Cadourile si rasfatul personal sunt importante pentru sanatatea mentala
Fie ca iti cumperi un cadou, fie ca te rasfeti cu o ciocolata dupa o zi lunga sau ca te rasfeti la un salon de manichiura sau stai o seara in fata calculatorului cu jocul tau video preferat, un episod ocazional de rasfat conteaza foarte mult.
Desi ai putea fi tentat sa crezi ca o existenta bazata pe disciplina te va ajuta sa iti mentii mintea si corpul sanatoase pe termen lung, rasfaturile ocazionale pentru propria persoana au beneficii psihologice de netagaduit.
Conform cercetarilor, cadourile pe care ti le faci singur pot fi benefice pentru sanatatea ta mentala. Cand iti cumperi ceva ce iti doresti de mult timp, poti avea o stare de satisfactie si implinire. Acest lucru, la randul sau, iti poate aduce sentimente de fericire si o stare generala de bine. Asadar, cadourile pot fi exact ceea ce ai nevoie pentru a-ti ridica moralul si pentru a-ti imbunatati starea de spirit.
Desigur, e important sa nu uiti ca adevarata fericire nu vine doar din lucrurile materiale. Da, cadourile pot fi cu siguranta o experienta distractiva si placuta, dar ele nu sunt singura modalitate de a gasi bucurie in stilul de viata pe care il traiesti. La fel de important este si sa cultivi relatii semnificative, sa te implici in activitati care iti aduc implinire si sa ai grija de sanatatea ta fizica si mentala.
Aspectele psihologice ale rasfatului de sine
Potrivit unui studiu publicat in Psychology Today, oamenii sunt mai fericiti atunci cand opteaza pentru cheltuieli pro-sociale, mai degraba decat pentru cheltuieli personale, insa ei sunt cei mai fericiti atunci cand iau acest gen de decizii pentru propria persoana.
Desi ne simtim bine cand ne implicam in activitati benefice celorlalti, trebuie sa fim capabili sa ne gandim si la noi si sa ne oferim recompense pentru a ne simti cu adevarat fericiti.
Auto-recompensa poate lua mai multe forme, de la cumpararea unui cadou pana la o zi libera de la serviciu, pentru relaxare si reincarcarea bateriilor. Secretul este sa gasesti ceva care sa te faca sa te simti bine si pe care sa simti ca-l meriti. Cand iti oferi un rasfat personal iti trimiti tie un mesaj ca esti valoros si demn de lucruri bune.
Retine, insa, ca recompensele fata de propria persoana nu trebuie folosite ca o modalitate de a evita emotiile negative sau de a-ti distrage atentia de la problemele personale, ci ca o modalitate de a-ti recunoaste realizarile si de a-ti creste stima de sine si fericirea.
In concluzie, stima de sine si fericirea sunt strans legate, iar recompensa poate fi o modalitate eficienta de a le imbunatati pe ambele. Rasfatandu-te cu ceva special si recunoscandu-ti realizarile, iti poti creste stima de sine si te poti simti mai fericit cu viata ta.
Rolul cumparaturilor pentru fericire
Materialism vs. Fericire
Multi oameni cred ca bunurile materiale sunt cheia catre fericire. Insa cercetarile sugereaza ca materialismul poate duce de fapt la niveluri mai scazute de fericire. Urmarirea posesiunilor materiale poate crea un ciclu nesfarsit de dorinta de mai mult, care poate duce la sentimente de nemultumire si nefericire.
Pe de alta parte, studiile au aratat ca experientele duc la un nivel mai ridicat de fericire decat bunurile materiale. Experiente precum calatoriile sau participarea la un concert, creeaza amintiri de durata si promoveaza fericirea si, in plus, pot aduce bucurie si in anii urmatori.
Recompense intrinseci si extrinseci
Este important sa tii cont de diferenta dintre recompensele intrinseci si cele extrinseci. Recompensele intrinseci vin din interior si sunt legate de implinirea si satisfactia personala. Recompensele extrinseci, pe de alta parte, provin din surse externe, cum ar fi banii sau statutul.
Potrivit cercetarilor, concentrarea asupra recompenselor intrinseci, cum ar fi cresterea personala sau ajutarea altora, poate duce la o fericire mai mare. Cumparaturile pentru tine sunt o forma a grijii fata de sine si pot contribui la bunastarea ta generala. Cu toate acestea, este important sa fii atent la motivatia din spatele achizitiei. Daca iti cumperi ceva exclusiv pentru recompense extrinseci, cum ar fi pentru a-i impresiona pe altii sau pentru a tine pasul cu ultimele trenduri, e posibil sa nu resimti fericire pe termen lung.
Beneficiile rasfatului de sine
Rasfatul personal inseamna auto-compasiune
Regula de aur ne spune ca ar trebui sa-i tratam pe ceilalti asa cum am vrea sa fim tratati. Insa si inversul este valabil. Daca simti ca e un lucru bun sa fii bun cu cei din jur, ar fi bine sa nu uiti ca trebuie sa fii bun si cu tine insuti.
O modalitate eficienta de a face asta este sa te rasfeti cu o doza buna de dopamina, mai ales daca stii sigur ca o meriti. Daca tocmai ai atins un obiectiv important in cariera sau esti la finalul unei saptamani grele, nu e nimic in neregula sa te rasfeti cu ceva ce te face sa te simti bine!
Rasfatul personal imbunatateste productivitatea
Daca nu te recompensezi pe tine si creierul tau, nu te vei putea relaxa si, in cele din urma, te vei epuiza. Iar pe langa gesturile de rasfat fata de sine, acelasi lucru se aplica si igienei somnului: o noapte buna de odihna te va ajuta sa treci peste ziua urmatoare.
Recompensele intaresc comportamentul pozitiv
Daca vrei sa-ti impingi subconstientul in directia corecta, recompensele potrivite te vor ajuta sa o faci. Te poti gandi la aceasta situatie din perspectiva conditionarii: daca esti capabil sa asociezi recompensa cu un anumit tip de activitate, vei ajunge in cele din urma sa savurezi acea activitate. Fie ca este vorba despre spalat vase sau despre un task important la serviciu, un rasfat personal te poate ajuta sa gasesti motivatia pentru orice sarcina!
Intelegerea valorii de sine, a iubirii si a fericirii
Cand vine vorba de fericire, stima de sine joaca un rol crucial in a determina cat de fericit si multumit esti de viata pe care o traiesti. Valoarea de sine se refera la increderea in propria valoare personala. Este o evaluare interna a ta si poate avea un impact semnificativ asupra bunastarii si fericirii generale.
Alegerea cadoului perfect
Cand vine vorba cadouri pentru tine, optiunile sunt nelimitate. Cheia pentru cadoul perfect este sa alegi ceva care sa-ti ofere bucurie si sa te faca sa te simti bine cu tine. Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa alegi cadoul perfect.
Gandeste-te la interesele tale. Gandeste-te la ceea ce iti place sa faci in timpul liber. Iti place sa citesti, sa gatesti sau sa te antrenezi? Alege un cadou care se potriveste cu interesele tale. De exemplu: esti pasionata de parfumuri. Ce zici sa-ti faci cadou un atelier de parfum?
Gandeste-te la nevoile tale. Exista ceva de care simti ca ai nevoie de ceva vreme? Poate fi o pereche noua de incaltaminte, o rochie, un gadget pentru bucatarie sau o patura confortabila. Alege un cadou care sa iti imbunatateasca viata de zi cu zi.
Rasfata-te. Nu-ti fie teama sa te rasfeti cu ceva ce ti-ai dorit intotdeauna dar nu ai indraznit niciodata sa iti cumperi. Fie ca este vorba de o geanta de designer sau de o zi luxoasa de spa, rasfatul este o forma de iubire de sine.
Concluzie
Cumpararea unui cadou la care ravnesti poate fi o modalitate puternica de a-ti stimula starea de spirit si fericirea generala. Alegand cadoul perfect si recunoscand impactul emotional al daruirii de sine, iti poti demonstra dragostea si aprecierea pe care le meriti.
ETICHETE