4 idei de treasure hunt in familie
Nu exista nimic mai placut decat fiorul gasirii primului indiciu intr-o vanatoare de comori, urmat de inca unul si inca unul, pana cand ajungi la marele jackpot. O vantoare de comori, sau un treasure hunt, este atat de despre vanatoare in sine, cat si despre comoara care te asteapta la final! Ele vorbesc despre potential si despre folosirea indiciilor pentru a intelege care este calea pe care trebuie sa o urmezi in continuare. In esenta, vanatoarea de comori incurajeaza curiozitatea, iesirea in natura si aprecierea aventurii alaturi de cei dragi tie.
O vanatoare de comori este o modalitate excelenta de a petrece timp de calitate in familie, de a explora lumea inconjuratoare si de a va bucura in acelasi timp de adrenalina vanatorii. Asa ca pregatiti-va sa porniti in explorare, sa petreceti timp impreuna si, cel mai important, sa va distrati la maxim!
Instrumentele pentru vanatoarea de comori
Exista anumite unelte si trucuri pe care fiecare vanator de comori experimentat trebuie sa le aiba la indemana cand porneste in aceasta aventura. Insa pentru vanatorii la inceput de drum, ai mai jos tot necesarul:
– o lopata buna
– o galeata in care sa iti aduni descoperirile
– o lupa cu care sa iti privesti in detaliu descoperirile
– un detector de metale, daca crezi ca te poate ajuta.
Insa cele mai importante instrumente de care ai nevoie intr-o vanatoare de comori sunt o minte curioasa, spiritul de aventura si timp pentru explorare!
4 variante de vanatoare de comori in familie
Vanatoarea de comori pentru copii, in curtea casei
In general pentru familiile cu copii mai mici, acesta este unul dintre cele mai potrivite moduri de a incepe sa gusti experienta unei vanatori de comori. Copiii sunt extrem de buni la a gasi mici comori si adora sa aduca in casa fiecare descoperire, cu care isi decoreaza noptierele si rafturile. Tot ce trebuie sa faci este sa le oferi o lista de mici “comori” pe care trebuie sa le gaseasca si sa le dai doar o directie usoara si vor fi mai mult decat fericiti sa porneasca in aventura! Distractia in aer liber si fiorul vanatorii sunt perfecte pentru zilele lor libere si te vor ajuta si pe tine sa ii tii la distanta de tehnologia care tinde sa le acapareze timpul de distractie.
Vanatoarea de comori in curtea casei este o forma de divertisment sau joc recreativ pe care o poti organiza si la petreceri sau evenimente speciale. Participantii primesc indicii sau harti care ii vor ghida catre locurile in care sunt ascunse comorile. Poti crea chiar anumite teme specifice, daca familia ta are anumite pasiuni sau preferinte.
Cand au reusit sa bifeze lista de comori de descoperit, micii vanatori de comori obositi pot primi recompense speciale.
Vanatoarea de comori pentru copii, cu indicii
In multe tari vanatoarea de comori ca activitate distractiva pentru petrecerile de zile de nastere ale copiilor a devenit o optiune clasica. Iar nu de mult timp, incepe sa isi faca loc si la petrecerile de familie de pe la noi. Vanatoarea de comori este o activitate distractiva, captivanta si ii va tine pe copii ocupati, concentrati si activi mai mult de 15 minute!
Exista o multime de exemple de vanatoare de comori pe care le poti prelua si adapta, insa personalizarea unei vanatori de comori astfel incat sa se muleze pe interesele si pe “expertiza” familiei tale te ajuta sa faci din acest joc o activitate speciala, prin care sa creezi amintiri ce vor dura o viata!
Un exemplu de personalizare a acestei activitati este sa creezi harti de comori in stil autentic, pe care copiii sa le marcheze pe masura ce descopera indiciile.
Vrei sa realizezi o harta a comorilor cu aspect autentic? Ia o bucata de hartie obisnuita si pune-o intr-o tava de copt, adauga apoi resturi de cafea sau apa fierbinte cu pliculete de ceai si lasa la inmuiat peste noapte. Lasa foaia sa se usuce si arde-i apoi putin marginile deauspra chiuvetei. Daca hartia este putin umeda, va fi mai simplu, pentru ca astfel foaia nu va arde prea repede. Poti da copiilor harta sa o decoreze dupa bunul plac, mai ales daca sunt pasionati de romane sau de filme de aventura de unde pot imprumuta cateva idei despre cum arata hartile vechi pentru comori.
Geocaching-ul
Cu indicii, un traseu de urmat si coordonate, geocaching-ul (geocautarea) este un hobby care a luat cu asalt lumea in ultimii ani, devenind o activitate globala!
Geocachingul incurajeaza participantii sa exploreze noi locuri si sa rezolve indicii pentru a ajunge la destinatia finala a fiecarei geocasute.
Aceasta activitate extrem de populara in intreaga lume ofera o modalitate distractiva de a combina tehnologia GPS cu explorarea naturii si aventura.
Cuvantul „geo” vine de la pamant, iar cuvantul „cache” se refera la ascunderea lucrurilor, ceea ce inseamna ca vei explora pamantul pentru a gasi cat mai multe cutii sau cufere cu comori.
Cuferele au fost folosite secole intregi de catre exploratori, cautatori de aur si de catre pirati pentru a-si ascunde prada. In acest joc, cufarul pe care il vei cauta si gasi este ascuns pe un anumit set de coordonate, punctul de referinta care localizeaza o pozitie pe o harta. Cufarul va fi plin cu obiecte speciale si un log book.
Primul pas catre geocaching este sa te inregistrezi pe unul dintre numeroasele site-uri web de geocache pentru a impartasi coordonatele locale si a gasi geocache-uri din apropiere, evaluate in functie de cat de dificil sunt de gasit si cat de provocator este terenul. Tot ce ai de facut este sa urmezi cu ajutorul GPS-ului coordonatele pana la primul cache si indiciu si apoi urmatorul si urmatorul pana cand in sfarsit reusesti sa gasesti comoara!
In Romania exista treasure hunt in cele mai frumoase orase din tara: Brasov, Sibiu, Constanta, Sinaia, Bucuresti si nu in ultimul rand treasure hunt in Sighisoara.
Letterboxing-ul
Daca te atrage ideea de geocaching, dar iti doresti o experienta bazata mai putin pe tehnologie si mai mult pe partea artistica, varul mai varstnic al geocaching-ului, letterboxing-ul te asteapta sa il descopri.
In linii mari, letterboxing-ul functioneaza similar cu geocaching-ul, cu diferenta ca nu se bazeaza pe GPS. Se ascunde un cufar sau o cutie cu “comoara” intr-un loc interesant si mai mult sau mai putin indepartat, cum ar fi un varf de munte sau o zona din natura. Cel care ascunde cutia creeaza un indiciu care este apoi introdus si compilat pe un site web de letterboxing si listat in functie de zona geografica.
Fiecare cutie contine o stampila de cauciuc si un jurnal, iar persoana care vaneaza letterbox-ul va avea la ea o stampila de cauciuc cu semnatura. Stampila de cauciuc poate fi facuta personal sau cumparata, iar pasionatii de letterboxing se mandresc adesea cu modelele lor de stampile.
Dupa ce descifrezi indiciul si gasesti cutia, va trebui sa stampilezi pur si simplu jurnalul de bord tinut in cutie cu stampila ta si apoi sa stampilezi jurnalul cu stampila din letterbox.
Letterboxingul isi are originile in Marea Britanie si a devenit o activitate recreativa practicata in intreaga lume. Participantii se bucura de aspectele creative si de explorare ale letterboxingului, precum si de ideea de a lasa o amprenta personala prin insemnarea propriilor jurnale cu stampila letterbox-ului.
Speram ca aceste idei te-au inspirat sa iti inviti familia la o vanatoarea de comori in natura si sa descoperiti astfel noi modalitati de a va distra si de a petrece timp de calitate impreuna, consolidand relatiile de familie.
ETICHETE