SHOW SIDEBAR
Carti de aventuri sau lectii de curaj uitate

Carti de aventuri luate de pe rafturile copilariei

Cand eram mica devoram carti de aventuri si eram sigura ca unicul motiv pentru care nu puteam trai si eu aventuri ca eroii din carti era legat de conditia de copil, cu programul inca facut de parinti, orele de somn ce trebuiau respectate etc. Copilita de mine nici nu putea sa conceapta ca atunci cand o sa „creasca mare” nu o sa treaca macar prin cateva dintre aventurile eroilor din acele carti de aventuri in care disparea din fotoliul ei preferat...

Ei, de atunci au trecut ceva ani, fotoliul a fost inlocuit, ea a crescut, insa aventurile au intarziat sa apara. Nu a fost nici 20 000 de leghe sub mare, nici in tara piticilor, nici in jungla amazoniana, nici pe corabia piratilor, nu a naufragiat pe nicio insula, nu a urmarit harta niciunei comori, a crescut doar. Aventurile au ramas doar amintiri din numeroasele carti de aventuri citite. spa

Carti de aventuri: refugiu pentru o viata lipsita de aventura

Caci „aventurile” pe care le traim in viata de zi cu zi nu prea seamana cu cele ale eroilor din palpitantele carti de aventuri, care te tineau cu sufletul la gura pana la ultima pagina. „Aventurile urbane” zilnice sunt departe de ce ti-ai imaginat ca vei trai atunci cand „te vei face mare”, nu-i asa?

Pentru ca aventuriera din mine sa nu moara continui sa imi traiesc aventurile cu ajutorul bibliotecii care imi deschide, odata cu multele carti de aventuri de pe rafturile ei, lumi minunate, in care respir un aer nepoluat de tevi de esapament, cu decoruri nebetonate, cu personaje virtuale dar mai interesante decat prietenii virtuali de pe Facebook, in care se intampla lucruri fantastice ... E.B. White spune lucrul acesta mult mai bine decat mine:

O biblioteca inseamna multe lucruri. Este un loc in care poti merge pentru a te feri de ploaia de afara. Este un loc in care poti merge daca trebuie sa reflectezi asupra unui lucru. Dar, mai ales, este locul in care cartile traiesc si in care poti intra in legatura cu alte persoane si cu alte ganduri, prin intermediul cartilor…
O biblioteca este un loc bun pentru a merge atunci cand te simti dezorientat sau indecis pentru ca, intr-o carte, este posibil sa gasesti raspuns la intrebarile tale. Cartile sunt o companie buna, in vremuri triste sau vremuri fericite, pentru ca, de fapt, cartile sunt oameni– oameni care au reusit sa ramana in viata ascunzandu-se printre copertile unei carti. (E.B. White)

Din filele unor carti de aventuri, in realitate...

Probabil ca personajele din carti de aventuri s-ar plictisi de moarte daca ar ajunge sa traiasca in pielea majoritatii dintre noi pentru o zi. Suntem lipsiti de curaj- de curajul de a visa si de a lupta pentru frumos si am devenit banali, repetitivi, frustrati si lenesi.

Mai mult decat atat, suntem lasi, ne este  frica sa traim cu adevarat...si trebuie sa ne vindecam. Pentru a ne redobandi curajul, pentru a ajunge intr-o zi sa ne putem compara cu eroii preferati din carti de aventuri, trebuie sa iesim din zona de confort si sa ne aruncam din cand in cand cu capul inainte in viata.

Poate ca nu o sa fim la bordul unei corabii de pirati dar putem sa invatam sa navigam, poate ca nu o sa zburam ca Mouwgli legati de liane, insa putem sa ne aruncam cu capul in jos legati de o coarda elastica...

Ne trebuie doar putin curaj pentru a depasi  tiparele vietii cotidiene si atunci si existenta ne va deveni, poate, „iesita din comun”. Suntem in viata, dar suntem oare vii cu adevarat?...  That is the question. :)