Saltul cu parasuta – aventura si provocare
Care este activitatea in egala masura inspaimantatoare si incantatoare si care pare sa fie pe lista de dorinte a tuturor? Exact, saltul cu parasuta!
Poate ca este vorba despre senzatia de adrenalina care iti strabate corpul atunci cand cazi spre pamant… Sau poate linistea neasteptata pe care o simti odata cu iluzia imponderabilitatii cand plutesti in aer… Sau privelistile uluitoare si sentimentul suprem de libertate… Oricare ar fi motivul, salturile cu parasuta merita cu siguranta toata popularitatea si locul de cinste pe lista de dorinte a oamenilor.
Saltul cu parasuta – la ce sa te astepti?
Indiferent daca este primul tau salt sau daca ai mai facut acest lucru inainte, iata cateva aspecte la care te poti astepta atunci cand te pregatesti pentru aceasta aventura in aer liber.
Pregatirea si instruirea. Inainte de a sari, vei trece printr-o sesiune de pregatire si instruire. Aceasta include invatarea pozitiei corecte de salt, modul de manevrare a parasutei si procedurile de siguranta. Daca faci un salt in tandem, instructorul iti va explica rolul tau si ce vei simti in timpul saltului.
Adrenalina de la bordul avionului. Cat timp avionul urca la altitudinea potrivita pentru salt, vei simti adrenalina crescand. E normal sa simti emotii puternice sau chiar frica, dar instructorul va fi alaturi de tine pentru a te ghida si a te linisti.
Momentul saltului. Cand usa avionului se deschide si iti iei pozitia pentru salt, vei simti o explozie de vant si sunet. Dupa ce faci saltul, primele cateva secunde de cadere libera sunt intense si eliberatoare.
Caderea libera. Aceasta este una dintre cele mai impresionante parti ale experientei. In caderea libera, viteza si senzatia de plutire iti vor accelera pulsul. Insa, vei fi surprins de cat de calm si controlat poate fi acest moment, mai ales sub indrumarea unui instructor experimentat.
Deschiderea parasutei. Cand parasuta se deschide, viteza scade brusc si vei trece de la o senzatie de cadere rapida la una de plutire lina. De aici incepe o alta etapa a experientei: bucuria zborului controlat si admirarea peisajului de la inaltime.
Aterizarea. Instructorul sau tu (daca faci saltul solo) veti ghida parasuta spre o aterizare lina. Este important sa urmezi instructiunile date pentru o aterizare sigura si confortabila.
Ponturi si trucuri pentru saltul cu parasuta
Poarta haine confortabile. Ultimul lucru pe care ti-l doresti este sa te urci in avion imbracat cu haine care te fac sa te simti inconfortabil. Poarta pe cat posibil layere, in functie si de temperatura de afara si de locul in care faci saltul.
Mananca, dar nu exagera. Exista oameni care simt o stare de greata daca nu mananca, insa nici o masa cu cinci feluri inainte de un salt nu este o solutie! Incearca sa consumi un baton proteic si sa bei apa, insa nu uita sa mergi la baie inainte de a urca in avion.
Ia-ti un pachet foto/video. Majoritatea firmelor care fac salturi cu parasuta ofera si pachete foto si video. Pentru ca in general aceasta experienta este una pe care o faci o data in viata, imaginile pe care le vei avea la final te vor ajuta sa vezi cat de tare a fost saltul. Ca sa nu mai vorbim ca poti impartasi aceasta amintire cu cei dragi si cu prietenii!
Nu lasa teama sa iti strice momentul. E foarte usor sa incepi sa gandesti excesiv si sa-ti impingi emotiile catre o stare de anxietate si panica. Parasutismul poate provoca aceste temeri din cauza actului in sine, dar cea mai mare parte a anxietatii este cauzata de lipsa totala a controlului. Acest sentiment este unul normal si sanatos, insa experienta saltului te va ajuta sa il depasesti!
Cat de periculoase sunt salturile cu parasuta?
Intelegerea riscurilor implicate este cruciala pentru orice potential parasutist. Desi parasutismul este un sport extrem cu risc inerent, progresele tehnologice, antrenamentul riguros si protocoalele stricte de siguranta au redus semnificativ riscul de accidente, raniri sau deces. Idealul este sa te simti mai sigur in decizia de a sari, iar asta incepe cu informarea. Afla care sunt adevaratele riscuri ale saltului cu parasuta!
Riscurile saltului cu parasuta
Asa cum traversarea strazii sau coborarea pe scari prezinta un risc inerent, la fel se intampla si cu saritul dintr-un avion. Dar, ca si in cazul traversarii pe la trecerea de pietoni sau al asigurarii cu mana pe balustrada, este extrem de important sa fii inteligent si in privinta unui salt cu parasuta!
Riscurile parasutismului includ, dar nu se limiteaza la defectiuni ale parasutei, aterizari puternice, coliziuni in aer si probleme medicale ce apar in timpul saltului. Poate cel mai mare risc al saltului cu parasuta este sa te indragostesti de libertatea zborului si sa nu vrei sa te mai opresti vreodata!
Cum reduci riscurile parasutismului?
Mentalitate orientata spre siguranta
Dincolo de emotia si adrenalina pe care le implica saltul cu parasuta, se afla un angajament neclintit fata de siguranta, absolut fundamental pentru acest sport. O dedicare colectiva pentru siguranta – prin educatie, verificari constante ale echipamentelor, intretinere si intretinere si cultura – este o garantie ca parasutismul ramane intotdeauna o experienta placuta.
Echipament intretinut meticulos
De la avioane si facilitati pana la hamuri, casti si instalatii de parasutism, intretinerea echipamentului este esentiala. Iata cateva detalii despre modul in care sunt mentinute standardele de siguranta in acest sport.
Avioanele. Avioanele de salt sunt supuse inspectiilor de rutina cuprinzatoare si efectuate de mecanici certificati de aviatie. In plus, inainte de fiecare zbor, pilotii trec printr-o verificare pentru a confirma ca totul functioneaza corect.
Echipamentul de salt. Instalatiile de parasutism sunt verificate de fiecare data inainte de a fi folosite. Apoi, sunt verificate de o alta persoana. Verificarile echipamentului te asigura ca echipamentul este corespunzator si ca se utilizeaza tehnici de ambalare adecvate.
Tehnologie in continua evolutie
Ce se intampla daca instructorul tau de parasutism lesina!? Nu, nu trebuie sa intri in panica, pentru ca exista o solutie si pentru asta. Toate instalatiile de parasutism in tandem sunt echipate cu RSL si AAD.
RSL. Liniile statice de rezerva actioneaza ca un back-up in cazul unei probleme a parasutei principale. RSL este un cablu atasat la o bucata din parasuta principala. In cazul in care parasuta principala trebuie sa fie largata de catre parasutist, RSL va activa parasuta de rezerva! (Da, vei sari cu doua parasute!)
AAD. Dispozitivele de activare automata sunt mici computere fixate in platforma. Ele calculeaza inaltimea la care se afla parasutistul si cat de repede cade. In cazul in care coboara prea repede si se afla prea jos, AAD se va activa si va ajuta la desfacerea parasutei de rezerva. AAD-urile salveaza vieti!
Cat de sigur e primul salt cu parasuta?
Prima experienta de parasutism poate provoca anxietate! Insa constientizarea statisticilor privind siguranta parasutismului, te poate ajuta sa iti linistesti nervii. Iata cateva cifre:
In 2023, au fost facute aproximativ 3,65 milioane de salturi cu parasuta, dintre care numai 10 au fost fatale. Aceasta indica o rata a mortalitatii in parasutism de aproximativ 0,27 din 100.000.
Cat despre salturile cu parasuta in tandem, se estimeaza ca exista anual un deces la 500.000 de salturi. In 2023, au existat zero decese cauzate de salturile in tandem.
Concluzie
Saltul cu parasuta este o experienta captivanta si plina de adrenalina care iti poate schimba perspectiva asupra vietii. Indiferent daca este primul tau salt sau daca ai mai facut acest lucru inainte, trebuie sa stii ca parasutismul nu este doar o experienta individuala, ci una colectiva. Ai in spate o echipa intreaga care se va asigura ca sunt respectate toate standardele de siguranta, atat in ceea ce priveste echipamentul si tehnologia cat si pregatirea prealabila, astfel incat sa ajungi cu bine la sol. Probabilitatea statistica a unui accident mortal in parasutism este extrem de scazuta, iar primul salt, care se face alaturi de un instructor profesionist de parasutism, scade si mai mult acest risc.