Cum depasesti un moment jenant la serviciu
Cu totii avem momente dificile in viata profesionala, mai ales atunci cand facem eforturi sa ne mentinem in top de cariera si suntem angajati si in jobul de zi cu zi de a fi parinti aproape full-time, pentru doi, trei sau chiar patru copii. Se intampla adesea sa ratezi interviuri pentru ca nu te trezesti, sa depasesti deadline-uri sau intalniri importante pentru ca ai momente de blocaj mental, sa te impiedici pur si simplu pe trepte cand urmeaza sa faci o prezentare importanta, sa trimiti mesaje pe grupurile gresite, sa folosesti cuvintele nepotrivite si sa ajungi in situatii jenante, si lista de exemple poate continua.
Cand traiesti un astfel de moment si il analizezi din perspectiva carierei, ai impresia ca nu te vei recupera niciodata dupa asa ceva si ca toate eforturile tale de pana acum se vor duce pe apa sambetei. Exista oameni care pot trece natural peste gafe si greseli, in timp ce pe altii ii copleseste momentul, nu il pot depasi usor si nici nu gasesc replica perfecta, care sa ii scoata din starea de disconfort.
Insa, in timp, realizezi ca indiferent cat de pregatit esti pentru ceva anume, greselile fac parte din viata. Nicio gafa sau pas gresit nu trebuie sa iti strice toata ziua sau sa te trimita intr-o spirala auto-critica. Toata lumea face greseli, dar putem face un pas in spate si sa ramanem calmi intr-o situatie de criza. Iata mai jos un ghid rapid pentru a-ti reveni dupa un moment jenant, pentru a trece peste resentimente si a merge mai departe cu incredere. Si bonus, cateva sfaturi pentru a nu mai pune pret in exces pe ceea ce cred altii despre tine.
Respira adanc
Indiferent ce se intampla, atunci cand esti jenat primul tau raspuns va fi foarte probabil sa te ascunzi si sa te pedepsesti singur. Schimba lucrurile! Daca derapajul iti provoaca o stare de panica si griji excesive, incearca sa iti incetinesti ritmul cardiac prin respiratii adanci. Incepi cu respiratia constienta si fa tot posibilul pentru ca in mintea si in sufletul tau sa se instaleze un sentiment de calm.
Rasfata-te cu intelegere si compasiune
Aminteste-ti ca lucrurile ar fi putut fi mult mai rele. Ai adormit la o intalnire, dar ai fi putut sa sforai si sa iti curga saliva din gura… Ai varsat apa pe masa de conferinta, dar ai fi putut sa o versi peste un teanc de documente extrem de importante sau, mai rau, peste o priza electrica. Te-ai impiedicat pe scena, dar te-ai fi putut rani grav. Ai putut sa te ridici, sa te scuturi si sa razi, iar asta este cel mai important. Invata sa vezi partea buna din orice!
Intelege ce s-a intamplat si asuma-ti greseala
Cum s-a desfasurat totul? E posibil ca nimeni sa nu fi observat cu adevarat toate acele detalii care pentru tine sunt vii si evidente. E foarte posibil si ca tu sa exagerezi aceste detalii in mintea ta. Daca trebuie sa iti ceri scuze, sa corectezi sau sa cureti ceva dupa un moment jenant, fa-o, astfel incat situatia sa se inchida. E adevarat ca e mai usor de spus decat de facut si de cele mai multe ori preferam sa ascundem situatia decat sa o infruntam, dar nu uita ca o inchidere te ajuta sa mergi mai departe.
Fa haz de necaz
Unele dintre cele mai jenante momente prin care trecem sunt de fapt foarte amuzante si e foarte posibil sa li se mai fi intamplat si altora, insa trebuie sa fii dispus sa le privesti din aceasta perspectiva! Fiecare mediu de lucru are nevoie de mai multa distractie. Incearca sa faci asta si cand e momentul potrivit, nu te abtine sa faci haz de necaz! Rasul are multe beneficii, printre care si cresterea aportului de aer bogat in oxigen, reducerea stresului si cresterea productivitatii.
Povesteste unui prieten, dar evita sa rumegi la modul negativ
Daca nu poti lasa in urma momentul jenant si mintea ta simte nevoia sa il rumege non-stop, vorbeste despre acest moment cu un prieten de incredere. Nu asculta doar ce iti spune acesta, ci acorda atentie si limbajului trupului sau si expresiilor faciale, care probabil vor fi pline de empatie. Fiecare traieste si se confrunta cu jena in mod diferit. Dar nu trebuie sa o facem singuri. Cuvinte simple, precum “A, si mie mi se putea intampla oricand!” iti pot oferi pe loc confortul de care ai nevoie.
Gandeste-te la altceva
Daca inca nu esti pregatit sa discuti cu un prieten, fa ceva care iti tine mintea ocupata. Fie ca te uiti la un film, asculti muzica sau faci miscare, implica-te in orice altceva. Distragerile iti ajuta ego-ul. Orice ai face, nu sta sa rumegi situatia ore in sir de unul singur.
In mod cert la un moment dat in cariera ta te vei simti jenat. Cel mai rau lucru pe care il poti face dupa aceea este sa iti faci o serie intreaga de procese de constiinta si sa te ingropi singur in critici. Nu este productiv sa-ti invalidezi sentimentele sau sa-ti folosesti greselile ca un indice al valorii tale. Ai facut ceva care a atras un fel de atentie pe care nu ti-o doreai si e perfect rezonabil sa te ascunzi o vreme. Insa iesi din ascunzatoare! Greselile nu te definesc, ci te fac om. Si profesionistii sunt oameni. Ne-am putea aprecia cu totii mai mult imperfectiunile, asa cum facem si cu punctele forte pe care le avem.
Cum sa nu iti mai pese de parerea altora?
Cand esti in situatii jenante, mai ales daca ele au tendinta sa se repete intr-o perioada anume, ai senzatia ca toata lumea e cu ochii pe tine, ca ii deranjezi… Incepi sa iti retii parerile si sa iti faci griji cu privire la tot ce spui sau faci.
Cand nu te mai gandesti ce cred altii despre tine, ai libertate, incredere in tine si stabilitate emotionala si metala. Cand incetezi sa agonizezi cu privire la opiniile altor persoane, te vei simti mult mai relaxat in prezenta altora si vei construi astfel relatii mai bune.
Construieste-ti stima de sine
Adesea, anxietatea sociala, teama de respingere, nesiguranta sunt simptome ale unei probleme mai profunde: stima de sine scazuta. Stima ta de sine influenteaza confortul social. Cu o stima de sine sanatoasa, vei evita situatiile care te inhiba. Stima de sine scazuta te tine pe loc intr-o realitate distorsionata.
Dincolo de afirmatii sau incurajari poti face si cursuri, terapie sau coaching, care sa te ajute sa iti recapeti stima de sine.
Nu mai cauta aprobarea tuturor
Nevoia ca toata lumea sa te aprobe si sa te laude te duce intr-o situatie in care ai mereu tendinta de a-ti etala realizarile, de a deveni centrul atentiei de a spune lucruri doar pentru a-i face pe oameni sa te placa. Si culmea, nu vei face astfel decat sa ii determini sa te placa si mai putin. Iar asta va crea o comunicare jenanta, lipsita de autenticitate si greoaie.
Un om care cauta mereu aprobare se va simti ranit si dispretuit cand nu o primeste, pentru ca stima de sine (da, revenim la ea) depinde de parerea altora.
Cu o stima de sine sanatoasa nu vei mai cauta aprobarea altora, pentru ca tu stii deja cine esti si ce poti si nu ai nevoie sa fii mereu aplaudat.
Fii atent la proiectii
Se intampla uneori sa intalnim persoane care ne judeca si ne critica mereu, raspandind furie si rautate pe unde trec. Trebuie sa intelegi ca aceasta atitudine nu spune nimic despre tine, ci spune totul despre ei. Aceasta este ceea ce numim “proiectie” – cand cineva are o insusire, o stare sau un comportament, dar – pentru ca nu este constient de el – il atribuie altora.
Desi nu tot ce spune o persoana este o proiectie, sa fii sigur ca daca este o jignire cu incarcatura emotionala sau o critica fara motiv, acea persoana nu face altceva decat sa isi proiecteze ura pe tine. Intelegand asta, nu vei mai lua in serios ceea ce iti spune o astfel de persoana, ci vei sti ca este o problema a sa.
Intelege un adevar puternic, dar simplu
Credem adesea ca toata lumea este extrem de concentrata asupra noastra – judecand si criticand ceea ce facem, ce purtam si cum actionam – cand, de cele mai multe ori, oamenilor chiar nu le pasa. Avem aceasta gandire din cauza a ceea ce se cheama „efectul spotlight”. Oamenii supraestimeaza cat de mult le sunt remarcate actiunile si aspectul de catre cei din jur. Motivul efectului spotlight este tendinta inascuta de a uita ca desi tu esti centrul propriului tau univers, nu esti si centrul universului celorlalti!
Realitatea: oamenii sunt in mare parte prea ocupati sa isi traiasca propriile vieti, isi fac griji pentru problemele si viitorul lor si sunt mai putin critici decat credem noi.
Cand vei intelege acest adevar, vei sti ca nu trebuie sa mergi mereu pe coji de oua pentru ca ai impresia (gresita!) ca toata lumea este atenta la felul in care mergi tu.
Exerseaza situatii jenante
Asa cum spuneam, oamenilor nu le pasa de tine atat de mult pe cat crezi. Insa una e sa o stii, si alta sa o traiesti cu adevarat. Si oricat de nebunesc, suna, testeaza pe propria piele: vezi cum e sa te simti jenat sau lipsit de confort. Pune-ti emotiile si presupunerile la incercare si dovedeste-ti ca poti face un pas gresit si vei vedea ca supravietuiesti fara probleme dupa el.
Multi dintre noi ne simtim jenati pentru lucruri pentru care chiar nu merita sa te simti asa. Ne simtim prost pentru ca alunecam in public, sau pentru ca spunem un cuvant gresit sau pentru ca trimitem un mesaj pe un grup gresit de Whatsapp… Si, paradoxal, nu suntem deloc jenati ca suntem rai, obraznici sau ignoranti… Ceea ce nu are niciun sens!
Depaseste-ti usor limitele si invata sa nu te iei atat de in serios. Incearca sa porti o bluza ceva mai tipatoare intr-o zi sau pune-ti un ringtone ciudat, poarta un sticker cu desene animate pe telefon, astfel incat sa il poata vedea toata lumea, varsa din cand in cand cafeaua la birou, nu ca sa iesi in evidenta, ci ca sa te obisnuiesti cu situatiile mai jenante. Vei vedea ca nimeni nu moare din asa ceva si, cu siguranta, cariera ta nu se va incheia din acest motiv!