Arata Meniul Lateral
8 moduri de a reduce anxietatea si stresul

Incepand de la aplicatii pentru meditatie si exercitii si ajungand pana la afirmatii pozitive, ai mai jos cateva moduri care te vor ajuta sa iti gasesti linistea intr-o lume extrem de stresanta.

Viata in vremurile pe care le traim poate deveni extrem de stresanta. Fie ca este vorba despre cerintele lumii in ritm rapid de astazi, despre presiunile legate de serviciu sau despre problemele din relatii, nu mai e deloc neobisnuit sa te simti coplesit si anxios. Din fericire, insa, exista cateva activitati la care poti apela pentru alinare si relaxare.

De la meditatie si sport pana la afirmatii pozitive si acupunctura, iata mai jos opt moduri care te vor ajuta sa combati stresul si anxietatea. Includerea acestor tehnici in viata ta de zi cu zi poate reduce stresul si anxietatea si te poate face sa te simti mai calm si mai centrat.

Retine insa ca nu exista o singura solutie universal valabila, asa ca experimenteaza pentru a gasi optiunile care functioneaza cel mai bine pentru tine.

Fa miscare

„Miscarea este cel mai bun lucru pe care il poti face pentru creierul tau in ceea ce priveste starea de spirit”, spune Dr. John Ratey, autorul cartii „Spark: The Revolutionary New Science of Exercise and the Brain” (Noua Stiinta Revolutionara a Sportului si Creierului).

Cresterea ritmului cardiac modifica chimia creierului, crescand disponibilitatea unor substante neurochimice importante impotriva anxietatii, inclusiv serotonina. Indiferent daca optezi pentru o plimbare, un antrenament la sala sau o sedinta de inot, gaseste o activitate pe care o faci cu placere si include-o in rutina ta zilnica sau saptamanala.

Fa meditatie cu aplicatii precum Calm

„Meditatia Mindfulness este perfect logica pentru tratarea anxietatii”, spune dr. Elizabeth Hoge, profesor asistent de psihiatrie la Facultatea de Medicina de la Harvard. Unul dintre studiile derulate de Hoge a aratat ca meditatia a contribuit la reducerea simptomelor de anxietate la persoanele care sufera de tulburare de anxietate generalizata.

Intr-un blog Harvard Health, medicul a explicat ca persoanele cu anxietate se lupta cu ganduri care le distrag atentia, iar meditatia ar putea fi folositoare pentru a antrena creierul sa fie constient si preocupat cu privire la aceste griji.

Aplicatii precum Calm pot fi o modalitate excelenta de a face primii pasi in meditatie, pentru ca ofera sesiuni ghidate si alte instrumente utile.

Conecteaza-te cu cei din jur pentru suport social

Prietenii pot avea un impact pozitiv asupra sanatatii tale, este de parere dr. Adam Simon, Chief Medical Officer la Wellness International Ltd. „Daca ai avut o zi stresanta, vei scapa de aceasta tensiune mult mai repede intalnindu-te cu prietenii, decat ai face-o daca ai tine aceasta stare pentru tine”.

Daca te confrunti cu o stare accentuata de stres si anxietate, ia legatura cu prietenii sau membrii familiei sau participa la o activitate din zona ta, astfel incat sa poti incepe sa iti creezi conexiuni si sa formezi un cerc social.

Stimuleaza nervul vag cu device-uri precum Sensate

Potrivit unui articol publicat in Psych Central, „nervul vag joaca un rol cheie in sistemul nervos parasimpatic, ceea ce inseamna ca, atunci cand nervul vag este activat, trimite un semnal pentru a incetini ritmul cardiac si pentru a reduce tensiunea arteriala, spunandu-i corpului tau ca e timpul sa se relaxeze”.

Astazi, exista dispozitive specializate ce pot fi folosite pentru a stimula nervul vag. Un astfel de dispozitiv este Sensate, un dispozitiv portabil care utilizeaza terapia vibrationala pentru a stimula nervul vag. Acest dispozitiv dezvoltat de medici stimuleaza nervul vag cu vibratii usoare.

In 2022, Sensate a realizat un studiu asupra adultilor care folosesc acest dispozitiv, aratand ca peste 65% dintre participantii cu tulburare de anxietate si peste 50% dintre participantii cu tulburare depresiva au avut parte de o imbunatatire a starii lor in timp ce foloseau dispozitivul.

Respiratia ritmica

Exercitiile de respiratie lenta sunt instrumente revolutionare, care te ajuta sa reduci stresul si anxietatea, sunt de parere psihiatrii de top.
Respiratia ritmica are un efect mental, iar acest tip de respiratie poate reduce foarte mult raspunsul organismului la stres, chiar si cu numai cinci minute de respiratie profunda si lenta.

Exerseaza recunostinta si afirmatiile pozitive

O modalitate eficienta de a reduce stresul si anxietatea este sa te concentrezi pe binele din viata ta si sa cultivi un sentiment de recunostinta. Poti face asta incepand sa tii un jurnal zilnic de recunostinta, enumerand trei lucruri pentru care esti recunoscator in fiecare zi sau acordandu-ti in fiecare dimineata un moment in care sa reflectezi la ceva pozitiv.

Traim intr-o societate in care este usor sa te impotmolesti din cauza unei doze mari de negativitate. Afirmatiile pozitive sunt un mod foarte bun de a elimina o parte din aceasta stare de negativism, pur si simplu prin lucrurile pe care ti le spui tie insuti.

Include Tai Chi in rutina ta

Tai Chi este o forma de miscare ce combina miscarile lente si blande cu respiratia profunda si meditatia. Se stie ca aceasta practica are rezultate excelente in ceea ce priveste reducerea stresului, anxietatii si depresiei. Tai Chi poate fi practicat de oameni de toate varstele si nivelurile de pregatire fizica si se poate face oriunde si mai ales fara echipament special.

Incearca acupunctura si terapia prin masaj

Acupunctura si terapia prin masaj sunt doua terapii alternative care pot fi de ajutor in reducerea stresului si anxietatii. Acupunctura presupune introducerea unor ace subtiri in anumite puncte ale corpului pentru a stimula fluxul de energie, in timp ce terapia prin masaj presupune manipularea muschilor si a tesuturilor moi pentru a incuraja relaxarea si a reduce tensiunea.

Si nu in ultimul rand fa-ti timp pentru orice activitate care iti face placere!

Sursa imagine: freepik.com