Arata Meniul Lateral
Prima experienta in poligonul de tragere

Tirul cu arma a castigat popularitate nu numai ca activitate recreativa, ci si ca mijloc de autoaparare si sport de competitie. Indiferent daca esti interesat de tras la tinta, vanatoare sau pur si simplu vrei sa inveti sa manuiesti o arma de foc in siguranta, o vizita la un poligon de tragere este un punct excelent de inceput.

Insa pentru incepatori, prima vizita la poligonul de tragere poate fi o experienta intimidanta. Ai mai jos toate sfaturile de care trebuie sa tii cont pentru o experienta sigura si placuta. Si, de ce nu, poate vei descoperi astfel un nou hobby preferat!

Ponturi pentru incepatori

1. Siguranta pe primul loc

Regula cardinala a oricarui poligon este siguranta. Inainte de a puna mana pe o arma de foc, trebuie sa te familiarizezi cu regulile si regulamentele din poligon si cu tot ce inseamna siguranta manuirii armelor de foc. In plus, trebuie sa porti intotdeauna protectie adecvata pentru ochi si urechi, pentru a te proteja impotriva pericolelor potentiale.

2. Incepe cu pasi mici

Pentru incepatori, este recomandabil sa inceapa cu arme de foc de calibru mai mic. Aceste arme de foc au de obicei mai putin recul, ceea ce le face mai usor de manevrat. De asemenea, ele iti permit sa te concentrezi pe dezvoltarea unor elemente fundamentale legate de tir.

Multe poligoane de tragere ofera posibilitatea inchirierii de arme de foc, permitand astfel incepatorilor sa incerce diferite tipuri de arme de foc inainte de a face o achizitie. De asemenea, iti ofera o oportunitate de a te familiariza cu diverse modele si calibre.

3. Cere sfaturi adecvate

Cauta un curs de tir pentru incepatori sau cauta indrumarea unui instructor certificat. Instruirea adecvata te poate ajuta sa inveti elementele de baza ale sigurantei armelor de foc si tehnicilor de tras, asigurandu-te ca dezvolti obiceiuri bune de la inceput.

4. Concentreaza-te pe tehnica

Atunci cand tragi, concentreaza-te pe elementele fundamentale: pozitie, aderenta, alinierea catarii, controlul declansatorului si urmarirea. Mentine o priza ferma, dar confortabila pe arma de foc, aliniaza luneta si catarea si apasa usor tragaciul mentinand in acelasi timp alinierea catarii pentru a minimiza miscarea si a imbunatati precizia.

5. Exerseaza in mod regulat

Ca orice abilitate, si tirul cu arma necesita exercitiu pentru a te imbunatati. Mergi regulat in poligon pentru a-ti perfectiona abilitatile si pentru a-ti construi increderea cu diferite arme de foc. Exersarea consecventa imbunatateste acuratetea si te ajuta sa-ti consolidezi obiceiurile de manipulare in siguranta a armei.

6. Fii relaxat

Tensiunea si anxietatea pot avea un impact negativ asupra preciziei in momentul tragerii. Concentreaza-te sa ramai relaxat si sa mentii un tipar de respiratie constant atunci cand tragi. Respira lent si adanc si expira incet in timp ce apesi tragaciul pentru a minimiza miscarea si pentru a imbunatati controlul.

7. Incepe cu distante mici

Incepe sa tragi de la o distanta mica, pentru a te familiariza cu arma de foc si pentru a-ti construi increderea si abia apoi mareste treptat distanta. Incepand cu o distanta mai mica te vei putea concentra pe precizie si tehnica fara a fi coplesit de distanta la care se afla tinta.

Siguranta in poligon

Inainte de a trage cu o arma de foc in poligon, trebuie sa inveti care sunt cele patru reguli de baza ale sigurantei armelor.

1. Manevreaza arma ca si cum ar fi incarcata.

Nu presupune ca arma nu este incarcata. Indiferent daca e a ta sau a altcuiva, verifica fiecare arma pe care o atingi, inainte de a o manevra, pentru a te asigura ca este sigura. Chiar daca esti convins ca arma nu e incarcata, trateaz-o ca si cum ar fi.

2. Indreapta teava intr-o directie sigura.

Nu lasa niciodata teava armei sa se indrepte spre o alta persoana din poligon sau spre orice altceva pe care nu intentionezi sa il impusti.

3. Nu tine degetul de pe tragaci pana cand nu esti pregatit sa tragi.

Inainte de a pune degetul pe tragaci, ar trebui sa pui teava si catarea pe tinta.

4. Asigura-te ca exista un dispozitiv de protectie dincolo de tinta

Un dispozitiv de blocare opreste gloantele si previne ricosarea sau suprapenetrarea. Poligoanele aflate in interior au pereti pentru gloante, in timp ce poligoanele de exterior au dealuri, maluri sau pereti. Copacii, lacurile sau campurile nu sunt dispozitive de blocare.

Daca in spatele tintelor nu exista terasamanente, renunta si cauta un poligon de tragere sigur. E posibil ca personalul si alti clienti sa nu observe ca respecti cu rigurozitate regulile de siguranta. Dar in mod cert vor vedea cand incalci regulile. Masurile insuficiente de siguranta te pun in pericol atat pe tine cat si pe altii si te pot pune in situatia de a fi dat afara.

Eticheta in poligon

In afara de cele patru reguli de baza care se aplica tirului si manipularii armelor de foc in poligon, exista si alte reguli de eticheta pe care ar trebui sa le cunosti. Iata care sunt acestea.

- Tine mereu arma descarcata si in cutia de transport, cand nu o folosesti.

- Intra in poligon cu arma in cutie, astfel incat sa nu transporti intr-un loc nou o arma de foc expusa. In acest mod nu vei atrage atentia personalului sau altor clienti care se vor intreba de ce o porti la vedere. Pana nu-ti faci cunoscute intentiile, ei nu vor sti daca esti client sau un personaj periculos.

- Nu provoca altora un stres inutil vorbind cu voce tare, distragand atentia sau criticand alte persoane din poligon.

- Mergi cu arma in cutie si descarcata pana la linia de tragere. Aseaza cutia pe masa, astfel incat arma sa fie indreptata in jos cand deschizi cutia, adica intr-o directie sigura.

- Tine cutia de transport pe masa, daca ai loc, astfel incat sa poti pune pistolul in cutie atunci cand nu tragi.

- Cand pleci, descarca arma si pune-o in cutie pentru a putea iesi cu ea din poligon. Vei fi mai in siguranta si va fi mai usor si mai confortabil. Daca ai intrebari cu privire la eticheta in poligonul de tragere, poti pune oricand intrebari profesionistilor din poligonul de arme. Ei sunt acolo pentru a te sprijini si pentru a se asigura ca toata lumea se simte in siguranta.

Comportamentul in poligonul de tragere

In afara regulilor formale si a etichetei generale de poligon, este esential sa iti folosesti si bunul simti inaintea primei experiente in poligon. Iata care sunt lucrurile de care ar trebui sa tii cont.

1. Imbraca-te adecvat locului

O arma de foc semiautomata ejecteaza dupa fiecare impuscatura un glont uzat. Aceste gloante pot ateriza oriunde si pot sari din pereti, tavane, mese, etc. Nu purta sandale. Pantofii potriviti iti vor proteja picioarele de alama fierbinte. De asemenea, pantofii te ajuta sa ai picioarele curate, calde si uscate daca esti in aer liber si calde intr-o zona de interior cu aer conditionat.

Nu purta tricouri largi sau decoltate. Gulerul te va proteja de alama fierbinte ajunsa pe piele. In plus, daca ai arma in mana cand te atinge un glont folosit incins, poti ajunge sa fluturi in mod periculos arma in mana.

2. Spala-te pe maini

Cand ai terminat de tras, vei avea pe piele si pe haine reziduuri ale impuscaturilor (praf de pusca si alte particule rezultate din arderea munitiei). In mod cert nu iti doresti ca acesti contaminanti sa iti ajunga in ochi sau in gura, asa ca spala-te cu sapun si apa calda inainte de a-ti atinge fata sau de a manca.

3. Cere ajutor

Daca esti incepator, sau daca incerci un tip nou de arma, solicita ajutor. Cartile, revistele si videoclipurile realizate de instructori reputati sunt surse bune de informare si instruire. Iar daca mai ai intrebari cand ajungi la poligon, pune intrebari membrilor staff-ului.

Ei te pot invata cum sa tii arma in mana, cum sa o incarci sau sa o descarci in mod sigur, sau care sunt diferentele dintre munitia de antrenament si munitia de tras la tinta. De asemenea, poti rezerva o sesiune de atrenament unu la unu, care te poate ajuta sa te simti mai confortabil si increzator inainte de a manui o arma de foc pentru prima data.

Tine intotdeauna cont de siguranta, respecta eticheta din poligon si foloseste-ti ratiunea, pentru a te bucura pe deplin de experienta si pentru a te simti confortabil si in siguranta. Poti chiar oferi o astfel de experienta cadou cuiva pasionat de tir sau doar curios si dornic de noi experiente. Tir Brasov Combo este un pachet foarte apreciat de localnici si de turisti deopotriva.