Arata Meniul Lateral
12 tipuri de masaj si beneficiile lor

Ce este un masaj?

Exista mai multe tipuri de masaj care se concentreaza pe diferite parti ale corpului sau pe abordari de vindecare. Masajul este o practica ce include miscari de frecare si framantare a corpului, folosind mainile. In timpul masajului, un terapeut maseur va aplica o presiune usoara sau puternica muschilor si articulatiilor corpului, pentru a ameliora durerea si tensiunea. Un terapeut maseur este o persoana pregatita si calificata sa ofere masaje.
Iata mai jos care sunt diferitele tipuri de masaj si care ar putea fi cel mai potrivit pentru tine.

1. Masajul suedez

Masajul suedez este un tip usor de masaj, pentru tot corpul, ideal pentru persoane care:

  •  sunt incepatori in ceea ce priveste masajul;
  •  sufera de tensiune arteriala mare;
  •  sunt sensibile la atingere.

Masajul suedez poate contribui la relaxarea nodurilor musculare si, de asemenea, sunt o alegere buna pentru momentele in care iti doresti sa te relaxezi complet in timpul unui masaj.
Pentru acest masaj va trebui sa renunti la haine, desi poti decide sa pastrezi lenjeria. Vei fi acoperit cu un cearsaf si vei sta intins pe masa. Terapeutul maseur va misca cearsaful pentru a descoperi zonele pe care lucreaza in mod activ.

Terapeutul va folosi o combinatie de:

  •  framantare;
  •  miscari lungi si fluide in directia inimii;
  •  miscari profund circulare;
  •  vibratia si bataia usoara;
  •  tehnici pasive de miscare a articulatiilor.

In general un masaj suedez dureaza intre 60 si 90 de minute.
Poti alege un masaj suedez pentru relaxare si pentru gestionarea durerilor minore.

2. Masajul cu pietre calde sau cu roci vulcanice

Masajul cu pietre calde este cel mai bun pentru persoanele care sufera de dureri musculare si tensiune, sau pentru cele care vor pur si simplu sa se relaxeze. Acest tip de masaj terapeutic este similar unui masaj suedez, cu singura diferenta ca terapeutul va folosi pietre incalzite in locul sau in completarea mainilor. Acest tip de masaj amelioreaza tensiunea musculara si imbunatateste circulatia sanguina si alina durerea prin folosirea pietrelor incinse.

Masajul cu pietre incinse poate fi util pentru:

  •  reducerea tensiunii musculare;
  •  inbunatatirea circulatiei sanguine;
  •  alinarea durerii;
  •  promovarea relaxarii;
  •  ameliorarea stresului.

In timpul masajului, pietrele incinse sunt plasate pe diferite zone ale corpului. Terapeutul poate tine, de asemenea, o piatra in mana atunci cand maseaza anumite parti ale corpului prin tehnicile din masajul suedez, folosind presiunea usoara. Uneori se pot aplica si pietre reci.

Pentru masajul cu pietre incinse nu trebuie sa porti haine decat daca te simti mai bine purtand lenjeria. Vei fi acoperit cu un cearsaf.
In general acest tip de masaj dureaza 90 de minute.
Masajul cu pietre incinse amelioreaza mai mult tensiunea decat masajul suedez, datorita caldurii adaugate, insa acest tip de masaj este in general mai scump decat un masaj suedez.

3. Masajul aromaterapeutic

Masajele aromaterapeutice sunt cele mai potrivite pentru persoane care au nevoie de o componenta de vindecare emotionala in cadrul masajului.

Acest tip de masaj poate contribui la:

  •  stimularea starii de spirit;
  •  reducerea stresului si anxietatii;
  •  reducerea simptomelor de depresie;
  •  ameliorarea tensiunii musculare;
  •  alinarea durerii.

Masajele prin aromaterapie combina presiunea usoara si blanda cu folosirea uleiurilor esentiale. Cel care decide, in principiu, ce uleiuri esentiale trebuie folosite este terapeutul maseur, dar ii poti spune daca ai vreo preferinta. Uleiurile esentiale se dilueaza inainte de fi aplicate pe piele.

In timpul masajului full-body vei inhala uleiurile esentiale difuzate cu ajutorul unui difuzor si le vei absorbi prin piele. Uneori masajul aromaterapeutic se va concentra doar pe spate, umeri si cap. Nu vei purta haine in afara de lenjeria intima, care este si ea optionala.
Nu este indicat sa folosesti acest gen de masaj daca esti sensibil la mirosurile uleiurilor esentiale.
Un masaj aromaterapeutic dureaza in general 60-90 de minute.

4. Masajul profund al tesuturilor (masaj deep tissue)

Masajul profund al tesuturilor utilizeaza mai multa presiune decat un masaj suedez si este o optiune buna daca ai probleme musculare cronice, asa cum sunt durerea musculara, leziunile sau eventuale dezechilibre. Te poate ajuta sa relaxezi muschii incordati, durerea musculara cronica si anxietatea.

In timpul unui masaj deep tissue, terapeutul maseur foloseste doar miscari lente si presiunea profunda cu degetele, pentru a elibera tensiunea din cele mai profunde straturi ale muschilor si tesuturilor conjunctive. In timpul acestui masaj poti fi dezbracat sau poti purta lenjerie. Desi mansajul profund al tesuturilor poate fi mai intens, nu ar trebui sa simti durere. Evita acest tip de masaj daca esti sensibil la presiune.
Masajul deep tissue dureaza intre 60 si 90 de minute.

5. Masajul sportiv

Masajl sportiv reprezinta o optiune buna daca ai o leziune prin utilizare repetitiva la unul dintre muschi, asa cum se intampla atunci cand faci anumite sporturi. De asemenea, este o optiune foarte buna daca esti inclinat catre leziuni, pentru ca poate fi folosit pentru a preveni accidentarile sportive. Poti folosi masajul sportiv si pentru a creste flexibilitatea si performanta. In plus, masajul sportiv poate fi folosit pentru a ameliora durerea, anxietatea si tensiunea musculara.

Un masaj sportiv poate fi efectuat in varianta full-body, sau terapeutul maseur se poate concentra pe acele parti ale corpului care necesita cea mai mare atentie. In functie de nevoi se pot alterna presiunea profunda cu miscarile calmante.
Masajul sportiv se poate face atat imbracat cat si dezbracat. Daca preferi sa porti haine, asigura-te ca sunt subtiri, lejere si ca permit terapeutului sa aiba acces la muschi. Patalonii scurti si maieurile lejere sunt o optiune buna.
Acest masaj dureaza intre 60 si 90 de minute.

6. Masajul trigger point

Masajele trigger point (terapia punctelor declansatoare) sunt cele mai potrivite pentru persoane care sufera de leziuni, durere cronica sau o afectiune sau boala specifice. Uneori zonele de incordare din tesutul muscular, cunoscute drept puncte declansatoare, pot cauza durere in alte parti ale corpului.
Concentrandu-se pe eliberarea punctelor declansatoare, acest tip de masaj poate reduce duerea.

Masajul punctelor declansatoare foloseste miscari ample si fluide, care sunt blande si relaxante, in combinatie cu presiunea mai puternica si mai profunda.
Masajul va include miscari aplicate pe intregul corp, desi terapeutul se va concentra pe anumite zone ale corpului care au nevoie de relaxare. Poti purta haine usoare pentru acest masaj sau poti fi complet sau partial dezbracat.
Acest tip de masaj dureaza in general intre 60 si 90 de minute.

7. Reflexoterapia

Reflexoterapia este cea mai indicata pentru persoanele care isi doresc sa se relaxeze sau sa isi refaca nivelurile naturale de energie. Este, de asemenea, o optiune foarte buna daca nu te simti confortabil sa fii atins pe tot corpul.
Reflexoterapia foloseste presiunea blanda si ferma pe diferite puncte de presiune de pe talpa, palma si urechi. Poti purta haine lejere, confortabile, care sa permita accesul la picioare.
Un masaj reflexoterapeutic dureaza in general intre 30 si 60 de minute.

8. Masajul Shiatsu

Masajul Shiatsu este benefic pentru persoanele care isi doresc sa se simta relaxate si amelioreaza stresul, durerea si tensiunea. Este un tip de masaj japonez care:

  •  promoveaza calmul si relaxarea emotionala si fizica;-
  •  contribuie la ameliorarea stresului, anxietatii si depresiei;
  •  poate ameliora durerea de cap;
  •  reduce tensiunea musculara.

Masajul Shiatsu functioneaza la nivelul intregului corp, dar terapeutul se poate concentra pe zone din corp care au nevoie de un plus de atentie. In timpul masajului, terapeutul isi va folosi mainile, palmele si degetele mari pentru a masa anumite puncte ale corpului. Acest tip de masaj foloseste pulsarea sau presiunea ritmica.
Masajul Shiatsu este o optiune buna daca esti in cautarea unui masaj relaxant si te poate ajuta, de asemenea, sa eliberezi tensiunea musculara minora.
Poti fi complet imbracat in timpul acestui masaj.
Masajele Shiatsu dureaza in general intre 60 si 90 de minute.

9. Masajul tailandez

Masajul tailandez este cel mai potrivit pentru persoanele care isi doresc o forma mai activa de masaj si care vor sa reduca si sa amelioreze durerea si stresul. Te poate ajuta, de asemenea, sa-ti imbunatatesti:

  •  flexibilitatea;
  •  circulatia sanguina;
  •  nivelurile de energie.

Masajul tailandez functioneaza asupra intregului corp, folosind o secventa de miscari care sunt similare cu stretchingul din yoga. Terapeutul isi foloseste palmele si degetele pentru a aplica o presiune ferma asupra corpului. De asemenea, masajul tailandez este mai activ decat alte forme de masaj, astfel ca vei fi intins si rasucit in diverse pozitii.
Poti purta haine confortabile in timpul acestui masaj.
Masajul tailandez dureaza in general intre 60 si 90 de minute.

10. Masajul prenatal

Masajul prenatal poate fi o modalitate sigura pentru femei de a beneficia de masaj in perioada sarcinii. Poate contribui la reducerea durerilor de corp din sarcina, la reducerea stresului si la ameliorarea tensiunii musculare. Poti face acest gen de masaj in orice moment in timpul sarcinii. Cu toate acestea, multe cabinete nu ofera masaj femeilor in primul trimestru, din cauza riscului de avort spontan in aceasta perioada.

asajul prenatal foloseste o presiune usoara, similara cu cea din masajul suedez. Terapeutul se va concentra pe zone precum cea lombara, pe solduri si pe picioare.
In timpul masajului prenatal, poti fi complet sau partial dezbracata, in functie de gradul de confort. Pozitia de masaj este fie intinsa pe o parte, fie pe o masa special conceputa, cu un decupaj special gandit pentru burta. Daca ai dureri de gambe sau dureri ale altor parti ale piciorului, consulta un medic inainte de masaj.
Acest masaj va dura timp de 45-60 de minute.

11. Masajul de cuplu

Masajul de cuplu este un masaj pe care il vei face in aceeasi camera cu un partener de cuplu, cu un prieten sau cu un membru al familiei. Acest tip de masaj ofera toate beneficiile unui masaj obisnuit si, uneori, ofera acces la cazi cu hidromasaj, saune si alte facilitati dintr-un centru spa. Exista si posibilitatea sa gasesti diverse pachete care sa cuprinda si alte tratamente, precum pedichiura, tratamente faciale si scruburi corporale.

In general poti alege ce tip de masaj preferi si nu trebuie neaparat ca ambele persoane sa primeasca acelasi tip de masaj. Astfel, vei alege in functie de necesitati, de preferinte si de ofertele de la spa, insa in general cele mai frecvente tipuri de masaj ce pot fi efectuate ca masaj de cuplu sunt masajul suedez si masajul cu pietre incinse.
Mesele de masaj pe care vor sta cei doi sunt una langa alta si fiecare va avea propriul terapeut la dispozitie. Daca doriti, puteti sta de vorba in timpul masajului.

12. Masajul pe scaun

Un masaj pe scaun este cea mai buna varianta pentru persoanele care isi doresc un masaj rapid, care se concentreaza pe gat, umeri si spate. Un masaj pe scaun poate fi de asemenea un mod de a face cunostinta cu masajul, daca esti la prima experienta de acest gen.
Masajul pe scaun contribuie la reducerea stresului si promoveaza relaxarea, cu ajutorul unei presiuni de la usoara pana la medie.

In timpul acestui masaj vei ramane complet imbracat si vei sta pe un scaun special conceput, astfel incat sa fii cu spatele catre terapeut.
Aceste masaje dureaza in general intre 10 si 30 de minute, fiind deci o optiune excelenta daca nu ai mult timp la dispozitie.

Cum gasesti un terapeut maseur?

Poti obtine o recomandare personala pentru un terapeut maseur din partea unui medic, unui prieten sau din mediul online. De asemenea, poti face programari la cativa terapeuti diferiti pentru a vedea la final pe care il preferi. Asigura-te ca este vorba despre cineva care te face sa te simti bine, astfel incat sa te relaxezi complet.

Terapeutul ales trebuie sa aiba pregatirea adecvata si sa fie specializat pe ceea ce face. Nu ar strica sa ai o conversatie scurta cu terapeutul inainte de a incepe sedintele, astfel incat sa ii poti transmite exact ce asteptari ai de la el si sa pui intrebari la subiect.

Cat costa un masaj?

Masajele standard au preturi care pornesc, in general, de la 80 – 150 de lei, in functie si de tipul de cabinet pentru care optezi. Astfel, intr-un cabinet obisnuit poti avea parte de un masaj suedez de o ora si la preturi de 80-100 lei, in timp ce la spa-uri mai luxoase si cu servicii complexe vei beneficia de o ora de masaj suedez la preturi pornind de la 150 de lei.

Aromaterapia, masajul cu pietre incinse si masajele prenatale au tendinta de a fi mai scumpe decat masajele standard. In functie de locul in care mergi, unele masaje specializate – asa cum este masajul profund al tesuturilor, masajul tailandez sau masajele sportive – pot fi si ele ceva mai scumpe.
Poti incerca si serviciile maseurilor care vin acasa si care iti pot oferi preturi mai rezonabile, sau poti gasi un maseur la o scoala locala de masaj, care va avea si el tarife ceva mai bune.

Concluzie

Masajul poate fi un mod de a te simti mai bine fizic, mental si emotional. Experimenteaza cu diferite tipuri de masaje si cu diferiti terapeuti maseuri, pentru a gasi tipul si providerul care este cel mai potrivit pentru tine.
Discuta intotdeauna despre asteptarile pe care le ai de la terapeut si spune-i daca e ceva ce te face sa te simti inconfortabil. Daca ai vreo problema de sanatate sau vreo afectiune, stai de vorba cu medicul inainte de orice tip de masaj.