Scuba diving-ul este o activitate pentru copii?
E normal ca parintii sa isi doreasca sa impartaseasca hobby-uri si experiente cu copiii lor. Multi oameni spun ca scuba diving-ul pentru copii este o adevarata magie, un sinonim pentru descoperire, magie si aventura, insa exista si voci care sustin ca scuba diving-ul nu este o idee buna pentru cei mici, indiferent cat de mult si-ar dori acestia.
Afla tot ce trebuie sa stii despre scuba diving pentru copii, astfel incat sa poti lua decizii bune pentru copiii tai.
Scuba divingul este o activitate pentru copii?
Poate ca tu, ca parinte, faci deja scufundari de ceva timp si iti doresti ca si copilul tau sa iti calce pe urme. Sau poate ca cel mic este cel care insista, repetand in continuu „tati, tati, vreau sa fac scufundari!”. Un lucru pe care il sustin specialistii si scafandrii experimentati este ca oricat de incredibil este acest sport, exista oameni care nu ar trebui sa-l practice. Din fericire, insa, sunt putini!
Sunt oameni carora nu le face placere sa fie in apa, in timp ce altii nu au capacitatea fizica si nu pot trece testul hiperbaric. Pe de alta parte, unii se simt coplesiti de partea teoretica a unui curs de scufundari, desi nu sunt foarte multi in aceasta categorie. Acelasi lucru este valabil si pentru tinerii scafandri. Peste 95% dintre copiii mai mari de opt ani sunt potriviti fizic si psihic pentru scufundari pentru juniori, insa exista si copii care nu indeplinesc cerintele.
Cerintele pentru scuba diving la copii
Daca te intrebi daca si copilul tau este gata sa faca scufundari, va trebui sa iti raspunzi la urmatoarele intrebari, care se regasesc in cartea „Children and Scuba Diving: A Resource Guide for Instructors and Parents” (“Copiii si scuba diving-ul: ghid de resurse pentru instructori si parinti”).
- Copil tau isi doreste sa faca scuba?
- Stie sa inoate?
- Se simte confortabil in apa?
- Are suficienta atentie incat sa asculte si sa invete din discutiile din clasa, briefing-uri si debriefing-uri la piscina si in apa deschisa si alte interactiuni cu un instructor?
- Poate sa invete, sa-si aminteasca si sa aplice mai multe reguli si principii de siguranta?
- Stie sa citeasca suficient de bine incat sa invete din materiale la nivel de adult (bineinteles, cu timp suplimentar de lectura si cu solicitarea ajutorului unui adult)?
- Se simte confortabil sa spuna unui adult necunoscut (instructor sau divemaster) daca resimte vreun disconfort sau daca nu intelege ceva?
- Are un nivel rezonabil de autocontrol si capacitatea de a raspunde la o problema urmand reguli si cerand ajutor, si nu actionand impulsiv?
- Are suficienta autodisciplina incat sa ramana cu un prieten adult si sa respecte regulile de siguranta, chiar si dupa ce se simte confortabil facand scufundari?
- Are capacitatea de a intelege si de a discuta situatii ipotetice si concepte abstracte de baza precum cele de spatiu si timp? Daca ai raspuns “da” la toate intrebarile, felicitari! Ai un potential scafandru junior langa tine si, deci, poti continua sa citesti.
Argumente pro scuba diving pentru copii
- Copiii care fac scuba dobandesc maturitate, stima de sine si simtul responsabilitatii. Toti scafandrii stiu ca aceasta activitate este solicitanta, atat din punct de vedere normativ, cat si din punct de vedere al dezvoltarii cooperative. Si copiii stiu, chiar inainte de prima lor scufundare. Ei descopera lumea subacvatica in acelasi timp in care intra in lumea adultilor.
- Scuba diving-ul pentru copii este captivant si ii face sa se simta puternici. Copiii care fac scuba diving respecta o disciplina, trebuie sa se gandeasca la actiunile lor, sa prevada consecintele si sa rezolve probleme simple. Cand inveti un copil sa faca scufundari, trebuie sa ii spui „Cred in tine si stiu ca poti fi grozav la scufundari”.
- Scuba diving-ul stimuleaza dezvoltarea cognitiva si psihomotorie a copiilor. Ei invata principiile stiintifice de baza si aplica fizica si cateva elemente simple de matematica. In plus, o fac trecand de la abstract la concret, ceea ce sporeste dezvoltarea intelectuala. Ei invata sa se orienteze in spatiu, sa-si pastreze echilibrul si sa puna in practica principiile lui Arhimede cu propriul corp.
- Scuba este o ocazie de distractie in familie. Tinerii scafandri se simt atrasi de ideea de a descoperi o lume noua. Adultii sunt sedusi de oportunitatea de a uita de stresul zilnic, iar intreaga familie este incantata sa faca o activitate de care se pot bucura impreuna.
- Copiii care fac scuba devin constienti de protejarea mediului natural. Scufundarile ii fac pe copii sa constientizeze cat de importanta este grija fata de mediu.
- Scufundarile se adapteaza la dorintele personale. Copiii se pot scufunda incepand cu varsta de 8 ani, dar nu exista nicio limita care sa opreasca scufundarile.
- Copiii care fac scufundari au o posibila cariera in fata. Exista copii care odata ce incearca acest sport vor ramane mereu pasionati de el si pot ajunge sa il faca la nivel profesionist mai tarziu in viata.
Argumente contra scuba diving pentru copii
- Lipsa unor studii care sa ofere dovezi concrete cu privire la efectele presiunii si azotului asupra copiilor. Nu exista dovezi. In intreaga lume, exista doar mii de copii care fac scufundari si nu au nicio consecinta fizica. Ceea ce nu se poate spune si despre patinaj…
- Simtul de responsabilitate al unui copil. Copiii care fac scufundari trebuie sa fie responsabili pentru ei insisi si pentru ceilalti. Daca un copil arata o atitudine indiferenta fata de siguranta scufundarilor, este evident ca face parte din cei 5% care nu se califica sa faca scuba diving si deci nu ar trebui sa intre in apa!
- Copilul simte o frica paralizanta sau respinge ideea de scufundari. Copiii care fac scuba invata sa se controleze, dar daca nu sunt in stare sa faca asta, nu pot face scufundari. Exista probabil alte activitati mai potrivite pentru ei.
Eventuale probleme de sanatate ale copiilor
Multi oameni considera ca au copii sanatosi, insa nu se gandesc niciodata la o eventuala boala de decompresie. Boala de decompresie este o afectiune grava care poate aparea in urma scufundarilor, denumita uneori si "boala scafandrilor" sau "decompression sickness".
Aceasta apare cand un scafandru urca prea repede la suprafata dupa ce a petrecut un timp sub apa, la adancimi mari. Boala de decompresie este cauzata de formarea de bule de azot in sange si tesuturi, care se formeaza atunci cand presiunea scazuta face ca azotul dizolvat in organism sa iasa din solutie si sa formeze bule.
Chiar daca respecta toate standardele si recomandarile, copiii pot prezenta simptome DCS dupa scufundare. Copiii nu sunt adulti mici; modul in care respira, anatomia sistemului respirator si circulator al unui copil, efectul presiunii asupra ORL si tesuturilor la copii, sistemul nervos in curs de dezvoltare, ii diferentiaza de adulti si este important sa tii seama de ele atunci cand ii initiezi in scuba diving. Tine minte si fii atent si constient de orice problema, fie inainte, in timpul sau dupa scufundare!
Cati ani trebuie sa aiba un copil pentru scuba diving?
Primul lucru pe care ar trebui sa-l stii este ce prevede legislatia tarii tale despre scufundarile pentru copii. Exista tari in care nu exista o varsta minima si tari in care legea are prevederi clare in acest sens. Un standard general al industriei este:
- Varsta minima pentru scuba este de 8 ani pentru programele dezvoltate in ape inchise.
- Varsta pentru certificarea scuba diving in cele mai importante agentii de certificare este de 10-12 ani pentru Certificarea Junior Scuba pentru incepatori.
- Cerinta de varsta pentru scufundari pentru alte certificari este de 12-14 ani. Un adolescent poate opta pentru cursuri avansate de scufundari in apa deschisa si de specialitate.
Insa toate aceste cerinte nu sunt neaparat batute in cuie si nu inseamna ca un copil poate incepe sa faca scufundari daca are 8 ani sau 10 ani. Uneori, un copil poate sa nu fie capabil sa se concentreze si sa evalueze corect situatiile sub apa. Astfel, ar trebui ca fiecare scafandru aspirant sa fie privit nu doar in functie de varsta, ci sa fie luata in calcul si pregatirea sa mentala.
Este important ca parintii sa nu se grabeasca sau sa-si impuna standardele asupra copiilor prea repede. Este la fel de important ca un instructor cu experienta sa ofere timp, prezenta si schimb de informatii pentru a permite parintilor sa se simta mai confortabil in alegerea si continuarea unui program de antrenament in scufundari.
Daca un copil nu are pregatirea mentala pentru antrenamentul de scufundari, experientele de inot si snorkeling sunt cai excelente de a castiga confort si abilitati in lumea subacvatica.
Importanta cursurilor tinute de profesionisti
In cazul in care un parinte sau un copil opteaza pentru a continua formarea in scufundari, cursul de scufundari pentru copii ar trebui sa fie tinut de un instructor cu experienta, care intelege bine copiii si cum sa lucreze cu ei. Instructorul va sti sa sfatuiasca parintii cu privire la riscurile inerente care vin la pachet cu scufundarile.
Un parinte poate fi adesea prea strict sau prea protector, ceea ce poate afecta copilul. Exisa multe situatii in care copilul fie nu se poate concentra pe scufundari, fie este stresat de parinte. In general se recomanda o scufundare alaturi de parinti sau cu parintii de fata abia la finalizarea cursului. Parintii sunt adesea impresionati de rezultatul final al unei astfel de abordari, pentru ca isi vad copilul crescand, invatand si devenind un scafandru bun.
Alegerea echipamentului de scuba pentru copii
Cea mai mare provocare atunci cand alegi echipamentul de scuba diving pentru copii este ca articolele trebuie sa li se potriveasca si sa le satisfaca nevoile. Un copil nu numai ca poarta o marime mai mica, dar pierde si mai multa caldura in apa decat un adult.
Masca de scufundari ideala pentru copii trebuie sa se etanseze perfect, sa aiba un volum redus, o fusta moale din silicon pentru pielea delicata si, daca e posibil, sa fie usor de identificat.
Costumul de neopren trebuie sa poata fi imbracat de catre copil singur. El trebuie sa fie flexibil, confortabil si suficient de gros pentru a-l proteja de frig, taieturi sau zgarieturi, fara a compromite mobilitatea.
Dispozitivul de control al flotabilitatii (BCD) trebuie sa fie usor de manevrat, cu buzunare integrate pentru greutati pentru confort si sa fie adaptat dimensiunilor copilului, pe cat posibil. Exista copii de 10 ani care sunt mai inalti decat parintii lor, dar pentru cei mai mici copii va fi suficient un cilindru de 7 litri.
Regulatoarele ideale pentru copii sunt mai mici si mai usoare, pentru a se potrivi bine in gura. Un regulator de calatorie, usor si compact, ar putea fi o optiune foarte buna.
Labele de inot recomandate pentru copii au calcai deschis, oferind astfel cateva numere in plus ca marime. Ele trebuie sa fie moi, dar lungi, pentru a imbunatati progresul.
Scufundarile trebuie sa fie distractive
Asa cum isi amintesc de primul lor profesor de scoala, copiii isi vor aminti si de primul lor instructor de scufundari. Instructorul nu trebuie doar sa-i invete cum sa se scufunde in siguranta si corect, ci si sa fie empatic. Copiii nu ar trebui sa se scufunde atunci cand sunt stresati.
Ei trebuie sa stie intotdeauna ce, unde, cum si cand urmeaza sa se intample. Sunt mai sensibili si vulnerabili, si au propriile lor probleme, indoieli si temeri. Nu trebuie sa le fie frica sa spuna ca nu se simt bine. Chiar daca asta inseamna ca scufundarea sa nu mai aiba loc! Instructorul trebuie sa ii asculte si sa incerce sa ii inteleaga si mai ales sa accepte daca nu vor sa intre sub apa!
De asemenea, ar trebui sa incerce sa vada care e problema si daca nu cumva este vorba despre o informatie prost inteleasa legata de un pericol subacvatic despre care au auzit pe altcineva vorbind, sau pe care au vazut-o intr-un film.
Daca esti parinte si vrei sa te scufunzi alaturi de copilul tau, este important sa nu il fortezi doar pentru ca tu stii ca este o activitate distractiva in familie. “Eu nu am putut sa fac asta la varsta ta” sau “vei fi cel mai cool din clasa” nu sunt argumente cu care sa il convingi sa se scufunde.
Daca ajungi pe liotrulul roimanesc poti opta, evident, daca si copilul tau isi doreste, pentru scufundari in Marea Neagra.
Asculta-ti intotdeauna copilul si baga-l sub apa numai daca si el isi doreste acest lucru! Iti convine sau nu, copiii au propriile lor hobby-uri si este important sa le respecti deciziile cand vine vorba despre ceea ce vor sau nu sa faca cu corpul lor!