SHOW SIDEBAR
Cum iti incurajezi copilul sa incerce lucruri noi. 7 strategii pentru increderea in sine

Noile experiente pot fi infricosatoare! Exista trei temeri pe care copiii le au in general: frica de necunoscut, frica de a incerca ceva nou si frica de esec.

Cu siguranta si noi, parintii, le-am simtit in copilarie si am avut momente in care ne-am permis sa incercam lucruri noi doar atunci cand stiam sigur ca putem reusi.

Cum iti ajuti copilul sa iasa din zona sa de confort si sa indrazneasca sa incerce?
Strategiile de mai jos te vor ajuta sa-ti sustii copilul si sa ii oferi increderea de care are nevoie pentru a iesi din zona de confort si pentru a incerca lucruri noi.

Cum iti ajuti copilul sa incerce lucruri noi?

Frica este un raspuns complet normal la situatii noi si provocatoare si nu este intotdeauna un lucru rau. Suntem in mod natural inclinati sa tindem catre siguranta. Insa uneori aceasta tendinta ne poate impiedica sa invatam si sa descoperim lucruri noi si interesante.

Daca ti-ai auzit copilul spunand “nu pot face asta!”, “nu stiu sa fac asta”, “nu este pentru mine” sau “e prea greu!” trebuie sa stii ca nu e singurul care spune aceste lucruri. Frica ii face pe copii sa se simta neputinciosi si vulnerabili, privandu-i de increderea in sine si de curajul de a se dezvolta incercand lucruri noi.

Copilul tau este adesea mai capabil decat crede. Daca il ajuti sa descopere acest lucru, nu numai ca va capata incredere in sine, dar va fi mai dispus sa incerce lucruri noi si dificile – o abilitate care ii va aduce beneficii pana la varsta adulta.

Iata mai jos 5 strategii care te vor ajuta sa incepi de undeva:

1. Aminteste-i de succesele din trecut

Unul dintre lucrurile cele mai frumoase pe care le poti auzi de la un copil este “Am reusit!”, insotit de un zambet minunat care ii lumineaza tot chipul!

Parintii pot observa usor realizarile copilului, insa e nevoie de putin antrenament ca si ei insisi sa isi poata aminti si recunoaste propriile realizari. Iata cum iti poti ajuta copilul sa-si acorde mai mult credit:

  • Discutati despre momntele “Am reusit!”. Data viitoare cand copilul tau isi exprima o teama sau o emotie, aminteste-i de momentele in care a fost curajos sau in care a facut ceva greu, nou sau inspaimantator.
  • Fa un borcan “Eu pot”. Pune-ti copul sa scrie pe biletele mici lucrurile pe care le poate face si pe care le-a facut.
  • Creaza un poster cu “Lucruri noi”. Un mijloc vizual prin care il vei ajuta sa aiba mereu in fata ochilor propriile realizari. Pe acest poster va lipi de fiecare data cand a facut ceva nou sau greu.
  • Faceti un jurnal al curajului. Ajuta-ti copilul sa rememoreze toate aventurile si experientele pe care le-a avut cand a incercat lucruri noi sau care i-a speriat.

2. Celebrati micile victorii

Este important sa abordezi fiecare provocare noua cu pasi mici, pentru a reduce frica si anxietatea. Te poi folosi de o scara a curajului, in care fiecare treapta reprezinta un pas catre invingerea unei frici sau dobandirea unei abilitati.

Fiecare pas iti va aduce copilul mai aproape de increderea in sine si de curajul de a face lucruri noi, fie ca este vorba despre spectacole, sporturi, sarituri in piscina sau un tobogan cu apa plin de adrenalina.

Si nu uita ca ceea ce pentru tine poate fi un pas mic, pentru copil poate fi o victorie uriasa, care il va ajuta sa aiba incredere sa isi asume riscuri si sa incerce lucruri noi.

3. Arata-i mereu sustinere

Teama de a incerca lucruri noi poate fi cauzata de mediu, educatie, experiente trecute si temperament. De asemenea, teama de nou poate aparea si la copiii care au primit laude si sprijin din partea parintilor doar atunci cand au reusit.
Lauda intotdeauna efortul, progresul si procesul, nu doar rezultatele bune!

Stima de sine scazuta poate fi un factor ce provoaca aversiune fata de risc la copii. Arata-i copilului tau ca il iubesti si ca il accepti chiar si atunci cand nu reuseste ceva si te vei asigura astfel ca stima de sine a copilului tau infloreste.

Daca vrei sa ai un copil care nu se teme de noi provocari, arata-i ca „succesul” nu depinde neaparat de rezultate. Succesul poate insemna dorinta de a incerca, de a depune toate eforturile si de a arata o imbunatatire treptata.

Cand copilul tau isi asuma un risc, subliniaza ca esti mandru de curajul lui si vei vedea ca in viitor va fi mai dispus sa incerce ceva nou.

4. Exersati stabilirea de obiective

Stabilirea obiectivelor este o abilitate foarte importanta, care ii ajuta pe copii sa isi creasca atat abilitatile, cat si stima de sine. Este, de asemenea, o modalitate excelenta de a face fata situatiilor noi si provocatoare. Daca si copilul tau are in fata un eveniment sau un proiect care ii provoaca o stare de stres, invata-l sa-si stabileasca obiective.

  1.  Descoperiti impreuna care este obiectivul: sa invete ceva nou, sa incerce ceva diferit, sa-si imbunatateasca un skil, etc.
  2.  Puneti-l in plan. Creati impreuna un plan de actiune pentru acest obiectiv, stabilind pasi si actiuni, dar si cine il poate ajuta in acesti pasi.
  3.  Puneti planul in aplicare. Urmariti progresul si scrieti gandurile despre ce merge bine si ce nu si reajustati planul dupa cum este necesar.
  4.  Trageti concluzii. Cum a mers? Ce a invatat copilul tau? Cum s-a simtit cu privire la acest oiectiv? Cum poate sarbatori victoria?
  5.  Pune intrebarile potrivite

Paul Smith, specialist in parenting, are o lista de intrebari pe care le poti folosi pentru a discuta despre teama de noi provocari.
- Spune-mi un lucru pe care ai vrea sa il faci, dar ti-e teama sa incerci. Cum te pot ajuta?
- Cat timp crezi ca le ia oamenilor sa devina buni la ceva nou, cum ar fi sa invete un instrument sau sa faca un sport nou?
- Exista ceva la care unii oameni sunt buni in mod natural, fara a fi nevoiti sa invete si sa exerseze?

Pentru a pune in perspectiva temerile copilului, poti pune intrebari precum:
- Care este cel mai rau lucru care s-ar putea intampla?
- Ce dovezi sugereaza ca s-ar putea intampla asta?
- Ce este mai probabil sa se intample?
- Ce i-ai spune unui prieten care s-a simtit asa?

Cand vorbesti cu copilul tau despre a incerca lucruri noi, nu ii tine o prelegere, ci incearca sa porti cu el o discutie. Asculta-i grijile si ajuta-l sa vorbeasca si sa se confrunte cu aceste temeri.

6. Expune-l la activitati diverse

Copiii reusesc adesea sa se convinga ca e in regula sa aleaga sa nu faca ceva nou sau provocator. Si chiar este! Nu e nicio problema sa spuna “Nu” din cand in cand in cand si e bine ca cei mici sa aiba sansa de a se simti autonomi in alegerile pe care le fac. Dar uneori, copiii pot exagera. Fara incurajare din partea parintilor nu vor incerca niciodata nici macar lucruri fara un grad mare de dificultate.

Cel mai bun mod prin care copiii isi pot da seama ce le place sa faca, este sa incerce lucruri noi. Nu putem sti daca ne place sau nu pana nu incercam cu adevarat!

Desigur, trebuie sa tii cont si de temperamentul lor, insa un parinte bun simte care sunt limitele care pot fi depasite si care nu.

7. Incercati impreuna lucruri noi

Incercati mancaruri noi, explorati natura, organizati petreceri jenante de dans si invatati impreuna despre diferite culturi sau activitati. Sprijinul familiei in situatii noi si nefamiliare va face lucrurile mai usor de gestionat. Ofera-i cadouri pentru copii in care sa va bucurati cu totii de noi activitati!

Copilul tau va intelege de la tine ca invatarea este o activitate care se desfasoara pe tot parcursul vietii si ca poate fi distractiva si satisfacatoare la orice varsta.

Pe masura ce isi exerseaza abilitatile de a incerca lucruri noi alaturi de tine, va invata ca este in regula sa nu stie ceva. Si in timp, va castiga increderea de care are nevoie pentru a se dezvolta singur.