Arata Meniul Lateral
22 de activitati care stimuleaza sanatatea mintala a tinerilor

Orice profesor de gimnaziu sau de liceu cu care stai de vorba in aceasta perioada iti va spue ca elevii trec printr-o perioada dificila si fac eforturi sa ramana conectati si concentrati. Dupa o perioada preungita de pandemie, in care copiii s-au rupt de scoala in format fizic, invatand de acasa, din fata calculatorului, dupa un an scolar impartit in module care nu au incurajat deloc continuitatea si coerenta, ci a creat pauze mari in procesul de invatare, dupa o greva a profesorilor prea lunga care i-a introdus intr-o vacanta fortata dar si intr-o stare de nesiguranta cu privire la modul in care vor incheia scoala si la modul in care se vor desfasura examenele importante pentru viitorul lor, noi vrem copii concentrati si conectati…

Si nu doar copiii din invatamantul din Romania se confrunta cu probleme. Scolile din SUA de pilda, trag un semnal de alarma real cu privire la o criza de sanatate mintala in randul copiilor din America si, potrivit unui sondaj national derulat de Effective School Solutions, directorii de scoli din tara, parintii si elevii continua sa se confrunte cu o criza semnificativa de sanatate mintala in randul tinerilor. Rezultatele sondajului arata ca “aproape 90% dintre directori si aproape 60% dintre parinti au spus ca aceasta criza este in crestere. Aproximativ 60% dintre directori spun ca sanatatea mintala a tinerilor a ramas la fel sau s-a inrautatit in comparatie cu perioada de acum un an”.

Este evident, asadar, ca nu a fost niciodata mai important ca acum sa ne concentram pe sustinerea sanatatii mintale a elevilor. De aceea, iata mai jos 22 de idei de activitati pentru sanatatea mintala a adolescentilor, pe care profesorii le pot folosi pentru a sustine starea de bine a copiilor in clasa.

1. Creaza un vibe pozitiv

Pregateste sala de clasa pentru succesul elevilor creand un mediu sigur si de sustinere. Acorda o valoare mare relatiilor. Ofera optiuni. Admite greselile si valorifica-le. Modeleaza compasiunea. Spune-le elevilor si arata-le ca sanatatea lor mintala se afla in fruntea listei tale de prioritati si include in programa activitati de sanatate mintala.

2. Acorda-le elevilor timp sa discute

Incepand de la a-i ajuta pe elevi sa proceseze ceea ce invata si ajungand pana la a-i incuraja sa lucreze cu succes impreuna pentru a construi conexiuni, este esential sa aloci in sala de clasa spatiu pentru discutii.

3. Creaza momente de liniste

O mare parte dintr-o zi obisnuita de scoala implica interactiuni aglomerate si zgomotoase. Pastreaza timp in program pentru momente de pace si liniste, pentru a oferi elevilor timp sa se linisteasca si sa se concentreze. Ruleaza in fundal videoclipuri relaxante sau pune muzica soft si linistitoare in timpul orelor de lucru. Sau redu luminile si aprinde cateva lumanari (cu baterie) pentru a crea cateva minute de liniste.

4. Iesiti in aer liber

Beneficiile (atat pentru sanatatea fizica, cat si pentru cea mentala) ale petrecerii timpului in aer liber sunt bine documentate. Permitand elevilor sa iasa afara doar pentru cateva minute ii vei ajuta sa contracareze suprastimularea din sala de clasa. O gura de aer proaspat si un moment in care sa priveasca cerul sau copacii face minuni si ii ajuta sa isi reincarce bateriile. Daca nu ai acces direct la exterior, chiar si cinci minute in fata unei ferestre deschise pot fi benefice. Tine cursurile afara cat de des poti.

5. Include exercitii calmante minte-corp

Beneficiile exercitiilor minte-corp pentru elevi includ un plus de autocontrol, managementul anxietatii, concentrare si focus mental. Invata tehnici de respiratie concentrata. Experimenteaza cu exercitii de relaxare si vizualizari ghidate.

6. Faceti miscare

Pauzele pentru miscare sunt activitati excelente pentru sanatatea mintala a adolescentilor, pentru ca ii ajuta sa se revigoreze si sa isi dea un refresh. Include in agenda perioade scurte de exercitii. Faceti cateva posturi simple de yoga sau scuturati-va de energia reprimata. De asemenea, poti incerca sa pui cateva melodii si sa organizati o “petrecere” de cinci minute cu dans.

7. Introdu instrumente specifice, benefice pentru sanatate mintala

Ai la indemana multe resurse care ii vor ajuta pe elevi sa isi mentina sanatatea mintala. Instrumente precum foile de lucru pentru exprimarea gandurilor, roata sentimentelor, instrumentele zilnice de monitorizare a starii de spirit si evaluare a grijii fata de propria persoana necesita foarte putin timp, dar pot avea un impact mare.

8. Permite folosirea de fidget-uri

Jucariile tip fidget sau anti-stres sunt un instrument excelent pentru elevi24 care ii ajuta sa isi calmeze nervii, sa se elibereze de stres si servesc ca mod de distragere a atentiei intr-un mediu hiperexcitant.

9. Faceti exercitii de terapie prin arta

Puterea vindecatoare a artei este benefica in special pentru sanatatea mintala a adolescentilor. Pana la urma, arta serveste ca o modalitate sigura si eficienta de exprimare a gandurilor si sentimentelor. Include intr-o saptamana obisnuita de scoala sesiuni scurte de arta, prin diverse activitati artistice spontane.

10. Creaza un spatiu linistit

Un colt pentru calmare, cunoscut si sub denumirea de “colt al pacii”, ofera elevilor un loc in care sa poata respira si sa se re-centreze, astfel incat sa poata reveni la invatare. Umple acest spatiu cu diverse activitati de sanatate mintala pentru adolescenti, cum ar fi jucarii anti-stres si carti de poezie.

11. Faciliteaza spiritul de comunitate prin activitati de team-building

Doar munca fara niciun pic de joaca nu functioneaza pentru sanatatea mintala a nimanui, indiferent de varsta. Include in programa activitati de teambuilding pe tot parcursul anului, pentru a incuraja formarea comunitatii si pentru a contribui la consolidarea relatiilor dintre elevi.

12. Cultivati o gradina a clasei

Nimic nu ofera un fundament mai important elevilor decat sa sape in pamant, sa planteze si apoi sa vada cum creste ceva. Si desi ingrijirea unei gradini – de la stadiul de samanta, pana la recolta – este un proces lent, recompensele vor fi imense.

13. Creati un punct de servire a ceaiului

O alta modalitate foarte buna de a-ti calma nervii din cand in cand este o ceasca buna de ceai. Instalati in sala de clasa o statie de ceai, dotata cu un ceainic electric si cani. Fiecare familie poate trimite cutii cu ceai, pliculete de zahar, miere etc., iar elevii pot beneficia de acest punct magic de cate ori simt ca trebuie sa ia o pauza.

14. Adoptati un animal al clasei

Studiile arata ca interactiunea cu animalele poate contribui la reducerea stresului, la imbunatatirea sanatatii fizice si mintale si chiar ii poate ajuta pe copii in ceea ce priveste abilitatile lor emotionale si sociale. Ganditi-va la adoptarea unui animal de companie al clasei, iar daca scoala nu permite animalele in clase, cautati voluntari de la diverse centre pentru animale abandonate care pot aduce un animal in sala de clasa pentru terapie.

15. Doteaza clasa cu carti de colorat pentru adulti

De la reducerea stresului pana la declansarea creativitatii si chiar pana la utilizarea creierului, cateva minute de deconectare si de colorat pur si simplu ii ajuta pe elevi sa apese butonul de reset si sa revina apoi la invatare.

16. Lasa muzica sa va invaluie

Muzica joaca un rol foarte important in sanatatea mintala si in starea de bine a multora dintre noi, incepand de la atenuarea stresului si auto-linistire si ajungand pana la reglarea emotiilor si la beneficii fiziologice. Pentru adolescenti, muzica are adesea o semnificatie si mai mare – ea poate contribui la procesul de formare a identitatii. Ori de cate ori este posibil, permite elevilor tai sa se conecteze la beneficiile muzicii.

17. Exerseaza constientizarea

Este dificil pentru elevi sa se concentreze atunci cand se confrunta cu stres si anxietate. Mindfulness-ul este un instrument excelent care te va ajuta sa reduci tensiunea si sa le dai sansa elevilor sa isi reincarce rezervorul de atentie.

18. Propune activitati de scriere

Activitatile de scris reprezinta un instrument foarte important si puternic, care ii va ajuta pe adolescenti sa-si exprime sentimentele. Scrisul permite exprimarea unor emotii sensibile care ar putea fi dificil de exprimat verbal. Aceste activitati de sanatate mintala ii pot ajuta pe adolescenti sa capete o perspectiva mai buna asupra emotiilor lor, construindu-si increderea si stima de sine.

19. Accentueaza importanta dietei si somnului acasa

In general, profesorii nu au prea mult control asupra a ceea ce mananca elevii si cat de mult dorm, insa aceste lucruri sunt extrem de importante atunci cand vine vorba despre gestionarea anxietatii. Nu e de mirare ca o dieta sanatoasa si un somn din belsug sunt esentiale pentru cat de capabil este un elev sa faca fata situatiilor care ar putea fi coplesitoare.

20. Permite gustari in sala de clasa

Ai incredere in elevi ca stiu cand trebuie sa-si alimenteze corpul. Da, gustarile pot crea mizerie in clasa, insa beneficiile prevenirii scaderii nivelului de zahar din sange si durerilor de cap cauzate de foame, merita putina mizerie. Nu trebuie decat sa stai de vorba cu elevii tai si sa iti expui asteptarile cu privire la modul responsabil in care pot lua gustari in sala de clasa.

21. Incearca aromaterapia

Se crede ca aromaterapia ajuta la activarea anumitor receptori din creier, avand chiar potentialul de a ameliora anxietatea. Fie ele sub forma de uleiuri esentiale, betisoare sau lumanari, mirosurile naturale precum cele de levantica, musetel si lemn de santal pot fi foarte linistitoare. Verifica daca elevii tai au eventuale sensibilitati, inainte de a expune intreaga clasa la un parfum anume. O alternativa ar putea fi o lumanare neaprinsa, ierburi uscate sau un plic tratat cu ulei esential pastrat in spatiul sigur al clasei, de unde elevii le pot folosi individual.

22. Pauzele cerebrale sunt si pentru copiii mari

Se intampla uneori sa mai uitam ca si copiilor nostri aparent mari le place sa se distreze putin in clasa. Pauzele de la activitati cerebrale sunt o modalitate grozava de a lua cinci minute de pauza, de a face miscare si chiar de a rade putin. Poti adapta aceste idei pentru a se potrivi echipei tale de la scoala.

Sursa imagine: freepik.com