Arata Meniul Lateral
Cum iti plantezi propria gradina de legume

Daca vrei sa ai parte de cele mai proaspete legume, ia in calcul sa tii plantezi propria gradina acasa. Cand ai propria gradina de legume, poti culege si consuma legumele imediat dupa recoltare, astfel incat sa ai mereu parte de legume mai proaspete si mai gustoase. In plus, propria ta gradina nu iti va aduce doar hrana mai calitativa si mai proaspata, ci te va ajuta si sa fii mai econom, pentru ca nu va mai trebui sa cumperi legume din magazin.

Pe de alta parte, gradinaritul este o activitate fizica excelenta si poate contribui la imbunatatirea starii de spirit si la reducerea stresului. De asemenea, gradinaritul poate fi o activitate placuta si relaxanta, care poate fi practicata singur sau alaturi de familie si de prieteni.
Gradinaritul poate contribui si la protejarea mediului prin reducerea emisiilor de carbon generate de transportul legumelor din alte zone geografice si prin utilizarea de tehnici de gradinarit sustenabil, cum ar fi compostarea si reciclarea apei.

Cum iti plantezi propria gradina de legume in 10 pasi?

1. Alege locatia potrivita

Alege pentru gradina o locatie care sa beneficieze de mult soare, sa aiba un sol bun, spatiu amplu si care sa fie aproape de furtun sau de o sursa de apa. Gaseste o zona plana pentru a preintampina eroziunea.
Majoritatea legumelor au nevoie de cel putin 6-8 ore de soare pe zi pentru a creste si a se dezvolta, asa ca va trebui sa te asiguri ca gradina ta de legume este situata intr-un loc care primeste lumina solara adecvata.
Evita zonele cu apa statatoare. Legumele prefera soluri bine drenate si pot fi afectate de excesul de apa. Evita sa plantezi in zone cu apa statatoare sau in zonele cu o curgere lenta a apei.
Verifica pH-ul solului. Majoritatea legumelor prefera un pH al solului intre 6,0 si 7,0. Verifica pH-ul si corecteaza-l daca este necesar, pentru a asigura o crestere sanatoasa a plantelor.
Tine cont de vant, pentru ca zonele prea expuse la vant pot afecta culturile si le pot usca rapid. Incearca sa amplasezi gradina intr-un loc protejat de vant, sau creaza un gard viu sau o bariera pentru a proteja plantele.
Evita sa iti faci o gradina intr-o zona care a fost expusa la poluanti sau pesticide. Alege un loc cat mai natural si nepoluat, pentru a te asigura ca legumele tale sunt sanatoase si sigure pentru consum.

2. Selecteaza-ti legumele

Decide ce produse sa incluzi in gradina ta in functie de clima, spatiu, gusturi personale si de nivelul tau de experienta. Incepatorii pot incepe cu culturi mai usor de cultivat, asa cum sunt morcovii, fasolea, castravetii, ardeii si salata verde. Poti decide, de asemenea, sa incepi cu legumele pe care le consumi cel mai des si care se potrivesc cu conditiile de cultivare din zona ta. De exemplu, daca locuiesti intr-un climat cald, poate fi mai usor sa cultivi rosii, ardei si vinete decat varza sau broccoli.

3. Pregateste solul

Este foarte important sa pregatesti bine solul inainte de a incepe sa plantezi. Indeparteaza buruienile si imbogateste solul cu compost sau ingrasaminte organice. Pune in gradina ta compost si ingrasaminte naturale pentru a hrani solul si a-l pregati pentru plantele pe care urmeaza sa le cultivi. Magazinele cu produse pentru gradina te pot ajuta sa testezi aciditatea solului si iti pot recomanda suplimente sau pur si simplu poti cumpara vrac pamant gata pregatit.

4. Fii atent la calendarul pentru plantare

Conditiile de plantare si ciclurile de coacere difera de la planta la planta si de la anotimp la anotimp, asa ca nu trebuie sa semeni toate semintele in acelasi timp. Datele de plantare pot fi gasite pe pachetele de seminte. Inainte de a crea un calendar de gradinarit, analizeaza care sunt conditiile ideale pentru fiecare leguma pe care vrei sa o plantezi.
De asemenea, este foarte important sa urmaresti conditiile meteorologice si temperaturile, pentru a te asigura ca plantele tale sunt plantate intr-un moment potrivit. Unele plante nu tolereaza temperaturile foarte scazute sau ploile abundente, asa ca fii atent la aceste aspecte.
Este foarte important sa rotesti culturile in fiecare an pentru a preveni imbolnavirea solului si pentru a pastra solul bogat in nutrienti. Planifica-ti din timp gradina pentru a te asigura ca rotesti culturile si ca pastrezi in fiecare an variatia.

5. Planteaza semintele

Inainte de a planta semintele, este important sa pregatesti solul, indepartand resturile de plante si buruienile, adaugand compost sau ingrasamant, si afanand solul pentru a-l face mai aerat.
Pune semintele sau plantele in sol, urmand cu atentie instructiunile legate de adancime si de spatiere. In general, semintele ar trebui sa fie plantate la o adancime de aproximativ doua-trei ori mai mare decat dimensiunea semintei. Ingroapa semintele in sol, apasa usor si acopera cu pamant. Dupa ce plantezi semintele, uda-le cu grija pentru a le incuraja sa germineze. Asigura-te ca pamantul este udat bine, dar nu in exces.

6. Uda bine gradina

Legumele necesita o cantitate suficienta de apa pentru a creste si a da rod. Udarea regulata este importanta pentru a mentine solul umed si pentru a ajuta la prevenirea bolilor si daunatorilor. Stropeste usor gradina cu apa pentru a mentine solul umed pe tot parcursul sezonului de cultivare. Achizitioneaza o duza de pulverizare pentru furtun, astfel incat sa poti stropi intr-o ceata usoara, asemanatoare ploii, cu care sa iti uzi gradina.

7. Scoate buruienile

Mulcirea este cel mai eficient mod de a preveni inmultirea buruienilor. Adauga in gradina ta un strat de mulci organic de 5-10 cm, pentru a impiedica buruienile sa iti acapareze culturile. Daca gradina ta se umple de buruieni, apuca-le de la baza tulpinilor si trage de ele cu putere, asigurandu-te ca scoti din pamant toata radacina.
De asemenea, este foarte important sa verifici plantele pentru a descoperi eventuale boli si daunatori si pentru a le elimina cat mai curand posibil.

8. Lasa plantelor destul loc sa creasca

Un spatiu suficient intre plante este foarte important pentru cultivarea gradinii de legume. Spatiul te poate asigura ca fiecare planta are suficient spatiu pentru a creste si a se dezvolta si ca are acces la lumina solara si nutrienti. Daca plantele sunt prea aproape una de cealalta, vor concura pentru resurse, ceea ce le va incetini cresterea si dezvoltarea.
Dimensiunile ideale ale spatiului depind de legumele pe care le cultivi si de cerintele lor specifice de crestere, asa ca verifica intotdeauna instructiunile de plantare sau intreaba un specialist in gradinarit daca nu esti sigur. De asemenea, verifica ghidul de spatiere de pe pachetele de seminte si asigura-te ca remediezi imediat problema rasadurilor aglomerate.
O alta modalitate de a asigura spatiu suficient este sa apelezi la metoda de plantare in straturi, unde plantele sunt cultivate la niveluri diferite de sol, pentru a maximiza spatiul si pentru a permite fiecarei plante sa creasca in sus, in loc sa se extinda in latime.

9. Adauga ingrasamant dupa necesitati

Aranjeaza usor solul cu mana si adauga ingrasamant pentru a-l mentine bogat si pentru a asigura o crestere sanatoasa a legumelor. Poti cumpara din magazin ingrasamant de gradina gata pregatit sau iti poti face singur propriul ingrasamant din sare Epsom, coji de oua, apa din acvariul de pesti si compost de bucatarie.

10. Culege ce ai semanat

Culegerea plantelor este unul dintre cele mai placute momente ale gradinaritului. Iata cateva sfaturi pentru a culege roadele muncii tale in gradina.
Este important sa urmaresti calendarul si sa culegi plantele la momentul potrivit. Fiecare planta are propriul sau timp de recoltare, iar culegerea la momentul potrivit iti va garanta ca legumele tale sunt gustoase si sanatoase.
Este recomandat sa culegi plantele dimineata, atunci cand temperatura este mai scazuta si umiditatea este mai mare. Acest lucru te va ajuta sa le pastrezi calitatea si prospetimea.
Recolteaza legumele cand sunt tinere si fragede, dar culege-le doar cand vrei sa le folosesti. Scoate culturile radacinoase imediat ce ajung la o dimensiune comestibila. Recolteaza culturile cu frunze taindu-le la 5 cm de sol.
Incearca sa recoltezi regulat. Culegerea regulata poate ajuta la promovarea cresterii continue a plantelor si la producerea unor roade mai mari si mai sanatoase. Bucura-te in voie de recolta proprie!