Psihologia din spatele gestului de a oferi cadouri
La suprafata, un gest precum a face sau a primi un cadou poate parea ceva simplu, insa pentru multe persoane a face un cadou poate insemna o multime de batai de cap, stres si chiar o stare de anxietate.
Tipul de cadouri pe care le oferi spune multe despre relatia pe care o ai cu cel care primeste cadoul, la fel cum faptul ca uiti sa faci un cadou unei persoane care pune pret pe cadouri intr-o relatie romantica iti poate crea o multime de probleme. Cadourile pot fi modalitatea principala prin care iti arati dragostea – principalul limbaj al dragostei.
Asadar, ce anume din ceea ce sta in spatele actului de a oferi un cadou te poate umple de fericire sau de tristete?
De ce oferim cadouri?
Pentru unii dintre noi, faptul ca trebuie sa oferim un cadou cuiva este doar o obligatie de indeplinit. Pentru altii, in schimb, este un mod de a-si arata dragostea si de a se conecta la un nivel mai profund cu cei dragi. Iata cateva dintre motivele care stau in spatele cadourilor.
Consolidarea unei relatii
Un dar gandit cu atentie este un mod de a arata cuiva cat de bine il cunosti.
Actul de a oferi ceva unei persoane atunci cand are nevoie este graitor pentru cat de mult iti pasa de cineva.
Alaturi de o scuza din inima, cadoul potrivit te poate ajuta chiar sa compensezi un comportament gresit.
Exista oameni care se straduiesc sa ofere cadouri atent gandite, mai ales acelor persoane de care se simt distantate sau despre stiu ca pun pret pe cadouri.
Insa nu toata lumea pune pret pe cadouri. Astfel, daca exista in familia ta persoane care spun in fiecare an ca prefera sa nu primeasca niciun cadou, accepta-le decizia, chiar daca este impotriva traditiilor care spun ca de sarbatori e frumos sa oferi celor dragi cadouri. Desi tu te-ai simti bine oferindu-le un cadou, pentru relatia voastra e posibil ca gestul tau nu sa faca prea mult bine.
Pentru a-i face pe ceilalti fericiti
De cele mai multe ori parintii sunt cei care ofera daruri copiilor pentru a-i face fericiti. Si pana la urma… cui nu-i place sa vada chipul fericit al unui copil atunci cand deschide un cadou pe care si-l dorea de mult? Acea privire e nepretuita! Cadourile pentru copii sunt unele dintre cele mai cautate si apreciate si merita toata atentia noastra.
Pentru a te simti bine fata de propria persoana
Actul de a face un cadou ne face sa ne simtim bine. Doua studii recente in acest sens au descoperit ca a darui poate naste sentimente de satisfactie si poate imbunatati durata fericirii generale.
La capatul opus, o persoana cu o natura competitiva puternica poate folosi cadourile ca mod de a depasi mereu un frate, un coleg sau chiar un partener de viata. Aceasta poate duce la acelasi nivel ridicat de fericire si satisfactie personala, pentru ca simti ca oferi cel mai bun cadou.
Cum alegi un cadou bine gandit
Ce este un cadou ales cu atentie?
Daca ii faci cadou ginerelui tau, de pilda, un fierastrau – desi el abia daca stie sa schimbe un bec – e posibil sa se simta jignit. Pe de alta parte, banii pot parea un cadou la care nu te-ai gandit prea mult, cu exceptia situatiei in care stii sigur ca cel care primeste cadoul prefera sa primeasca bani in locul unor daruri neinspirate.
A alege cu grija inseamna atentie si consideratie fata de nevoile altor persoane. Un cadou atent ales nu trebuie neaparat sa fie o surpriza totala, iar alegerea sa nu trebuie neaparat sa implice cine stie cat timp sau energie. Acestea sunt idei preconcepute pe care multi dintre noi le avem cu privire la cadouri, cand realitatea este ca foarte multi oameni prefera sa primeasca daruri pe care fie le-au cerut, fie au lasat de inteles ca le vor. Nu trebuie decat sa fii atent la ei!
Indiferent cat de apropiat crezi ca esti de cei dragi, fii si mai atent la nevoile lor si la ceea ce le place, iar daca reusesti sa fii atent fara sa pui intrebari suplimentare, vei pastra si factorul surpriza atunci cand faci cadouri.
Refuzul de a cumpara dupa o lista de cumparaturi
In ultimii ani a aparut si la noi aceasta traditie a listelor de cadouri in diverse magazine sau la branduri, fie pentru evenimente precum nunti sau botezuri, fie pentru aniversari si zile de nastere. Insa nu toata lumea alege sa tina cont de aceste liste cand ofera cadouri.
Cercetarile arata ca unul dintre motivele pentru care oamenii nu respecta listele de cadouri este ca se considera suficient de apropiati incat sa stie ce cadou au nevoie sau si-ar dori cei carora urmeaza sa le faca respectivul cadou si nu au nevoie de o lista. Un alt motiv are la baza ideea ca un cadou sentimental sau un cadou experienta poate fi mai bun decat un dar generic.
Insa studiile continua sa arate ca majoritatea oamenilor prefera de cele mai multe ori sa primeasca daruri pe care le-au cerut.
Stresul si anxietatea care vin la pachet cu alegerea unui cadou
Dinamica familiei
Favoritismul. Familiile cu mai multi copii au un motiv suplimentar de stres: necesitatea de a se asigura ca darurile sunt oferite in mod echitabil. Un copil care a primit mai putine cadouri decat fratele sau poate avea sentimente negative, se poate simti defavorizat, desi nimeni nu a intentionat acest lucru. Aceeasi problema poate aparea si intre alti membri ai familiei.
Divortul si regulile. In cazul unui divort, luati in calcul sa stabiliti acelasi buget pentru zile de nastere si alte sarbatori importante legate de copii, astfel incat cadourile facute sa nu se transforme intr-o competitie intre parinti.
Grijile pentru ceea ce gandesc ceilalti
Un alt factor psihologic legat de alegerea unui cadou tine de ceea ce va gandi persoana care primeste cadoul, dar si cei din jur. Ce va spune cadoul despre relatia voastra? E un cadou prea scump? Sau e prea ieftin? Nu e suficient de atent ales? Ce vor gandi ceilalti despre alegerea mea? Anxietatea resimtita vis-a-vis de modul in care vei fi judecat in functie de cadourile facute te poate face sa ajungi sa te temi de orice ocazie in car se fac cadouri.
Desi cadourile pot parea complexe, este important sa retii ca nu putem controla modul in care raspund ceilalti la cadourile pe care le facem. A intreba pe cineva ce cadou i-ar placea sa primeasca folosind un registru online de cadouri sau pur si simplu printr-o conversatie fata in fata de moda veche poate reduce in mod semnificativ stresul.
ETICHETE