Calendarul de Advent - traditia ce anunta Craciunul
Cand vine vorba de numaratoarea inversa a zilelor pana la sarbatori, nimic nu poate face asta mai bine decat un Calendar de Advent! Aceste surse surprinzatoare de mici rasfaturi zilnice te introduc in atmosfera Craciunului intr-un fel minunat.
Daca reusesti sa te abtii sa nu deschizi toate usitele din prima zi, un astfel de calendar poate fi o sursa excelenta de bucurii in fiecare zi a lunii decembrie. Ce poate fi mai minunat de atat?
Pe 1 decembrie, copiii din toata lumea, si nu numai copiii, deschid prima usita a Calendarului de Advent pentru Craciun, dornici sa vada ce imagine, ciocolatica sau mini-cadou se afla in interior.
Cuvantul „Advent” provine din expresia latina „sosire”. Pentru crestini, perioada de Advent marcheaza „apropierea” celei mai importante sarbatori din an, nasterea lui Hristos. Sarbatorit inca din secolul al IV-lea, Adventul este o perioada de patru luni, ce incepe in general din duminica cea mai apropiata de 30 noiembrie sau Sfantul Andrei.
Aceasta perioada era una de post si de meditatie, anticipand sarbatoarea Craciunului. Ideea de a marca fizic Adventul isi are radacinile in Germania sfarsitului de secol XIX, cand luteranii faceau semne cu creta pe usi, incepand din 1 decembrie si pana pe 24 decembrie.
Istoria calendarului de Advent
Exista doua curente de opinie in ceea ce priveste primele Calendare de Advent. Potrivit Landesmuseum din Austria, primul astfel de calendar a fost produs la Hamburg in 1902, de catre proprietarul unei librarii protestante. Cel de-al doilea curent sustine ca primul calendar realizat manual a fost realizat in Germania, la sfarsitul secolului al XIX-lea, pentru un copil pe nume Gerhard Lang.
Se spune ca mama lui Lang ar fi lipit 24 de dulciuri mici pe un patrat de carton, pentru ca fiul ei sa le manance in perioada Adventului. Aceasta idee simpla i-a ramas in minte lui Lang, care, adult fiind, s-a asociat cu prietenul sau Reichhold si au deschis o tipografie. In 1908 au produs ceea ce se crede a fi primul Calendar de Advent tiparit vreodata.
Acest calendar a creat modelul celor pe care le vedem astazi, cu poze mici, marcand fiecare zi din perioada 1 - 24 decembrie. Cativa ani mai tarziu, Lang a introdus conceptul de 24 de usi mici, adaugand fiecarei imagini noi un element de surpriza.
Afacerea lui Lang s-a inchis in anii 1930, dar ideea a mers mai departe, iar alte companii precum Sankt Johannis Printing Company, au inceput sa produca si ele calendare religioase de Advent, adesea cu versete biblice in loc de imagini in spatele usilor.
Primul Razboi Mondial a adus cu sine rationalizarea si o oprire temporara a fabricarii de calendare. Cu toate acestea, in 1946, cand rationalizarea a inceput sa scada, dupa sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, un tipograf pe nume Richard Sellmer a reintrodus Calendarele de Advent in viata copiilor din toata lumea occidentala.
El s-a asociat cu presedintele american Dwight D. Eisenhower, infiintand o organizatie de caritate cu familia sa. Eisenhower a fost fotografiat deschizand un calendar de Advent impreuna cu nepotii sai. Fotografia a aparut in mai multe ziare nationale, iar calendarul de Advent a fost un succes imediat. Sellmer a devenit cunoscut drept „Secretarul General al lui Mos Craciun”.
Compania sa produce in continuare peste un milion de calendare pe an in 25 de tari. Spre incantarea iubitorilor de dulciuri de pretutindeni, primele calendare de Advent care contineau ciocolata au fost produse de Cadbury in 1958. Iar restul, dupa cum se spune, este istorie: istoria unor calendare aducatoare de bucurii, ce au devenit astazi o traditie, alaturi de celebrele cadouri de Craciun, brazii de Craciun, felicitari si preparate culinare specifice perioadei.
Curiozitati despre Calendarul de Advent
- Primaria din orasul german Gengenbach este transformata in fiecare an intr-un calendar de Advent in marime naturala. Cladirea are 24 de ferestre cu vedere la piata principala. O fereastra pitoreasca este dezvaluita in fiecare zi inainte de Craciun, dand nastere astfel celui mai mare Calendar de Advent din lume.
- Unul dintre cele mai scumpe calendare de Advent care a ajuns pe piata a fost o structura de 1,20 m, in forma de brad de Craciun, sculptata din lemn. A fost disponibil prin Harrods in 2007, la pretul de 50.000 de dolari, iar fiecare dintre compartimentele calendarului gazduia o bucata de ciocolata organica. Incasarile au sprijinit fermierii de cacao din Belize.
- Mai scump decat calendarul Harrods 2007 este Calendarul de Advent Tiffany, de 112.000 de dolari, din 2019, echipat cu 24 de piese Tiffany opulente, de la cercei cu diamante la parfum. Produsul a purtat albastrul celor de la Tiffany si a fost proiectat la comanda dupa fatada magazinului emblematic de pe Fifth Avenue din New York City.
- Conform Cartii Recordurilor Guinness, cel mai mare calendar de Advent din lume a fost construit in 2007 la gara St. Pancras din Londra. Calendarul urias, care masura 71 de metri inaltime si aproape 23 de metri latime, a sarbatorit redeschiderea garii dupa o renovare.
- Din 2008, telescopul spatial Hubble a facut numaratoarea inversa a zilelor pana la Craciun. In fiecare an, The Atlantic aduna imagini uluitoare de la Hubble si creeaza cel mai uimitor Calendar de Advent din galaxie. In fiecare zi, pana pe 25 decembrie, publicatia posteaza o imagine noua, uluitoare, realizata de telescop.
- In Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia si Suedia, Calendarul de Advent ia adesea forma unei emisiuni TV sau radio zilnice.