de vedere etnic, are si el o istorie fascinanta. De-a lungul existentei sale de 800 de ani, orasul a facut parte din Regatul Ungariei, din Imperiul Otoman, a fost parte a Imperiului Austro-Ungar si, in final, din Romania. Populatia actuala este formata in cea mai mare parte din romani, insa exista aici si un numar mare de unguri, germani si sarbi care isi duc viata in armonie. Istoria bogata si diversa a Timisoarei poate fi remarcata si in arhitectura orasului – astfel ca atunci cand te plimbi pe strazile sale, vei vedea influente din toate perioadele pe care le-a traversat acest oras.

Brasov

Obiectiv arhitectural
Probabil ca ti-ai dorit sa ajungi la Brasov pentru a vedea Castelul Bran, cel din care s-a inspirat Bram Stoker pentru romanul sau, “Dracula”, insa ar trebui in mod cert sa ramai si pentru oras in sine. O alta destinatie importanta transilvaneana, Brasovul a fost locuit continuu, inca din perioada neolitica, dar a fost adus la forma sa actuala de colonistii germani in prima jumatate a ultimului mileniu. Vei gasi la Brasov cateva biserici foarte frumoase ce merita vizitate si un centru vechi fermecator. In pus, castele Peles si Bran se afla la o distanta mica de Brasov si nu trebuie sa le ratezi.

Suceava

Obiectiv arhitectural

Privelistile Sucevei te lasa clar sa observi ca acesta a fost odinioara un oras regal. Suceava a fost capitala Principatului Moldovei, pentru o perioada de aproximativ 200 de ani – astfel ca vei putea vizita aici ruinele Cetatii Suceava, Curtea Domneasca din Suceava si Cetatea Scheia. Poti explora, de asemenea, Muzeul Satului Bucovinean, in aer liber, unde poti vedea cladiri traditionale din toata zona Bucovinei, zona in care este amplasata Suceava. Insa Suceava ofera si alte locatii pe care este indicat sa le vizitezi, inclusiv cateva biserici cu o arhitectura specifica acestei regiuni.

Cluj Napoca

Obiectiv arhitectural
Cu o populatie putin peste 300.000 de persoane, Cluj Napoca – numit in general Cluj – inca pastreaza sentimentul unui oras mic, in mare parte datorita centrului sau istoric, care se diferentiaza de cladirile comuniste de la periferie. La originile sale, Clujul a fost intemeiat de catre romani, in jurul anului 100, dar a fost apoi abandonat in secolul al treilea si a ramas gol pana cand ungurii au cucerit Transilvania, la inceputul ultimului mileniu. Principala influenta arhitectonica pe care o vei vedea astazi aici este cea a Imperiului Austro-Ungar. Pentru o experienta unica in zona Clujului, fa o vizita la Salina Turda, o veche mina de sare transformata astazi in atractie turistica si un fel de parc de distractii subteran, completat de un lac subteran.

Busteni

Obiectiv arhitectural
Situat in Valea Prahovei, Busteniul este strajuit de Muntii Bucegi, oferind turistilor extrem de multe oportunitati de iesiri in natura pe toata durata anului. Vara vei avea parte de drumetii minunate cu privelisti superbe, in timp ce iarna iti poti aduce schiurile cu tine pentru o tura pe partiile carpatine. Cabanele si casele cu acoperisuri din lemn creaza o atmosfera rustica superba, iar muntii si padurile minunate care le inconjoara nu fac decat sa le complimenteze aspectul. Pasionatii de istorie pot merge sa viziteze Castelul Cantacuzino.

Sighisoara

Obiectiv arhitectural
Domnitorul Vlad Tepes, supranumit “Vlad Dracul”, a carui viata a inspirat celebrul mit al lui Dracula, s-a nascut la Sighisoara, iar odata ajuns in acest orasel vei putea vizita si locul in care se spune ca s-ar fi nascut cu adevarat - Casa lui Vlad Dracul. Sighisoara are, de asemenea, un centru medieval fortificat, foarte bine conservat, cu ziduri inconjuratoare care inca stau in picioare si care i-au adus acestui oras un binemeritat loc in Patrimoniul Mondial Unesco.

Constanta

Obiectiv arhitectural si istoric
Intemeiat odinioara de catre greci, orasul Constanta are o vechime de peste 2500 de ani si a fost mentionat chiar in mitologia greaca. Mai tarziu, poetul roman Ovidiu si-a petrecut aici ultimii ani din viata. Cand Imperiul Roman a inceput sa se destrame, Constanta a trecut sub stapanire otomana, in 1419, fiind ocupata pentru aproximativ 400 de ani. Regiunea a redevenit pamant romanesc in 1878 si a fost un important port la Marea Neagra de atunci. Constanta este un oras plin de cladiri cu stiluri fascinant de diverse, iar pasionatii de soare, plaja si distractii estivale vin an de an pe plajele de la Marea Neagra.

Iasi

Obiectiv arhitectural si istoric
Odinioara capitala Principatului Moldovei, si chiar capitala Romaniei pentru o scurta perioada la inceputul Primului Razboi Mondial, Iasi ocupa un loc important in constiinta romanilor. Orasul este recunoscut astazi drept Capitala Culturala a Romaniei. Iasiul are o istorie marcata de grupuri etnice variate, fiecare dintre acestea lasandu-si amprenta asuora orasului. Iasiul este celebru pentru “colectia” sa fascinanta de cladiri religioase apartinand unor culte diverse, inclusiv cea mai veche sinagoga din Romania care a supravietuit, o Biserica Ortodoxa Armeneasca si mai multe manastiri.

Oradea

Obiectiv arhitectural
Minunatul oras Oradea se afla in regiunea vestica a Romaniei, mai exact in Crisana, foarte aproape de Ungaria. Orasul a fost parte a Imperiului Austro-Ungar timp de cateva secole pana la izbucnirea Primul Razboi Mondial, perioada in care a fost construita cea mai mare parte a cladirilor superbe in stil baroc si art-nouveau. Oradea continua sa fie un oras bilingv, multi dintre locuitorii sau vorbind limba maghiara, unii fiind chiar de etnie maghiara. Orasul este astazi unul dintre cele mai importante centre culturale si educationale si merita o vizita pentru arhitectura sa, pentru istoria sa, dar si pentru cele cateva spa-uri luxoase aflate in imprejurimi…