Arata Meniul Lateral
Itinerariul perfect in Romania: Tur de 2 saptamani cu masina

Ti-ai planificat o calatorie in Romania? Te vei distra de minune, iar pentru a fi sigur ca totul iese ca la carte, ai mai jos o sumedenie de ponturi si sfaturi despre ce poti face daca vrei sa petreci doua saptamani superbe in Romania.

Oricat de frumoasa ar parea Romania din fotografii, este si mai pitoreasca vazuta de aproape. Romania inseamna salbaticie neatinsa si orase fermecatoare, pietruite, datand de secole. Calatorind prin Romania rurala, cu oamenii care inca mai folosesc cai si carute pentru agricultura, iti vei da seama cat de traditionala este aceasta tara cu adevarat. O vizita in Romania traditionala este asemeni unei intoarceri in timp!

Desi istoria relativ recenta a Romaniei este dominata de conducerea comunista, de disctatori si apoi de guverne corupte, in ultimii ani viata a inceput sa devina mai buna pentru localnici, care sunt chiar fericiti sa vorbeasca despre ea.

O calatorie de doua saptamani in Romania este suficienta si excelenta pentru a te bucura de tot ce e mai bun in aceasta tara frumoasa. Dar daca nu ai atat de mult timp la dispozitie, poti face si itinerarii mai scurte, iar mai jos vei gasi un itinerariu de o saptamana in Romania si un alt itinerariu de 10 zile.

Per ansamblu, Romania este o tara sigura, prietenoasa si frumoasa pe care trebuie neaparat sa o explorezi, asa ca nu mai sta pe ganduri. Fa-ti plinul de informatii aici si apoi rezerva-ti biletele!

Cel mai bun moment din an pentru o calatorie in Romania

Cea mai buna perioada a anului pentru a vizita Romania este subiectiva, si tine de tipul de calatorie care o cauti: poti fi in cautarea soarelui, sau poti veni aici pentru a schia. Romania poate fi vizitata pe tot parcursul anului, fara sa te plictisesti niciodata. Nu trebuie decat sa fii pregatit!

Primavara (martie-mai) – vremea poate fi mohorata si imprevizibila pana in luna mai, cand temperaturile se ridica la medii de 23°C.
Vara (iunie-august) – temperaturile medii sunt cuprinse intre 26 si 35°C. Soarele straluceste, iar Romania devine o destinatie aglomerata, dar si cu preturi mai mari. Nu pleca din aceasta tara fara sa vizitezi si plajele de la Marea Neagra, ca parte a itinerariului tau in Romania.
Toamna (septembrie-noiembrie) – zilele devin mai scurte, iar temperaturile scad, insa este un sezon bun pentru a explora Romania intr-o perioada mai putin aglomerata si cu preturi mai mici.
Iarna (decembrie-februarie)– temperaturile sunt in jurul valorii de 0°C. Este anotimpul perfect pentru vin fiert, mese copioase cu mancare romaneasca si schi in statiunile montane. Romania acoperita de zapada arata ca desprinsa dintr-un basm.

De unde sa incepi calatoria in Romania?

Bucuresti. Cel mai comun mod de a ajunge in Romania este zborul cu aterizare in Bucuresti. Cauta pe site-uri de profil si vei gasi cele mai bune preturi pentru zboruri catre Romania.
Cluj Napoca. Cunoscut drept „capitala Transilvaniei”, Clujul este si el un punct ideal pentru a incepe un itinerariu in Romania. Multi turisti inchiriaza o masina in Cluj si o returneaza in Bucuresti, oprindu-se la destinatiile de pe traseu.
Timisoara. Daca ai fost intr-o calatorie prin Europa Centrala, e posibil sa ajungi in Romania din Ungaria sau din Slovacia, caz in care cel mai probabil vei ajunge in cel mai vestic oras al Romaniei – Timisoara – fie pe uscat fie pe calea aerului, caci exista aeroport international si in Timisoara.

Conditii pentru inchirieri auto in Romania

– Varsta minima: 21 de ani.
– Taxa suplimentara pentru soferii cu varsta sub 25 de ani.
– Permis de conducere de cel putin 12 luni.
– Pentru cetatenii din afara Uniunii Europene, permis de conducere international.
– Dovada identitatii (pasaport valabil, de pilda).
– Pentru fiecare sofer suplimentar sunt necesare aceleasi documente.
– Varsta maxima pentru inchirierea unei masini este de obicei de 70 de ani.

Ponturi pentru inchirieri auto in Romania

– Foloseste site-uri de profil, precum Rentalcars.com, pentru a gasi cele mai bune preturi pentru inchirieri auto. Preturile incep in general de la 110 euro pe saptamana.
– Daca lasi masina intr-o alta locatie, vei avea de platit un pret suplimentar. Tu decizi daca merita, pentru comoditatea ta.
– Probabil ca va trebui sa platesti suplimentar pentru fiecare sofer.
– Masinile manuale sunt norma in Romania, insa vei gasi pentru inchiriat si masini automate, la un cost mai mare.
– Rezerva masina cat mai din timp, in sezonul de varf, pentru a obtine cele mai bune preturi.
– De obicei, vei avea de platit taxe daca vrei sa treci frontierele europene.
– Nu uita de asigurarea de calatorie.
– Fa fotografii cu masina, kilometrajul si indicatorul de benzina inainte de a parasi firma de inchirieri sau locul din care preiei masina.
– Tine mereu la indemana dovada asigurarii si actul de identitate cand conduci prin Romania.

Cum sa conduci in Romania

– In Romania se conduce pe partea dreapta.
– Limita de viteza in oras este de 50 km/h.
– Limita de viteza pe autostrada este de 120 km/h.
– Forumul Mondial Economic a clasificat calitatea drumurilor din Romania pe locul 120 din 137, ceea ce nu e deloc bine!
– Drumurile din zonele urbane sunt in stare buna, insa cele din zonele rurale nu sunt bune.
– Deszapezirea este intermitenta, asa ca trebuie sa conduci cu atentie iarna. Asigura-te ca ai cauciucuri de iarna pentru drumurile inghetate.
– Poti parca doar pe dreapta, cu fata in directia traficului.
– Legea rutiera in Romania este stricta. Politia poate da amenzi pe loc si poate lua carnetul de conducere pentru o perioada de pana la trei luni.
– Copiii cu varste pana la 12 ani nu au voie pe scaunul din dreapta soferului.
– Vei gasi destule locuri de parcare in Romania, unele cu plata, unele fara. Taxa va fi undeva la 1 euro sau 5 lei pe ora.

Poti parcurge acest itinerariu si cu mijloacele de transport in comun?

Toate destinatiile pe care le vei regasi mai jos pot fi conectate cu trenul sau cu autocarul. Poti face rezervari pentru tren pe site-ul CFR Calatori si rezervari pentru autocar pe site-ul Autogari.ro.
Singura locatie inaccesibila in acest fel este Transfagarasanul, insa poti face o excursie pe Transfagarasan din Brasov sau din Bucuresti.
Poti folosi, insa, si servicii de carpool, ideale pentru a te deplasa ieftin prin Romania.
Pont util. Fii inteligent cand calatoresti prin Romania: trenurile sunt celebre pentru lentoarea cu care se deplaseaza, insa majoritatea locurilor din itinerariile de mai jos sunt apropiate. Calatoreste dimineata sau seara pentru a vedea orasul in ziua in care ajungi.

Cat timp sa petreci intr-o calatorie in Romania?

Ideal ar fi sa poti petrece doua saptamani in Romania si chiar si asa e posibil sa nu reusesti sa vezi tot ce ai avea de vazut. Insa daca timpul este limitat, poti face si un itinerariu mai scurt – de 1 saptamana sau de 10 zile – si sa prinzi totusi cele mai importante momente.

Itinerariu de 1 saptamana in Romania

Incepi din Bucuresti sau din Cluj Napoca si fa un tur prin Transilvania. Brasovul este obligatoriu de trecut pe lista. Pentru un itinerariu de 7 zile in Romania, alege fie Sibiu, fie Sighisoara sau viziteaza-l pe unul ca o excursie de o zi din celalalt. Iata cum ar arata un astfel de itinerariu:

Zile 1-2 – Bucuresti
Zilele 3-4 – Brasov (include si Catelul Peles din Sinaia, pe traseu)
Zilele 5-6 – Sibiu sau Sighisoara
Ziua 7 – Cluj Napoca

Itinerariu de 10 zile in Romania

Pe parcursul unui itinerariu de 10 zile in Romania, vei avea timp atat pentru Sibiu, cat si pentru Sighisoara, te vei putea relaxa si te vei bucura de calatorie.

Zile 1-2 – Bucuresti
Zilele 3-4 – Brasov (include si Catelul Peles din Sinaia, pe traseu)
Zilele 5-6 – Sibiu
Zilele 7-8 – Sighisoara (mergi pe Transfagarasan, in drum dinspre Sibiu)
Zilele 9-10 – Cluj Napoca

Itinerariu de 2 saptamani in Romania

Principala diferenta fata de cele doua itinerarii de mai sus este ca itinerariul de 2 saptamani include si Timisoara, un oras superb din vestul Romaniei. Desi este destul de departe de Transilvania, in mod cert te va impresiona.
Daca te afli intr-o calatorie mai ampla si vii dinspre Europa Centrala (Ungaria, Slovacia sau Austria), Timisoara este o oprire convenabila, mai ales ca in oras exista si un aeroport international.
Acest itinerariu de 2 saptamani in Romania iti permite si sa ramai peste noapte in Sinaia, nu doar sa vizitezi Castelul Peles pe drum dinspre Bucuresti catre Brasov.

Zile 1-2 – Bucuresti
Zilele 3-4 – Sinaia
Zilele 5-6 – Brasov
Zilele 7-8 – Sibiu (mergi pe Transfagarasan, in drumul de la Brasov catre Sibiu)
Zilele 9-10 – Sighisoara
Zilele 11-12 – Cluj Napoca
Zilele 13-14 – Timisoara

Ce obiective ai de vazut intr-un itinerariu prin Romania?

Bucuresti

Daca pentru unii dintre turisti Bucurestiul este extrem de atragator si special, cu arhitectura si obiectivele sale si mai ales cu viata de noapte, pentru altii capitala Romaniei este unul dintre cele mai putin placute orase. Insa daca vei face o calatorie in Romania, cel mai probabil vei ajunge si aici la un moment dat…

In inima Bucurestiului se afla Centrul Vechi, practic cel mai nou centru istoric din lume, plin de baruri si restaurante, viata de noapte si un adevarat furnicar de oameni aproape la orice ora.
Ramai macar o zi in Bucuresti si nu rata in niciun caz o vizita la Palatul Parlamentului, cea de-a doua cea mai mare cladire administrativa din lume.
Carturesti Carusel este un alt loc in care ar fi bine sa faci un stop, locatia find votata drept cea mai frumoasa librarie din lume.

In ziua a doua in Bucuresti poti petrecere un timp descoperind comorile ascunse ale orasului, printre care si mosii ascunse pe stradute laturalnice, biserici si catedrale ortodoxe, Cartierul Armenesc si Piata Obor, cea mai mare piata locala din Bucuresti. Nu iti vor lipsi nici arta stradala si nici localurile mai diferite, iar daca iti place viata de noapte, in Bucuresti vei gasi suficiente optiuni.

Sinaia

Adevarata calatorie prin Romania incepe atunci cand lasi in urma marele oras. Sinaia si lumea care incepe o data cu ea pare dintr-o alta realitate fata de aglomerata capitala.
Distanta fata de Bucuresti este de 148 de km, pe care ii vei parcurge in 2 ore cu masina, sau poti incerca o calatorie cu trenul din Bucuresti, de o ora si jumatate.
Daca ai doar o saptamana sau zece zile in Romania, viziteaza Sinaia ca excursie rapida pe drumul dintre Bucuresti si Brasov. Opreste in Sinaia, fa turul Castelului Peles apoi reia-ti drumul pentru inca o ora si jumatate, pentru a ajunge in final la Brasov.

Frumusetea Sinaiei adapostita in munti este de necontestat. Nu doar muntii stancosi din jur te vor lasa mut de uimire, ci vei constata ca zona este si gazda unor castele din povesti, ce iti vor aprinde imaginatia.

Odata ajuns la Sinaia, exploreaza Castelul Peles, construit in 1873. Daca ai fost in Germania vreodata, probabil vei recunoaste de acolo stilul renascentist german cu lemn inchis la culoare si grinzi aparente. Catelul are 160 de camere si peste 2000 de picturi.
Vara poti merge sa faci drumetii in Muntii Bucegi. Vei gasi destule trasee marcate din Sinaia, cu grad de dificultate de la usor la dificil, iar iarna poti schia la Sinaia sau poti admira peisajul.

Brasov

Situat la o distanta de 48 de km de Sinaia, sau o ora si jumatate cu masina si la 148 de km de Bucuresti (3 ore si jumatate cu masina), Brasovul este unul dintre cele mai frumoase orase din Romania. Se poate ajunge aici si cu trenul si cu autocarul.

Brasovul este ceva mai mare si mai aglomerat decat orasele mai mici din Transilvania. Acesta este cel mai bun loc din care sa vizitezi celebrul Castel al lui Dracula, o oprire la care viseaza toti turistii straini care ajung in Romania.

Daca ai timp, vei avea nevoie de cel putin doua nopti pentru a explora Brasovul. Nu rata o plimbare si o inghetata prin Piata Sfatului, o vizita la Biserica Neagra si la Turnul Ecaterinei, strecoara-te pe Strada Sforii (cea mai ingusta strada din Romania) si viziteaza Muzeul de pe Strada Sforii, fa un tur in cea mai veche scoala din Romania, langa Biserica Sfantul Nicolae, fa o plimbare prin padure catre Turnul Alb si Turnul Negru si neaparat o drumetie catre semnul hollywoodian cu numele orasului.

Mananca mancare traditionala romaneasca in bistrourile si restaurantele din oras si nu rata gama variata de cafele pe care le poti savura intr-un tur al cafelei prin oras.
Daca mai ai timp, porneste intr-o calatorie la Castelul Bran, oprind si la Cetatea Rasnov pe drumul inapoi.

Acesta locatie iconica este celebra drept Castelul lui Dracula, insa vei afla in scurt timp ca este o exagerare la mijloc. Desi personajul Contele Dracula al lui Bram Stoker este bazat pe Vlad Tepes, voievodul roman supranumit Vlad Dracul din cauza modurilor groaznice in care isi ucidea vrajmasii, autorul nu a vizitat Castelul Bran niciodata.
Chiar si daca nu este cu adevarat Castelul lui Dracula, tot merita sa vizitezi Castelul Bran.

Transfagarasan

Unii ar spune ca nu se poate sa faci o vizita in Romania fara sa ajungi pe Transfagarasan, un drum celebru, prezentat si in emisiunea britanica Top Gear.
Desi nu este chiar pe drumul dintre opririle standard din Transilvania, merita sa faci un efost si sa ajungi acolo.

Constructia Transfagarasanului a fost comandata de fostul dictator roman, Nicolae Ceausescu. A durat patru ani si din pacate 38 de muncitori au murit in acest proces.
Acest drum celebru face parte din DN7C, conectand orasele Bascov si Cartisoara, unde se leaga cu drumul E68 care face legatura intre Brasov si Sibiu. Din acest motiv e la indemana sa vizitezi Transfagarasanul pe drumul dintre aceste doua locatii.

Daca vrei sa ajungi pe Transfagarasan ca excursie scurta, e mai aproape de Sibiu, iar daca ti-e teama sa conduci, exista si tururi organizate. Pe Transfagarasan se poate conduce din iunie pana in octombrie, pentru ca in lunile de iarna este inchis din cauza gradului ridicat de periculozitate.

Sibiu

Distanta dintre Transfagarasan si Sibiu este de 2 ore si jumatate cu masina, iar daca vrei sa ajungi aici direct din Brasov, poti lua un autocar pentru un drum de doua ore sau trenul pentru un drum de trei ore.

Te-ai plictisit de orase traditionale? Speram ca nu, pentru ca Sibiul este cat se poate de incantator dar si old school. In plus, este unic pentru ca aici casele au ochi. Fantele asemanatoare ochilor de pe acoperisurile caselor au fost inventate, din cate se pare, pentru a oferi ventilatie mansardelor, insa par a fi niste priviri atente la tot ce se intampla in oras.

Odata ajuns in Sibiu, plimba-te pe Podul Minciunilor si invata cate ceva despre istoria sa morbida, admira Strada Cetatii cu casele sale colorate, urca in Turnul Sfatului, plimba-te pe strada pietonala Nicolae Balcescu pana in Piata Mare si mananca preparate traditionale in restaurantele cu specific romanesc.

Sighisoara

Daca esti dornic sa descoperi si mai mult Transilvania in itinerariul prin Romania, nu exista un loc mai idilic sau mai pitoresc decat Sighisoara, descris adesea ca ultimul oras medieval locuit din Europa.

Nu te astepta la prea multe de la activitatile de seara, pentru ca Sighisoara este un oras mic, insa vei avea ce sa descoperi daca o iei la pas pe stradutele sale mici si pitoresti.
Sighisoara este situata la o distanta de 93 de km de Sibiu, sau la o ora si 40 de minute cu masina, sau o calatorie de doua ore cu trenul din Sibiu.

Dupa o saptamana petrecuta prin orase mari, Sighisoara este locul ideal pentru destindere. Viziteaza Casa Vlad, locul de nastere al lui Vlad Tepes- unul dintre putinele locuri pe care Romania le valorifica pentru turismul destinat pasionatilor de vampiri -, urca in Turnul cu Ceas pentru privelisti impresionante si viziteaza Muzeul de Istorie din varf, urca pe Scara Scolarilor si viziteaza Biserica de pe Deal. Nu rata nici diversele turnuri ale mestesugarilor, asa cum sunt Turnul Tinichigiilor si Turnul Franghierilor si rataceste pe strazile colorate.

Cluj Napoca

Al doilea oras ca marime din Romania, Clujul are cea mai mare populatie de studenti din tara, ceea ce il face extrem de atragator si plin de viata pentru un itinerariu in Romania.
In ciuda faptului ca se afla in inima Transilvaniei, este un loc perfect pentru scena artistica si viata de noapte si nu are nimic din atmosfera unui oras mic.
Este situat la o distanta de 155 de km de Sighisoara sau trei ore de condus. De asemenea, mai poti ajunge aici si cu autocarul intr-o calatorie de 3 ore sau intr-o calatorie de 3 ore si jumatate cu trenul.

Daca ai doua zile de petrecut la Cluj, neaparat bucura-te de privelistile panoramice din Parcul Cetatuia, admira eleganta Opera Nationala, relaxeaza-te in Gradina Botanica, plimba-te prin Parcul Central, intra in Biserica Gotica Sfantul Mihail si viziteaza Muzeul National de Istorie a Transilvaniei si Muzeul Farmaciei. Nu rata nici galeria de arta traditionala de la Castelul Banffy sau Galeria de Arta Contemporana IAGA. Daca ai mai mult timp, da o raita si pana la Cheile Turzii si exploreaza Salina Turda.

Timisoara

Frumoasa Timisoara este un oras relaxat, cu o atmosfera deschisa si localnici prietenosi, punctul terminus ideal pentru o calatorie in Romania.
Locurile par ceva mai moderne decat in linistita Transilvanie, iar pentru ca orasul se afla la granita cu Serbia, aici poti gusta chiar si mancare sarbeasca. Un oras divers si dragut, situat la 314 km de Cluj (4 ore si jumatate de condus sau 6 ore cu trenul) Timisoara nu trebuie ratata.

Exploreaza Piata Unirii cu cladirile sale superbe, printre care si Casele Canonicilor, Muzeul de Arta si Casa Bruck, intra in uriasa Catedrala Mitropolitana Ortodoxa, cu o capacitate de 5000 de oaspeti, exploreaza Piata Victoriei si Piata Libertatii, invata cate ceva despre trecut de la Muzeul Consumatorului Comunist, fa poze pe strada cu umbrele colorate si bucura-te de aerul special al orasului.

Mai multe destinatii din Romania

Itinerariile de mai sus acopera destul de mult, insa este doar o parte a Romaniei, o tara care are mult mai multe de oferit. Iata mai jos alte cateva locuri, drept inspiratie in caz ca ai mai mult de petrecut in aceasta tara, sau in caz ca iti planifici un alt itinerariu aici.
Delta Dunarii – casa unei faune si vegetatii fascinante.

Statiunea Mamaia de la Marea Neagra – intesata de plaje cu nisip alb si fin si o multime de terase si restaurante.
Manastirile pictate – mai ales cele din Nordul Moldovei, unde vei gasi cladiri superbe pictate cu scene din viata secolului al XV-lea.
Cimitirul Vesel din Sapanta – un loc bizar, in care mormintele colorate spun povestea mortii celor inmormantati acolo.

Sursa: https://www.wheregoesrose.com

Sursa imagine: freepik.com