Nu stiu cum sa reactionez cand primesc cadouri. Ce ar trebui sa fac?
Daca ai observat adesea ca te simti stanjenit, rusinat sau chiar vinovat si ca nu stii cum sa reactionezi cand primesti un cadou, nu iti face griji, nu esti singurul in situatia asta! Exista multi oameni care in loc sa se simta fericiti, norocosi si recunoscatori cand primesc un cadou, au un sentiment de vina si lipsa de confort. Desi poate parea incredibil, este un adevarat fenomen.
Vei gasi mai jos tot ce trebuie sa stii pentru a intelege ceea ce simti, dar si cateva ponturi despre eticheta primirii de cadouri. Vei putea astfel sa fii mai putin stangaci cand ai in fata o persoana care iti ofera un cadou special.
De ce apare senzatia de vina?
Poti simti uneori ca nu ca meriti sa primesti un dar. Te poti simti vinovat cand cineva cheltuie bani sau timp pentru tine, pentru ca undeva in adancul sufletului nu te simti demn sa primesti aceste lucruri, sau poti simti ca nu te ridici la nivelul a ce ar trebui sa fii. Aceeasi problema apare si cand e vorba despre atentia primita sau despre complimente, pentru ca te simti stanjenit ca cineva face eforturi sa faca ceva frumos pentru tine.
Sentimentul de vina poate aparea si pentru ca simti ca nu ai oferit, la randul tau, daruri atat de scumpe ca cele pe care le-ai primit, sau simti ca esti luat prin surprindere si ca nu ai nimic de oferit in schimb. Se poate declansa astfel si un sentiment de rusine fata de cel care iti ofera un cadou si ajungi astfel sa creezi o situatie stanjenitoare, in locul unui moment fericit pentru ambele persoane.
Darurile pot declansa si sentimentul de indatorare, facandu-te sa crezi ca esti dator cuiva pentru ca a facut un gest dragut pentru tine. Poti simti ca este altceva la mijloc, sau ca cineva are o anumita asteptare de apropiere sau de intimitate daca iti ofera un cadou. Daca ai crescut intr-un mediu in care nu ai primit prea multa atentie sau afectiune, sau daca nu esti obisnuit sa primesti cadouri, poate fi ciudat sa te afli intr-o situatie in care oamenii iti ofera lucruri frumoase. Poti simti ca trebuie sa te revansezi cumva pentru ceea ce primesti.
Indiferent de motivele pe care le ai sa te simti stanjenit cand primesti un cadou, iata cum poti transforma aceste sentimente in ceva pozitiv si sa te bucuri la propriu de darurile primite.
Intelege ca oamenii pot oferi cadouri din suflet
Pentru multi dintre noi, e dificil sa ne imaginam ca cineva ne face cadouri cu sinceritate. Poate fi greu de crezut, dar exista oameni care fac cadouri, chiar si fara o ocazie speciala, pentru ca tin la tine sincer si le place sa iti ofere ceva care te face fericit.
Nu ai obligatia sa intorci gestul
Atunci cand primesti un cadou, ar trebui sa stii clar ca nu ai nicio obligatie sa intorci acest gest! Daca simti presiune cand primesti un cadou sau daca te simti obligat sa oferi la randul tau ceva, trebuie sa stii ca nu e nevoie! Nu uita ce ai citit mai sus, oamenii iti ofera daruri cu sinceritate si din suflet si nu au asteptari sa primeasca ceva inapoi! Daca nu simti nicio obligatie sa oferi la randul tau si simti din suflet sa o faci, fa-o, atata timp cat te gandesti la asta cu sinceritate!
Cadourile sunt un mod de a manifesta dragostea
Gandeste-te ca darurile pot fi modul cuiva de a arata cat de mult ii pasa de tine si cat te iubeste. Daca nu primesti cadoul pe care ti-l ofera, il poti rani. Asadar, lasa suspiciunile deoparte si nu fi reticent!
Multumeste cu sinceritate
Primul lucru pe care trebuie sa-l spui este un „Multumesc!” sincer. Pot fi si alte cuvinte de multumire, ca de pilda “Apreciez!”, insa orice ai spune, spune-o din suflet si cu sinceritate, pentru ca oamenii simt deschiderea si sinceritatea, iar asta ii va face fericiti!
Trimite o poza cu darul primit
Cand nu ai timp sa deschizi cadoul in fata celui care ti-l ofera si sa ii multumesti cu sinceritate, fa o poza odata ajuns acasa si trimite poza celui care ti-a oferit cadoul, adaugand si un mesaj personal.
Fii evident cu recunostinta pe care o simti. Cand folosesti un cadou primit, arata-i persoanei care ti-a oferit cadoul ca esti recunoscator, chiar si la ani distanta.
Fii convins ca oamenii sunt mai mult decat fericiti sa vada ca le apreciezi darurile si ca te bucuri de ele.
Nu te lasa impovarat de cadoul primit
E posibil sa simti uneori ca nu meriti cadoul primit, insa nu trebuie sa pui problema asa. Oamenii iti ofera un dar pentru ca vor, indiferent daca meriti sau nu. Deci, relaxeaza-te si arata-ti recunostinta pentru ceea ce ai primit.
Pregateste-te dinainte
Actioneaza cu intentie cand se apropie sarbatorile sau un moment special. Daca obisnuiesti sa te simti prost cand primesti cadouri, intreaba-te de ce si incearca sa iti calmezi emotiile negative. Multi dintre cei care se simt prost sau se simt vinovati cand primesc daruri, sunt foarte buni cand vine vorba sa aiba grija de ceilalti, insa nu considera ca merita sa fie si ei apreciati la randul lor.
Un exercitiu util este sa te gandesti la bucuria pe care o simti cand oferi cuiva un cadou si sa intelegi astfel ca si altii au acelasi sentiment cand ofera.
Schimba focusul
Incearca sa te indepartezi de vina si sa realizezi ca poti primi frumos darurile care vin spre tine. Punem foarte mult accent pe a face cadouri si extrem de putin pe felul in care le primim, insa faptul ca il faci pe celalalt sa se simta bine poate fi un dar in sine.
Poate ca cineva a cheltuit o suma mare si, chiar daca nu ii raspunzi in acelasi mod, faptul ca te bucuri si ca iti arati recunostinta este incredibil de puternic si ii va confirma ca a facut ceva bun.
Ofera-ti compasiune
Se poate intampla sa treci printr-o perioada mai grea din punct de vedere financiar si sa nu poti raspunde in acelasi mod in care ti-ai dori sau asa cum o faceai inainte. Nu poti face intotdeauna cadouri perfecte si e in regula sa te ierti si sa intelegi ca nu te poti ridica mereu la nivelul la care erai in alte circumstante. Poate ca nici nu ai avut timp la dispozitie, pentru ca uneori sarbatorile te pot face sa te simti coplesit. Secretul este sa iti amintesti ca oamenii ofera daruri pentru ca le pasa de tine, nu pentru ca asteapta ceva in schimb.
Intoarce-te la lucrurile esentiale
Renunta la aspectele superficiale legate de cadouri si nu uita de ce facem daruri. In esenta, cadourile sunt despre a onora si a hrani o relatie si despre a oferi bucurie.
Concentrarea pe daruri reciproce te poate limita. Nicio relatie nu trebuie sa fie perfect simetrica si echilibrata tot timpul. Trebuie sa intelegi ca un cadou este doar o mica parte a unei relatii, nu baza intregii relatii.
Nu gandi in exces
Nu uita ca nu poti controla ce daruri primesti, dar poti controla cum reactionezi la ele. Ia-ti timp sa iti reglezi emotiile negative si sa te bucuri cu adevarat de intentia buna din spatele cadoului si de darul primit, pentru a impartasi sentimentul de conexiune si bucurie cu cel care iti face cadoul.