Totul despre rafting
Raftingul este unul dintre cele mai populare sporturi de aventura din intreaga lume, si pe buna dreptate! Raftingul pe ape repezi nu permite turistilor doar sa viziteze locatii unice si adesea uluitor de frumoase, ci vine la pachet si cu o doza binemeritata de adrenalina. Nu e nimic mai tare decat sa aluneci pe un rau involburat, in timp ce prin fata ochilor ti se perinda peisaje incredibile.
O vacanta intre prieteni sau in familie poate fi dusa la extrem cu o excursie de rafting pe unul dintre raurile din zona in care iti petreci vacanta, sau intr-un canion renumit in lume. O tura de rafting este alegerea perfecta pentru turistii curajosi, pentru cei care cauta adrenalina si aventura si care nu se tem sa isi asume riscuri, ca si pentru cei aflati mereu in cautare de senzatii tari.
Fie ca ai mai experimentat pana acum raftingul, fie ca esti unul dintre incepatorii care vor sa incerce pentru prima data aceasta experienta, exista in lume locatii de rafting adecvate nivelului de pregatire al fiecaruia.
Daca iti faci griji pentru echipamente si pentru siguranta, cauta firme organizatoare de astfel de excursii care lucreaza la cele mai inalte standarde internationale, cu respectarea tururor masurilor de siguranta, in asa fel incat tot ce va trebui sa faci este sa asculti, sa vaslesti si sa te distrezi la maxim!
Pe firul istoriei
Raftingul a devenit un sport extrem foarte popular la jumatatea anilor 70, iar de atunci se afla in continuare pe un trend ascendent. In intreaga lume, entuziastii si incepatorii deopotriva se pot conecta la puterea naturii mergand pe apele involburate ale raurilor si traind pe propria piele distractia si adrenalina pe care le ofera raftingul.
Pentru adulti si pentru copii cu varsta de minim 8 ani raftingul pe rauri este un sport de aventura extrem de competitiv si plin de satisfactii. In plus, este o activitate sportiva de mare intensitate, in aer liber, care te va lasa fara suflu si te va face intotdeauna sa te simti ca intr-un montagne russe natural.
Nivel de dificultate
Gradul de dificultate al unui rau este masurat in rafting cu ajutorul Scalei Internationale de Dificultate a Raurilor. Potrivit acestei scale, exista sase clase de cursuri de apa:
Clasa I – nivel usor – presupune valuri mici, treceri usoare si nu contine obstacole serioase. Nivel de abilitati: elementar, incepatori.
Clasa II - nivel mediu – presupune cursuri de apa moderat rapide, cu treceri usoare. Nivel de abilitati: vaslit si manevrare basic, incepatori.
Clasa III – nivel dificil – presupune ape repezi, valuri, roci, vartejuri si cascade, necesitand trecerea prin pasaje inguste. Nivel de abilitate: experienta medie de vaslit si ghid expert.
Clasa IV – nivel foarte dificil – presupune valuri inalte, fasii lungi de cascade, pietre periculoase si vartejuri involburate. Nivel de abilitate: experienta de manevrare si vaslit si ghid expert.
Clasa V – nivel extrem de dificil – include cascade violente, lungi si neintrerupte, albii obstructionate, curenti puternici, pante abrupte si caderi. Nivel de abilitate: cunostinte avansate de vaslit manevrare si explorare.
Raftingul comercial este recomandat sa se faca pe cursuri de apa din clasele I, II si maxim III, eventual cu cateva pasaje de clasa IV, dar numai cu ghid. Pentru familii cu copii, sau pentru cei care cauta o experienta mai relaxata, preferand mai degraba sa admire peisajele in timp ce plutesc pe ape linistite, este bine sa se opteze pentru trasee de clasa I, intrerupte din loc in loc de fasii de clasa a II-a.
Pentru cei care sunt gata de o aventura adevarata, exista trasee care ofera combinatii excelente intre niveluri medii si mari de dificultate, pentru o experienta spectaculoasa si un plus de adrenalina!
Echipamentul
Excursiile comerciale de rafting includ barci gonflabile, de buna calitate, complet echipate cu vasle si cu tot echipamentul necesar. Conform protocolului international si standardelor internationale de siguranta, fiecare pasager din barca de rafting va purta obligatoriu vesta de salvare si casca. Nu uita sa ai la tine urmatoarele:- Costum de baie. Daca vrei sa porti si alte haine peste costumul de baie, tine cont ca te vei uda.
- Un prosop. Alaturi de acesta ia cu tine si haine uscate de schimb, pentru un drum de intoarcere mai confortabil.
- Incaltaminte adecvata. Varianta cea mai recomandata sunt sandalele pentru apa, care stau prinse bine de picior. Se poate purta si incaltaminte sport, dar niciodata slapi sau sandale de strada.
Este recomandabil sa nu iei cu tine in barca chei, portofele, camera, telefon sau alte echipamente electronice. Cat de sigur este raftingul? Desi raftingul este considerat un sport extrem, excursiile comerciale cu barca de rafting sunt sigure atata timp cat sunt respectate toate masurile de siguranta. In general ghizii profesionisti care insotesc aceste excursii sunt antrenati si experimentati in ceea ce priveste siguranta, masurile de prim ajutor si misiunile de salvare. In plus, inainte de imbarcarea intr-un astfel de tur, toti pasagerii primesc un scurt instructaj cu privire la comenzile pentru vaslit si la instructiunile care trebuie urmate pe fiecare tip de apa. Toate barcile sunt echipate cu coarda si echipament de salvare, iar cei din barca poarta casca si vesta de salvare obligatoriu. Respectarea tuturor masurilor de siguranta va face ca raftingul sa fie o activitate distractiva, palpitanta si lipsita de accidente.
3 lucruri pe care nu le stiai despre rafting
Raftingul pe ape repezi este cunoscut la nivel larg ca o activitate recreationala, practicata in general in vacantele de vara. In functie de nivelul de pregatire, de tipul de vacanta sau de disponibilitatea de a trai senzatii tari si momente de maxima adrenalina, cei pasionati de rafting isi propun in fiecare an trasee dintre cele mai speciale in diverse destinatii de vacanta. Cu toate acestea, foarte putini din cei care incearca raftingul pentru prima data cunosc unele dintre cele mai interesante detalii despre rafting.
Primele barci pentru rafting nu au fost facute din cauciuc, ci din orice material care putea pluti. Ele erau utilizate adesea pentru a transporta oamenii si marfurile pe raurile de pe intregul glob. In timp, societatea a devenit mai avansata si au aparut noi tehnologii, ceea ce a dus la o popularitate din ce in ce mai mare a raftingului pe ape repezi, pana la a deveni astazi o activitate recreationala. Iata cateva detalii pe care nu le stiai despre rafting si care au contribuit la ceea ce este astazi acest sport!
1. Barcile din cauciuc au fost inventate cu un secol inainte de excursiile comerciale
Inventata, din cate se pare, la inceputul anilor 1840, barca de rafting din cauciuc a fost initial folosita pentru transportul persoanelor si marfurilor. Prima barca de rafting a fost conceputa de locotenentii John Fremont si Horace H. Day, cu intentia de a cerceta Muntii Stancosi si Marile Prerii. Excursiile de rafting comerciale, recreationale si ghidate au devenit populare abia in anii 1980. Whitewater Challengers a fost prima firma de pe Leigh River din Pennsylvania care a lansat acest business, in 1975.
2. John D. Rockefeller a introdus fara succes excursiile de rafting intr-un resort construit in 1956
Companiile private au contribuit foarte mult la dezvoltarea afacerilor din zona raftingului. Una dintre cele mai prospere familii de afaceristi din America, familia Rockefeller, a introdus excursiile de rafting la unul din resorturile lor din Grand Teton National Park inca din anul 1956, insa la acel moment activitatea a trezit foarte putin interes. Abia in anii 1960 si 1970 au aparut primele companii dedicate raftingului pe ape repezi. Acesta a fost, de altfel, si momentul in care raftingul a inceput sa capete un avant fara precedent.
3. Raftingul a fost introdus la Olimpiada in anul 1972, la Munchen
Debutul raftingului la Jocurile Olimpice din anul 1972 a dus la cresterea popularitatii raftingului pe ape repezi. Sportul a fost inclus, de asemenea, in anul 1992 la Jocurile de la Barcelona si la cele de la Atlanta, in 1996. Tot in 1996, Raul Ocoee din Valea Tennessee a fost gazda competitiilor de rafting de la Jocurile Olimpice de Vara. Popularitatea acestui sport a fost pe un trend ascendent in anii 1980. In plus, el ramane un favorit al familiilor pentru vacantele de aventura.
ETICHETE