De ce sarbatorim zilele de nastere?
Daca tot urmeaza sa cheltui cateva mii de lei pentru o petrecere de ziua de nastere a unui copil de cinci ani, poate ca nu ar strica sa te intrebi: de ce sarbatorim, mai exact, zilele de nastere? De unde a inceput aceasta traditie extravaganta?
In societatea actuala, tinem evidenta zilelor de nastere si o mare parte din ceea ce poate sau nu poate face o persoana are legatura cu varsta sa. De exemplu, mergem la scoala la 6 ani, consumam alcool in mod legal la 18 ani si ne putem lua carnetul tot atunci, iar la 35 de ani putem candida la presedintie. Dar lucrurile nu au stat intotdeuna asa. Iata in cele ce urmeaza o scurta istorie a motivului pentru care sarbatorim zilele de nastere.
Evolutia istorica a zilelor de nastere
Istoria modului in care au evoluat probabil zilele de nastere este fascinanta. De la prima atestare documentara a unei zile de nastere, in urma cu peste 4000 de ani, pana la baloanele, pinatele si tortul cu care sarbatorim astazi, istoria a trecut prin schimbari considerabile.
In general, zilele de nastere au evoluat de la festivitati dedicate personalitatilor religioase, pana la sarbatorirea persoanelor. Iata cum a avut loc aceasta evolutie.
Celebrarile antice ale zeilor si zeitelor
Una dintre cele mai vechi celebrari ale unei zile de nastere din istoria consemnata a avut loc in anul 3000 I.Hr.
Exista o inregistrare biblica a zilei de nastere a unui faraon egiptean, cu ocazia careia acesta a organizat un ospat pentru toti oficialii sai. Insa pentru ca faraonii erau considerati mijlocitori intre zei si oameni, e probabil ca aceasta „zi de nastere” sa fi fost de fapt data incoronarii sale.
Desigur, e vorba despre o petrecere tinuta o singura data, insa este un indiciu destul de puternic ca egiptenii sarbatoreau zile de nastere inca de pe atunci.
Petrecerile anuale pot fi urmarite in timp pana in perioada Romei antice si Greciei antice. Romanii si grecii isi foloseau calendarele pentru a organiza festivaluri anuale pentru zeii lor, ocazii cu care ofereau cadouri si petreceau in onoarea acestor zeitati.
Crestinismul si sfintii
In jurul secolului al IV-lea d.Hr., romanii organizau sarbatoarea romana Saturnalia. Saturnaliile il onorau pe Saturn, zeul roman al agriculturii si al timpului si aveau loc la sfarsitul lunii decembrie. Pentru a sarbatori, romanii cantau, socializau si isi faceau cadouri reciproc.
Odata cu raspandirea crestinismului, s-a raspandit o alta mare sarbatoare, devenita intre timp cea mai mare sarbatoare a Crestinatatii – Craciunul, sarbatoarea nasterii lui Iisus. Pana astazi, crestinii sarbatoresc ziua de nastere a lui Iisus oferind cadouri.
Crestinii, atat catolici cat si ortodocsi, sarbatoresc si zilele onomastice, zile ale anului numite dupa sfintii crestini. Daca ai un nume de sfant, iti vei sarbatori ziua onomastica in ziua in care sfantul respectiv este celebrat in calendar. Acesta este un exemplu foarte bun de sarbatori mai individualizate pe care oamenii le marcau pe tot parcursul anului.
Zilele de nastere astazi
De-a lungul istoriei, mai ales in ultima mie de ani, nu era ceva neobisnuit ca stapanii sau cei bogati sa isi sarbatoreasca zilele de nastere, chiar daca zilele de nastere ale oamenilor de rand si ale taranilor nu erau o obisuinta la fel de raspandita.
In America, de pilda, petrecerile anuale cu ocazia zilei de nastere, mai ales pentru copii, au inceput sa fie organizate in perioada Industrializarii, pe la jumatatea anilor 1800.
Gospodariile aveau ceasuri si moduri tot mai fiabile de a indica ora, iar timpul a devenit mai important pentru educatie si medicina. Asa ca putem spune ca atunci cand varsta a devenit mai importanta, petrecerile de ziua de nastere au devenit si ele mai comune.
Daca stim cum au aparut si evoluat zilele de nastere, ce putem spune despre tot ce inseamna astazi o petrecere pentru ziua de nastere?
Originile traditiilor de ziua de nastere
De ce petrecerile din zilele noastre includ tort, lumanari si cadouri? Ei bine, aceste traditii au fost si ele imprumutate din istorie si din alte culturi.
Tortul
Cand grecii tineau festivaluri in care isi onorau zeii si zeitele, ei faceau prajituri sacre, pe care le ofereau drept ofrande nearse. Ei faceau deserturi dulci si pentru alte sarbatori religioase si petreceri private.
Si de vreme ce putem spune ca traditia petrecerilor de ziua de nastere a evoluat din festivalurile grecesti vechi, e lesne de observat ca am dus mai departe si traditia torturilor, inspirata tot din aceste festivitati.
Suflatul in lumanari
Si de data aceasta revenim tot in Grecia antica. Una dintre zeitele onorate in fiecare an printr-un festival a fost Artemis, zeita elena a vanatorii. Un simbol comun pentru Artemis era Luna, astfel ca in timpul festivitatilor dedicate ei, grecii aduceau ofrande cu prajituri in forma circulara, luminate de lumanari aprinse, astfel incat sa straluceasca asemeni Lunii.
Trebuie sa remarcam, de asemenea, si faptul ca multe culturi antice credeau ca fumul duce mai departe rugile unei persoane. Iata asadar ca putem asocia acestui obicei vechi obiceiul de astazi al suflatului in lumanari dupa ce ti-ai pus o dorinta.
Petrecerile aniversare pentru copii
Este extrem de popular astazi sa organizam petreceri de ziua de nastere pentru copii. Ba chiar putem spune fara sa gresim deloc ca petrecerile pentru copii sunt mai populare decat oricare altele. E adevarat ca si adultii au zile de nastere, insa petrecerile de amploare ale acestora sunt relativ rare, daca nu cumva implinesc o varsta rotunda sau ating o borna importanta in viata lor.
De-a lungul istoriei, insa, petrecerile de ziua de nastere erau ceva obisnuit pentru adulti. Sau cel putin asa ne spun atestarile documentare.
Si atunci, de unde ideea petrecerilor pentru copii?
In Germania anilor 1700 exista traditia numita Kinderfeste, conform careia in dimineata zilei de nastere a unui copil, acesta primea un tort cu lumanari. Istoric vorbind, acesta pare a fi unul dintre primele exemple de petrecere pentru ziua de nastere a unui copil.
Pinatele
In mod cert ai vazut si la petrecerile de la noi acest obicei al lovirii unei Pinate pentru a alerga apoi dupa surprizele din interiorul sau. Insa vei fi surprins sa afli ce origine are Pinata. Sau poate ca dupa toate cele aflate mai sus, nu vei mai fi chiar atat de surprins… Evident, ne intoarcem si de aceasta data tot in vremurile antice, la festivitatile care onorau zeii.
O prima teorie cu privire la originea Pinatei implica Imperiul Aztec. Se pare ca aztecii onorau nasterea zeului Huitzilopochtli umpland un vas cu comori si spargandu-l la picioarele idolului lor.
Alti experti spun ca traditia Pinatei a pornit de fapt din China, unde capetele goale ale animalelor erau umplute cu seminte si apoi sparte. Marco Polo a vazut acest obicei si l-a dus cu el in Europa, de unde a ajuns apoi si in America.
Cadourile de ziua de nastere
Obiceiul de a oferi cadouri ar putea si el, ca majoritatea altor traditii, sa derive tot din festivalurile antice, in care grecii si romanii ofereau obiecte si alte ofrande zeilor si zeitelor lor.
Insa daruirea de cadouri s-ar putea intoarce si mai mult in timp, la inceputurile omenirii, cand erau oferite cadouri ca simbol universal de afectiune si bunavointa.
Iata de ce, in mod instinctiv, noi ca specie oferim cadouri de ziua de nastere prietenilor, familiei si celor dragi, cand acestia mai inainteaza in varsta cu un an.