Arata Meniul Lateral
Bucket list de aventura: 50 de idei si lucruri nebunesti de facut

Niciun bucket list, fie el de calatorii sau despre viata in general, nu va fi complet fara cateva puncte care par putin nebunesti si chiar periculoase. Iar daca simti nevoia sa iti faci un bucket list de aventura, dedicat in exclusivitate celor mai nebunesti si mai pline de adrenalina activitati, ai mai jos o lista a celor mai nebunesti si aventuroase lucruri pe care le poti face si care iti pot da idei excelente de la care sa pornesti. Unele dintre acestea pot parea usoare, in timp ce altele te sperie doar daca te gandesti la ele.

1. Plimbare cu barca peste o mlastina cu crocodili

Pentru ca daca e sa mearga ceva rau cu aceasta activitate, atunci va merge tragic de rau, plimbarea cu barca intr-o mlastina cu crocodili si-a castigat pe buna dreptate locul de frunte in bucket listul de aventura al oricui! Te poti gandi insa ca in loc sa fie periculos, va fi o distractie mega-palpitanta si cel mai probabil vei vedea si cativa aligatori. Fa-ti un research serios inainte, pentru a gasi cel mai bun tur pentru “nervii” tai.

2. Deplasari cu portavionul

Unele locuri din lume, asa cum sunt insulele private din Maldive, pot fi accesate numai cu portavionul care va decola si va ateriza pe apa.
Planifica-ti sa vizitezi o insula sau o locatie similara tinand cont de aceasta activitate si vei descoperi ca poti adauga calatoriei tale un fior in plus.

3. Sarituri cu un costum cu aripi

Aceasta activitate este rezervata in mod clar celor care sunt in cautarea celor mai nebunesti idei de bucket list. Vei imbraca un wingsuit, te vei urca pe marginea unui punct foarte inalt – de pilda undeva in Alpi, unde acest sport este extrem de popular – si apoi vei sari! Scopul este sa zbori usor pana pe sol, cu ajutorul unui costum cu maneci si chingi, dar este un sport destul de periculos de incercat si de stapanit.

4. Bungee jumping

Bungee jumpingul este o idee clasica de bucket list pentru orice temerar. Poti incerca acest sport aproape oriunde in lume, iar daca esti o persoana extrem de aventuroasa, poti sa-l faci in locuri in care natura din jur este cea mai spectaculoasa de privit, pentru ca vei sari dintr-un punct foarte inalt, atasat de o coarda elastica mare.

5. Scufundare in cusca cu rechini

Le-ai vazut probabil intr-unele dintre cele mai palpitante filme, insa scufundarile in cusca in ape cu rechini nu sunt deloc pentru cei slabi de inima. Din fericire, aceste scufundari sunt mult mai distractive si mult mai putin periculoase decat par in filme, atata timp cat le faci alaturi de o firma serioasa. O aventura cu adevarat de neuitat, mai ales cand alegi sa o faci in cele mai bune locuri din lume pentru scufundari in cusca printre rechini!

6. Surfing

Desi e posibil sa nu fie cel mai nebunesc lucru din acest bucekt list, vei avea nevoie de putin antrenament pentru a invata sa faci surfing. Si mai ales cand esti abia la inceput, este extrem de palpitant sa vezi daca poti prinde cu succes valul care se apropie, sau daca te va prinde el pe tine! Sentimentul pe care il vei avea cand in sfarsit vei reusi sa calaresti valurile, dupa ce te prinzi cum stau lucrurile cu surfingul, este unul minunat si palpitant!

7. Sarituri de pe stanci

O alta activitate minunata pe care trebuie sa o adaugi pe lista ta si apoi sa o bifezi sunt sariturile de pe stanci. Va trebui sa iti faci un research din timp si sa pornesti la acest drum alaturi de oameni care stiu ce fac, insa gasirea unor locuri superbe pentru sarituri de pe stanci este partea cea mai usoara a acestei activitati. Daca iti place apa si nu te temi de inaltimi, poate ar trebui sa incerci aceasta activitate!

8. Scufundari pe o epava

Marea este vasta si plina de comori ce pot fi explorate, asa cum sunt si epavele. Aceasta nu este doar o activitate aventuroasa si memorabila, ci necesita si multa practica si trebuie sa stapanesti adevarate abilitati de scufundare inainte de a incerca sa pornesti la acest drum. Dar odata ce reusesti, scufundarile pentru explorarea epavelor pot fi un vis devenit realitate!

9. Sanii trase de caini

Desi vremea rece e posibil sa nu fie printre preferatele tale, e incontestabil ca scenele si peisajele de iarna sunt absolut spectaculoase, fara sa mai punem la socoteala si ca ofera o multime de activitati de iarna complet minunate. Saniile trase de caini sunt una dintre aventurile cele mai family-friendly, insa asta nu inseamna ca nu sunt o activitate palpitanta in sine, chiar si pentru adulti.

10. Inghititul de flacari

Probabil ai mai vazut pana acum show-uri cu fachiri care inghit flacari si te-ai intrebat mereu cum fac asta si de ce pare atat de usor pentru ei… Este un act artistic foarte cool de stapanit, mai ales ca exista tot felul de trucuri posibile pe care le poti face in timp ce inghiti flacari, insa este suficient de nebunesc incat sa nu vrei sa inveti sa faci asta fara supravegherea adecvata din partea cuiva pregatit.

11. Rostologire de eschimos, in caiac

„Asta ce mai e?” poate fi primul gand care iti trece prin minte citind aceasta idee, insa este o abilitate utila sa stii sa te rostogolesti ca un eschimos intr-un caiac! Evident, nimeni nu isi doreste sa se rastoarne cu un caiac, insa niciodata nu poti sti ce se va intampla, asa ca nu ar strica sa inveti sa faci asta inainte de a te urca din nou in caiac.

12. Exploreaza o pestera

Aceasta idee de bucket list ar putea deveni chiar urmatorul tau hobby! La fel ca in cazul multor alte hobby-uri, pentru a te apuca sa explorezi pesteri, va trebui sa incepi treptat si sa avansezi catre activitati mai provocatoare. Cel mai bun mod de a face asta este sa gasesti un club de speologie in apropiere si sa te alaturi unor excursii usoare de acest gen. Chiar daca vrei sa treci la explorarea independenta a pesterilor, o regula de baza este sa nu o faci niciodata singur.

13. Rostogoliri pe trambuline

Cu totii am sarit pe trambuline in copilarie, iar astazi e mai usor ca niciodata sa iti cumperi propria trambulina si sa ti-o instalezi in curte sau sa mergi intr-un parc de trambuline. Dar rostogolirile pe trambulina nu sunt pentru toata lumea, asa ca o provocare distractiva pentru tine poate fi sa inveti sa te dai peste cap pe trambulina si sa faci asta ori de cate ori ai chef!

14. Acrobatii la trapez

Numerele la trapez sunt adevarate show-uri pe care cu totii le-am vazut la circ si care ne-au lasat de multe ori muti de uimire. Ceea ce nu stiai este ca e perfect posibil sa ai parte de propriul tau moment de stralucire zburand la trapez! Mai ales daca ti-e frica de inaltimi, ideea poate parea de-a dreptul nebuneasca, chiar si intr-un bucket list, insa din fericire poti sa o incerci intr-un mediu sigur si supravegheat.

15. Flyboarding

In ultimii doi ani, flyboarding-ul a devenit cu adevarat un succes printre iubitorii de sporturi nautice. Este un sport acvatic in care propulsia te duce in aer. Vestea buna este ca poti incerca aceasta aventura in foarte multe locuri de pe glob, mai ales in vacante la mare, in Europa, Dubai, Egipt, Mexic. Insa nu e ca si cum te-ai da cu banana, astfel ca va trebui sa aloci putin timp invatarii elementelor de baza si tot va fi o adevarata provocare sa o duci la bun sfarsit cu succes. Chiar si asa, insa, este o modalitate distractiva si aventuroasa, dar relativ sigura de a-ti provoca mintea si corpul, daca iei startul corect!

16. Scufundare libera dupa scoici

Nu ai voie sa faci scuba diving pentru a culege scoici, ceea ce face ca aceasta aventura sa fie unica. Acest sport extrem este deosebit de popular in California de Nord, desi poate fi facut si in alte zone, dar in multe locuri este ilegal. Gaseste un loc bun, ia-ti costumul de baie si treci la scufundari!

17. Fa-ti un tatuaj

Desi la prima vedere un tatuaj nu se numara printre cele mai nebunesti idei de pe aceasta lista, cerneala permanenta de pe corp si durerea de pe tot parcursul experientei este tot o nebunie pana la urma! Multi o fac dintr-un capriciu, dar gandeste-te de doua ori inainte de a-ti face un tatuaj pe care sa il regreti in urmatoarele cinci minute – mai ales ca vei avea de trait cu el cel putin 50 de ani de acum inainte!

18. Plimbare cu pluta de bambus

Desi probabil ca o plimbare pe o pluta de bambus nu va fi o aventura la fel de incantatoare ca raftingul in ape repezi, este totusi o aventura minunata si memorabila, unica in sine. Si unde mai pui ca este si ecologica! Poti face rafting pe o pluta de bambus in Jamaica si in Chiang Mai din Thailanda, dar Yangshuo din China este probabil cel mai cunoscut loc pentru asta.

19. Bob

Daca esti in cautarea unui sport de iarna palpitant pe care sa-l incerci impreuna cu un prieten sau cu o persoana draga, bob-ul este un sport minunat. Cobori pe piste inguste si inghetate cu o viteza mare cu o sanie care este alimentata pur si simplu de gravitatie – ce poate sa nu fie aventuros si entuziasmant in asta?!

20. Trasee “fat bike”

Bicicletele grase, fat bike, sau “grasanele” au anvelope atat de groase, incat permit mersul cu bicicleta in medii care ar fi dificile pentru o bicicleta obisnuita – de pilda o padure deasa sau un teren inzapezit. Ceea ce inseamna ca un fat bike te va ajuta sa o iei si pe langa drum si sa mergi sa explorezi zone prin care altfel ai fi trecut doar pe jos, sau pe care ai alege sa nu le vizitezi deloc.

21. Heliboarding

Esti pasionat de snowboarding si de schi alpin, iar acum iti doresti o experienta la un alt nivel? Urca la bordul unui elicopter pentru a ajunge pe partii mai indepartate si sari apoi de pe acesta pentru a schia sau a te da cu placa pana jos. Daca vorbim despre idei nebunesti de bucket list, aceasta cu siguranta nu este pentru cei slabi de inima!

22. O zi intr-o masina de politie

Desi probabil ca nu se va dovedi a fi o experienta la fel de nebuneasca pe cat pare in filme, este totusi palpitant sa te urci intr-o masina de politie si sa-ti petreci o zi urmarind ofiterii la datorie. Cu siguranta iti va oferi o imagine mai autentica despre meseria de politist decat ar putea sa o faca orice emisiune de televiziune sau orice film!

23. Un weekend de supravietuire

Aceasta provocare poate fi una dificila, mai ales pentru cei obisnuiti pe deplin cu viata in oras. Nu e periculos in niciun caz, dar trebuie sa iti asezi tabara in aer liber si, in esenta, va trebui sa iti culegi si sa iti vanezi mancarea. Este o experienta grozava care te face, in general, mai rezistent si mai plin de resurse in viata.

24. Zbor cu parapanta

Parapanta este o modalitate minunata si plina de adrenalina de a vedea imprejurimile din aer! In general vei zbura cu un instructor atasat de tine si de parapanta, astfel ca desi este un fel de sport extrem, nu este in niciun caz unul foarte periculos. Desigur, daca ai deja experienta cu parapanta, poti zbura si singur!

25. Rafting in ape repezi

Acesta este cel mai aventuros tip de rafting. Desi deplasarea pe un parau, uneori cu viteza mare, poate parea o activitate periculoasa, daca iti alegi corect cursul si mergi cu echipajul potrivit, nu vei pierde nimic, ci dimpotriva, vei castiga doar amintiri spectaculoase! Poti face aceasta activitate cool in toata lumea, din SUA pana in Turcia si din Romania pana in Coreea de Sud.

26. Windsurfing

Pentru a te bucura in acelasi timp de tot ce este mai bun atat din surfing, cat si din sailing, adauga windsurfing-ul pe lista ta de aventuri! Este o activitate distractiva si palpitanta, dar si suficient de usoara si sigura incat sa poata fi incercata chiar si de catre un incepator. Deoarece chiar si copiii pot sa se apuce sa invete windsurfing, activitatea poate fi una distractiva pentru intreaga familie!

27. Zorbing

Chiar daca cel mai probabil multi dintre noi inca nu l-am incercat, aproape toata lumea a auzit de zorbing, o activitate in care te asezi intr-un glob mare, transparent, apoi te rostogolesti de pe un deal in acest glob. Practic, se poate spune ca daca esti in cautarea unor idei nebunesti de bucket list, aceasta este una ideala!

28. Zbor cu deltaplanul

Daca zborul cu parapanta nu este suficient pentru tine, e timpul sa-ti maresti timpul petrecut in aer si sa zbori cu deltaplanul! Deltaplanul nu este motorizat, astfel ca miscarea planorului va fi controlata de tine si de corpul tau. Poate parea o activitate nebuneasca si infricosatoare, dar cel putin vei fi atasat de deltaplan cu un ham, asa ca pierderea brusca a prizei si caderea de pe deltaplan nu ar trebui sa fie un motiv de ingrijorare.

29. Kite surfing

Iata un alt sport de apa asemanator surfingului, care iti va duce adrenalina la cote maxime! Probabil ca nu vei avea nevoie de abilitati la fel de bune ca cele necesare pentru a sta pe placa de surfing si de a infrunta valurile, insa controlul zmeului in apa si in aer este o miza in sine! Poti incerca sa faci kite surfing si pe zapada si pamant.

30. Parasailing

O alternativa la paragliding, mai ales daca se intampla sa te temi de inaltimi, este sa faci in schimb parasailing. Vei pluti prin aer cu o parasuta atasata de tine, insa in loc sa iti controlezi propria miscare, vei fi prins de o barca ce te va trage prin apa.

31. Un meci de paintball

Cauti o activitate pe care sa o poti face alaturi de prietenii tai, si care sa fie in acelasi timp distractiva si provocatoare? Atunci paintball-ul poate fi o alegere uimitoare! Scopul este sa tragi in adversarii tai cu arme cu capsule pline cu vopsea, inainte ca acestia sa traga in tine! Poate fi putin dureros, asa ca imbraca-te cu mai multe randuri de haine!

32. Rapel pe munte

Una e sa urci pe munte, si alta sa cobori! Ambele reprezinta o provocare, si mai ales pentru cei care se tem de inaltimi, coboratul in rapel se poate dovedi mult mai infricosator decat urcatul. Lupta cu muntele, mai ales coborarea, poate fi urmatoarea aventura in care sa pornesti.

33. Rapel pe o cascada

Chiar mai emotionant decat sa cobori in rapel un munte va fi sa cobori in rapel pe o cascada. Acesta este un sport extrem care a castigat foarte multa popularitate in ultimul deceniu, iar astazi sunt organizate numeroase tururi pentru a cuceri cascade spectaculoase. Nu este deloc o performanta usor de dus la bun sfarsit, dar este un mod grozav si aventuros de a-ti lansa noi provocari!

34. Rapel in pestera

Daca iti place sa explorezi pesteri, o poti face si coborand in rapel intr-o astfel de locatie! Pentru ca pana la urma nu ai alta cale de a explora o pestera daca aceasta nu poate fi accesata decat printr-o deschidere in partea de sus. E putin mai infricosator decat sa mergi pur si simplu printr-o pestera, insa poate fi foarte distractiv, ca sa nu mai vorbim de pitoresc.

35. Tiroliana

Nu puteam avea un bucekt list de aventura si sa ratam tiroliana! Acesta este un sport extrem in care esti atasat de corzi care te vor duce prin aer de la un copac la altul. Tiroliana a devenit atat de populara de-a lungul anilor incat pare sa poata fi incercata aproape oriunde, astfel ca nu iti va fi deloc greu sa o bifezi pe lista. Si, desi poti fi cu nervii intinsi la maxim inainte de a porni, de obicei este o activitate absolut sigura.

36. Curse cu ATV-uri

Mersul cu un ATV, fie ca este aproape de casa sau intr-o excursie, este o alta aventura distractiva si usor accesibila pe care o poti adauga pe lista ta. Daca esti incepator in aceasta zona, incearca prima data sa mergi alaturi de profesionisti.

37. Zbor cu balonul cu aer cald

Calatoria la inaltime intr-un balon cu aer cald iti va oferi o perspectiva panoramica asupra peisajelor care ti se intind la picioare.

38. O experienta intr-un roller coaster infricosator

Fiecare parc mare de distractii din lume are cel putin un roller coaster astazi, a carui inaltime, panta sau viteza pot fi de-a dreptul salbatice. Iar de multe ori multe ori este o combinatie intre toate cele trei! Daca esti in cautare de senzatii tari, incearca sa gasesti cel mai infricosator roller coaster pe care sa-l incerci in continuare. Iar daca pana acum ti-a fost prea frica sa urci intr-un roller coaster salbatic, ai acum sansa ta sa indrepti “greseala”!

39. Navigheaza pe o barca

In ciuda faptului ca pare o activitate destul de pasnica, sailingul poate fi surprinzator de obositor si, cu siguranta, ofera intotdeauna si partea sa de provocare. Daca esti in cautarea unor idei de adaugat in bucket list-ul tau de aventuri dar nu esti prea interesat de senzatii tari, aceasta va fi o idee excelenta pentru lista ta!

40. Scuba diving

Chiar daca aventura ta la scuba diving nu te va duce catre explorarea unei epave scufundate, este intotdeauna o aventura distractiva in care poti porni dupa ce reusesti sa stapanesti notiunile de baza. Exista o multime de minuni de descoperit in lumea subacvatica si, desi poti explora o parte dintre ele prin snorkeling, scuba divingul te ajuta sa te apropii mai mult de formele de viata din adancuri.

41. Skydiving

Am vorbit deja despre parapanta si formele sale echivalente, insa parasutismul este maximul daca vrei sa fii cat mai sus cu putinta in aer. Este un hobby destul de dificil de inceput, dar poate fi incredibil de satisfacator daca ai curajul si rabdarea sa il faci. Daca e prea infricosator pentru tine, poti incerca si o experienta de parasutism indoor.

42. Snowboard

Fie ca alegi sa cobori pe placa sau pe schiuri, atata timp cat reusesti sa cobori un deal inzapezit, poti bifa si aceasta aventura de pe lista. Lumea este plina de statiuni uimitoare, cu partii incredibile, asa ca probabil vei ajunge sa cobori pe cateva dintre ele dupa ce devii dependent de snowboarding sau schi.

43. Inot cu pisici de mare

Desi trebuie sa pastrezi distanta fata de pisicile de mare pe care care le intalnesti in salbaticie, aceasta este o activitate distractiva si memorabila pe care o poti face intr-un tur specializat. Se poate face si in alte locatii, insa cel mai faimos loc pentru a inota cu pisicile de mare este Stingray City din Insulele Cayman.

44. Inot cu rechinii balena

Spre deosebire de rechinii pe care ii intalnesti cand faci scufundari in pesteri, cu rechinii-balena nu trebuie sa-ti faci griji ca vor deveni deodata interesati de carnea ta! Da, au guri mari si in mod cert iti va fi extrem de frica sa intri in apa alaturi de ei, insa dieta acestor creaturi blande este bazata pe plancton, astfel ca nu vor prezenta niciun risc pentru tine.

45. Mers pe carbuni incinsi

Cunoscut si sub denumirea de mers prin foc, mersul pe carbuni incinsi nu e doar o expresie populara, ci este si o activitate reala de tip numar de circ pe care o pot face persoane antrenate sau cu talente speciale. Este posibil, insa, sa inveti si tu sa mergi pe carbuni incinsi, sau macar sa incerci o data! E bine sa faci asta alaturi de un profesionist calificat, astfel incat sa nu ajungi sa te arzi.

46. Mers pe aripa avionului

Exact cum auzi, este vorba despre mers pe aripa avionului, cat timp avionul este in aer! Doar gandul la o astfel de nebunie iti va face pielea de gaina, insa acest tip de experienta este considerat relativ sigur, pentru ca vei avea parte de instruire si vei fi atasat tot timpul de un ham.

47. Aventura Geocaching

Tot ce iti trebuie pentru a porni intr-o aventura de geocaching este un GPS, pe care il au majoritatea telefoanelor din zilele noastre, si poate niste imbracaminte si incaltaminte adecvate vremii de afara. Daca obiectivul principal al geocaching-ului este sa gasesti adevarate comori geografice in zona ta, aceasta activitate te poate duce cu usurinta in locuri pe care nu le-ai descoperit inca.

48. Skijoring

In acest sport de iarna te vei afla pe schiuri, dar in loc sa te misti folosind bete de schi, vei fi atasat de un caine, sau de un cal sau chiar de un vehicul care te va trage inainte. Acest sport isi are originea in Norvegia si astazi se desfasoara in mare parte ca sport de competitie.

49. Deplasare pe un pod suspendat

Podurile suspendate sunt poduri in care puntea atarna de bretele verticale atasate la cablurile de suspendare de deasupra puntii. Chiar si Brooklyn Bridge si Golden Gate Bridge apartin teoretic de aceasta categorie, astfel ca parcurgandu-le, poti bifa aceasta idee de pe lista. Insa daca vrei o provocare in plus si un boost de adrenalina, alege un pod precum Sidu River Bridge, de exemplu.

50. Infasoara-ti un sarpe in jurul gatului

Poate ca nu te-ai gandit ca vei face asta vreodata, dar uneori aceasta oportunitate poate aparea pur si simplu. Evident, nu e cazul sa incerci sa faci asta cu orice sarpe pe care il intalnesti in salbaticie – atat pentru siguranta ta cat si pentru a sarpelui – insa este foarte probabil sa ai noroc si sa te trezesti cu o situatie care sa iti permita sa vezi cum e sa ai un sarpe in jurul gatului!

Cate dintre aceste idei ai reusit deja sa duci la bun sfarsit? Cate ti-ai planificat sa faci si cate vise nebunesti ai adaugat pe lista?
Desi alcatuirea unui bucket list poate parea o idee ciudata, ele pot oferi o imagine uimitor de clara a tuturor lucrurilor pe care vrei sa le incerci in viata, in afara de jobul de vis si de apartamentul perfect. Aventurile ar trebui sa fie intotdeauna o parte a vietii tale!

Sursa: https://bucketlistjourney.net