15 reguli nescrise ale artei de a face cadouri
In fiecare an avem de-a face cu zeci de ocazii de a oferi cadouri celor din jur, de la Ziua Femeii si Ziua Tatalui, pana la zile de nastere, de la Craciun pana la Paste, si de la nunti pana la petreceri pentru bebelusi, de la felicitari pana la condoleante. Uneori, cadourile sunt incurajate la modul general, iar alteori regulile nu sunt chiar atat de clare.
Desi nu putem oferi aici reguli “asa da”/“asa nu” pentru fiecare circumstanta in care vei avea de oferit un cadou, ai mai jos 15 reguli generale nescrise ale oferirii de cadouri, care te vor ajuta sa nu te regasesti in situatii nedorite.
1. Atentia la detalii conteaza
Exista un motiv pentru care aceasta regula pare un cliseu: este o regula acceptata de toata lumea atunci cand vine vorba despre oferirea de cadouri. Persoana care primeste cadoul va aprecia mult mai mult un cadou ieftin dar atent gandit, decat un cadou scump dar fara nimic special.
Singura exceptie de la regula sunt nuntile, unde in general e bine ca darurile sa aiba si o valoare materiala mai importanta.
2. Banii si cardurile cadou sunt daruri potrivite
Doar pentru ca banii si cardurile cadou sunt un cadou simplu de ales, nu inseamna ca sunt cadouri nepotrivite. Mai mult chiar, exista multe situatii in care cardurile cadou sunt perfect acceptabile. De pilda, banii cash sau cec-urile sunt cadouri minunate pentru cuplurile proaspat casatorite sau atunci cand participi la un botez.
Cardurile sunt si ele un cadou foarte potrivit, mai aled pentru petrecerile de copii. Acestia isi pot alege ulterior jucariile care le plac, iar parintii pot evita stivele de plusuri si jucarii nefolositoare din casa.
3. Nu astepta un cadou in schimb
In perioada sarbatorilor, e posibil sa ai unii prieteni sau colegi pentru care ai in plan sa cumperi cadouri. Nu uita insa ca daca sunt pe lista ta, nu inseamna ca si tu esti pe lista lor. Ofera cadouri pentru ca vrei si simti sa o faci, nu pentru ca astepti ceva in schimb.
Pentru a evita momentele ciudate de Craciun, tu si grupul tau puteti organiza un Secret Santa, de pilda.
4. Cadourile de grup sunt o optiune buna
Daca cineva are un cadou foarte scump pe o lista de dorinte, poti foarte bine sa te unesti cu alti cativa prieteni sau colegi si sa cumparati impreuna respectivul cadou. Este un mod excelent de a oferi cuiva ceva important pe care stii ca si-l doreste foarte mult.
5. Cadourile personalizate sunt cadouri atent alese
Pentru a arata cuiva ca te-ai gandit la el, ia in calcul un cadou personalizat, asa cum sunt obiectele de papetarie. Aceste cadouri sunt utile si e mult mai putin probabil sa produca stive de obiecte inutile in casa decat niste pahare de vin banale.
6. Incearca sa nu cheltui in exces
Nu exista un premiu pentru cine cheltuie mai multi bani pe cadourile pentru o persoana. Ba chiar poti face pe cineva drag sa se simta jenat ca primeste un cadou extravagant. Un cadou plin de sens este la fel de bun ca un cadou scump.
7. Foloseste hartie de impachetat sau pungi de cadouri
Exista cateva beneficii ale impachetarii cadourilor. Cadourile de Craciun, de zile de nastere si pentru orice alta ocazie arata mult mai frumos si mai festiv daca sunt impachetate.
Sau poate ca cel care primeste darul isi doreste sa il deschida in privat. Nu toata lumea se bucura sa fie in centrul atentiei atunci cand deschide un cadou, asa cum nu toata lumea vrea ca reactiile sale sa fie vizibile. Hartia de impachetat te poate ajuta sa respecti intimitatea celor carora le oferi un cadou.
8. Cumpara de la afaceri locale sau mici
Daca vrei sa eviti cadourile impersonale si universal valabile, va trebui sa cauti afaceri locale si mici. Ai mai multe sanse sa gasesti astfel cadouri unice si personalizate. Poti cauta astfel de business-uri in social media sau poti gasi idei creative pe Etsy.
9. Pune alaturi de cadou si bonul
Tututor ne-ar placea sa stim ca avem idei minunate de cadouri, pe care toata lumea le adora. Insa in realitate lucrurile nu stau tot timpul asa si se mai intampla sa dai gres cu alegerea cadourilor. Mai ales la evenimente mari, se accepta sa pui in pachet si bonul, in caz ca produsul trebuie returnat, fie pentru ca persoana respectiva il mai are deja, fie pentru ca nu are nevoie de el.
Parintii vor aprecia si ei bonurile, mai ales daca incearca sa reduca numarul de obiecte inutile din camera copilului.
10. Cadourile nu trebuie sa fie neaparat materiale
Daca esti in cautarea unei idei de cadou, e perfect normal sa gandesti “in afara cutiei” la propriu. Ia in calcul abonamente diverse, cadouri experienta sau chiar putin din timpul tau. De pilda, o proaspata mamica poate aprecia putin timp liber daca te oferi sa stai gratuit cu copilul sau.
11. Ofera o felicitare alaturi de cadou
Felicitarile ofera ocazia perfecta pentru cateva cuvinte din inima. Ele sunt potrivite si daca oferi un cadou in bani, un cec sau un card cadou.
Dar felicitarile pot fi utile si pentru altceva: pentru o persoana care primeste multe cadouri la o petrecere pentru o ocazie speciala, felicitarile sunt utile pentru a sti din partea cui este fiecare cadou.
12. Evita sa oferi cadouri in fata altor persoane
Cu exceptia unei invitatii la o petrecere, unde toata lumea vine cu un cadou, nu trebuie sa oferi cadouri atunci cand sunt si alte persoane de fata. Daca este un cadou de Craciun, ii poti face pe ceilalti sa se simta prost ca nu le oferi si lor ceva.
Chiar si daca e ziua de nastere a unui coleg, situatia poate fi ciudata daca cineva se simte ciudat ca el nu a oferit un cadou colegului respectiv.
13. Alege cadouri de pe un wish list, daca ai aceasta optiune
Cadourile din inima si atent alese sunt minunate. Dar daca cineva drag are un wish list sau o lista deschisa la un magazin care ii place, nu poti da gres cu alegerea cadoului. Pe aceasta lista vor fi cadourile pe care o persoana sau un cuplu si le doreste cu adevarat si le considera utile. Orice altceva nu va face decat sa adune praf prin casa.
14. Nu te jena sa intrebi pe cineva ce isi doreste
Unele persoane cred ca trebuie sa evite acest gen de intrebari, insa exista circumstante in care e chiar preferabil sa faci asta, mai ales cand e vorba despre copii. Daca fiul sau fiica ta merg la o petrecere cu ocazia zilei de nastere a unui coleg sau prieten, simte-te liber sa ii intrebi pe parinti ce sa cumperi sau ce sa eviti.
15. Spune intotdeauna multumesc
Aceasta ultima regula este pentru cel care primeste cadoul, nu pentru cel care il ofera. Insa este cea mai importanta regula. Ori de cate ori cineva iti ofera un dar, multumeste chiar daca este informal. Aprecierile inseamna foarte mult.
Data viitoare cand ai de oferit un cadou, foloseste lista de reguli nescrise de mai sus si in mod cert procesul de alegere si oferire a unui cadou va fi mai simplu.