Arata Meniul Lateral
Regretele si fericirea

Cu totii am facut la un moment dat in viata cel putin o alegere sau am luat o decizie care parea inteleapta la momentul respectiv, dar pe care mai tarziu am ajuns sa o regretam. Poate ca a fost o decizie legata de facultatea urmata, de specializarea aleasa sau de o anumita traiectorie in cariera.

Poate ca a fost o relatie in care am ramas mai mult decat ar fi trebuit, sau o relatie in care nu am intrat deloc. Oricum ar fi, regrete avem cu totii si este important sa intelegem care sunt cele mai frecvente, de ce ajungem sa regretam decizii luate in viata si cum putem fi mai fericiti si mai lipisiti de regrete.

Cele mai comune 6 tipuri de regrete in viata

Un studiu recent a analizat cele mai comune tipuri de regrete in randul adultilor. Descoperirile lor au relevat care sunt cele mai mari sase regrete, in ordinea frecventei: - Regretele legate de educatie - „Ar fi trebuit sa studiez mai mult”. - Regretele legate de cariera - „Ar fi trebuit sa devin dentist”. - Regretele legate de dragoste - „Mi-as fi dorit sa ma casatoresc cu Jake, nu cu Bill”. - Regretele legate de parenting - „Mi-as fi dorit sa petrec mai mult timp cu copiii”. - Regretele legate de auto-imbunatatire - „Ar fi trebuit sa incep sa fac sport mai devreme”. - Regretele legate de timpul liber - „Mi-as fi dorit sa fi vizitat Europa”.

Aceste sase categorii reprezinta 86% din toate regretele enumerate.

Cele mai comune 5 regrete in fata mortii

Si nu doar studiile arata aceasta tendinta, ci si marturiile celor care lucreaza cu pacienti din centre paliative de ingrijire. Oamenii aflati in fata mortii au emotii dintre cele mai variate. Asa cum e de asteptat, ei resimt negare, frica, furie, remuscari, mai multa negare si, in cele din urma, acceptare. Fiecare isi gaseste in cele din urma pacea in fata mortii, insa fiecare poarta in sine regrete… Iar temele sunt unele foarte comune:

1. Imi doresc sa fi avut curajul sa traiesc o viata sincera fata de mine, nu in functie de asteptarile altora.

Acesta este cel mai comun regret al celor aflati in pragul trecerii. Cand oamenii realizeaza ca viata lor este aproape de final si se uita cu claritate in urma, e usor sa vada cate vise le-au ramas neimplinite. Multi dintre oameni nu si-au onorat nici macar jumatate dintre vise si mor stiind ca au vise neimplinite din cauza alegerilor pe care le-au facut sau pe care nu le-au facut.

Este foarte important sa incerci sa iti onorezi cel putin unele dintre vise. Din momentul in care iti pierzi sanatatea, este prea tarziu. Sanatatea aduce o libertate pe care putini dintre noi o intelegem, pana cand nu o mai avem.

2. Imi doresc sa nu fi lucrat atat de mult

Aceasta este un regret extrem de comun in randul pacientilor de sex masculin. Tuturor le este dor de anii in care copiii lor erau mici si de compania partenerului de viata. Si femeile au acest regret, dar mai putin, pentru ca ele sunt de obicei cele care stau cu copiii, in timp ce barbatii sustin familia.

Barbatii regreta in mod profund ca si-au petrecut atat de mult din viata muncind si stand ore lungi peste program sau in deplasari departe de casa. Simplificandu-ti stilul de viata si facand alegeri constiente, e posibil sa nu ai nevoie de veniturile de care crezi ca ai nevoie. Iar creand mai mult spatiu in viata ta, devii mai fericit si mai deschis catre noi oportunitati, mai potrivite noului tau stil de viata.

3. Imi doresc sa fi avut curajul sa imi arat sentimentele

Multi oameni si-au suprimat sentimentele de dragul linistii si al pacii cu cei din jur. Drept urmare, s-au multumit cu o existenta mediocra si nu au devenit niciodata cine ar fi putut sa devina cu adevarat. Multi au dezvoltat boli care au legatura cu amaraciunea si resentimentele pe care le-au purtat de-a lungul vietii.

Este imposibil sa putem controla reactiile celorlalti. Insa, desi oamenii pot reactiona negativ atunci cand te arati schimbat si le vorbesti sincer, pana la urma reusesti astfel sa ridici relatia la un nivel cu totul nou si mai sanatos. Sau, dimpotriva, te poti elibera de o relatie nesanatoasa din viata ta. Oricum ar fi, este un castig!

4. Imi doresc sa fi pastrat relatia cu prietenii mei

Oamenii inteleg cu adevarat beneficiile vechilor prieteni in ultimele saptamani pe care le mai au de trait. Cand nu mai este intotdeauna posibil sa-si gaseasca vechii prieteni… Multi au devenit atat de prinsi in propriile lor vieti incat au lasat sa dispara de-a lungul anilor prietenii pretioase. Multi dintre oameni regreta faptul ca nu au acordat prieteniilor timpul si efortul pe care le meritau. Este deja foarte obisnuit sa lasam prieteniile sa dispara din cauza stilului de viata ocupat. Dar cand te confrunti cu moartea care se apropie, detaliile fizice ale vietii dispar.

Oamenii doresc sa-si puna in ordine afacerile financiare, daca e posibil, dar nu banii sau statutul au cu adevarat importanta pentru ei. Ei vor mai degraba sa puna lucrurile in ordine pentru cei dragi, insa de cele mai multe ori sunt prea bolnavi si obositi pentru a mai gestiona aceasta sarcina. Totul se rezuma la dragoste si relatii in cele din urma. Asta e tot ce ramane in ultimele saptamani - dragoste si relatii.

5. Imi doresc sa imi fi permis sa fiu mai fericit

Un alt regret extrem de comun al celor aflati pe moarte. Multi oameni nu inteleg decat la finalul drumului ca fericirea este o alegere! Ramanem adesea blocati in modele si obiceiuri vechi, iar asa-numitul „confort” al familiaritatii se revarsa in emotiile pe care le avem si in viata pe care o traim.

Frica de schimbare ne face sa pretindem atat fata de ceilalti cat si fata de noi insine ca suntem multumiti. Cand, de fapt, in adancul sufletului, tanjim cu totii sa radem tare si zgomotos si sa facem tot felul de nebunii. Pe patul de moarte, nu mai conteaza absolut deloc ce cred altii despre tine si iti dai seama cat de mult timp ai irosit si cat de multa fericire a trecut pe langa tine netraita…

Regrete de inactiune versus regrete de actiune

Tot cercetarile au aratat in mod constant ca simtim mai mult regret pentru lucrurile pe care alegem sa nu le facem decat pentru lucrurile pe care alegem sa le facem. Cu alte cuvinte, regretele de inactiune ne bantuie mai mult decat regretele de actiune.

Intr-un studiu, subiectii au fost intrebati ce ar face diferit daca si-ar putea lua viata de la capat. Mai mult de jumatate dintre regrete au avut de-a face cu inactiunea: ei au spus ca ar fi trebuit sa urmeze sau sa termine facultatea, ca ar fi trebuit sa urmeze o anumita cariera, ar fi trebuit sa incerce mai mult in relatii sociale sau casatorii.

In schimb, doar 12% au fost regrete de actiune - nu ar fi trebuit sa fumeze, nu ar fi trebuit sa se casatoreasca atat de devreme, nu ar fi trebuit sa munceasca atat de mult. Aceste constatari explica de ce suntem adesea bantuiti de drumuri pe care nu le-am parcurs – alegerea noastra de a refuza o oportunitate atragatoare de munca, dar mai putin sigura, sau de a nu ne exprima interesul romantic fata de cineva din cauza fricii de respingere.

De ce persista regretele legate de inactiune

De ce regretele legate de inactiuni raman mai mult in mintea noastra decat cele legate de actiuni? O explicatie este ca regretele de actiune sunt mai usor de depasit. Sa presupunem ca ai acceptat o slujba despre care credeai ca va fi grozava, dar ajungi sa recunosti ca a fost o alegere gresita. Poti sa renunti la acel loc de munca – sau cel putin sa cauti o alta pozitie. Sau poate ai ales sa-ti petreci putinele zile de vacanta facand o croaziera scumpa, doar pentru a-ti da seama ca nu iti plac croazierele. Ai posibilitatea – si chiar trebuie – sa iti faci planuri complet diferite pentru urmatoarea vacanta. Cu alte cuvinte, poti face fata alegerilor proaste pe care le-ai facut invatand din greselile trecutului.

Este mult mai greu sa-ti revii dupa regretele de inactiune. Daca nu ai aplicat pentru un loc de munca sau daca ai refuzat o oferta de munca, nu mai poti face nimic in prezent pentru a remedia aceasta alegere. Pozitia respectiva este aproape sigur ocupata si nu vei sti niciodata daca ar fi fost mai potrivita pentru tine. Daca nu ai reusit sa ramai intr-o relatie serioasa cu cineva, acea persoana ar putea fi acum casatorita si nu vei sti niciodata unde ar fi ajuns acea relatie.

O alta explicatie este ca procesam regretele de actiune versus cele de inactiune in moduri diferite. Regretele de actiune provoaca adesea un raspuns emotional clar, cum ar fi vinovatia, tristetea sau furia. Recunoastem ca s-au facut greseli si raspundem in consecinta. Dar este mai greu sa procesezi sau sa te impaci cu regretele de inactiune. Aceasta incertitudine ne ajuta sa intelegem de ce regretele de actiune tind sa se estompeze in timp, in timp ce regretele de inactiune se pot chiar amplifica in timp.

Avantajele asumarii riscurilor

Multi oameni - poate chiar majoritatea – traiesc cu teama de a profita de anumite oportunitati. De ce? Pentru ca pare riscant. Poate duce la dezamagire, esec sau respingere. Si, desigur, respingerea nu e o placere pentru nimeni! Riscurile pot insemna esec, dezamagire si respingere, dar incercarea vine la pachet si cu onoare si valoare, indiferent de rezultat.

Asa cum spunea Teddy Roosevelt, “meritele sunt ale celor care sunt in arena, care lupta cu vitejie si curaj, care cunosc adevaratul entuziasm, adevaratul devotament si care isi daruiesc energia unei cauze demne; care pot cunoaste triumful marilor realizari si care, in cel mai rau caz, daca esueaza, o fac dupa ce au indraznit cu adevarat, asa ca locul lor nu este niciodata langa acele suflete reci si fara curaj, care nu cunosc nici victoria si nici infrangerea”.

Mentalitatea ce implica o aversiune fata de risc poate avea si consecinte pe termen lung. Ea ne incurajeaza sa ne multumim cu siguranta, in loc sa ne aventuram cu indrazneala in necunoscut. Asa ca ramanem cu locuri de munca pe care nu le consideram atat de implinitoare si in relatii care nu ne fac fericiti.

Constatarile cercetarilor empirice din psihologie sunt clare: daca vrei sa eviti regretele viitoare, risca! Peste ani si ani nu vei mai fi dezamagit de lucrurile pe care nu le-ai facut, ci doar de cele pe care le-ai facut. Asa ca desfa paramele si pleaca dintr-un port sigur. Profita de alizee, exploreaza, bifeaza cat mai multe experiente, viseaza si descopera! Si nu uita ca viata este o alegere. Este viata ta! Alege constient, inteligent, sincer si mai ales alege sa fii fericit!