Arata Meniul Lateral
Tehnica degustarii vinului

Unii ar numi-o mai degraba arta. Altii se intreaba probabil de ce nu e suficient sa il savuram, de ce trebuie sa degustam vinul? Pentru mine, tehnica degustarii vinului pastreaza pana astazi un anume mister, pe care am de gand sa il descifrez.

 Cine stie sa deguste un vin bun, stie sa soarba din el picaturi de geniu. ~ Baudelaire
In primul rand, e bine sa lamurim faptul ca a degusta nu inseamna a bea vin. Degustarea nu are nicio legatura cu ametirea simturilor, ci cu trezirea acestora, pentru ca degustatorul sa poata detecta calitatile reale ale vinurilor.

tehnica degustarii vinului

Tehnica degustarii vinului pentru incepatori

Pentru neinitiati, gandul de a participa la o degustare de vin poate fi usor descurajant. Chiar daca nu vrei neaparat sa detii statutul de degustator, nu strica sa cunosti, in mare, ritualul unei degustari. Astfel te vei putea bucura de experienta, fara sa te simti in vreun fel stanjenit.

Desi in cazul etapei preliminare nu vei participa activ la operatiunile prezentate, ci doar ii vei urmari pe specialisti, nu ar fi rau sa stii ce se intampla in fata ochilor.

Etapa preliminara

1. Controlul dopului. Mirosirea dopului este primul pas in degustarea oricarui vin. Prezenta unui miros neplacut poate da de gol eventuale depuneri de mucegai pe pluta, care se pot impregna si in vin. Controlul dopului se realizeaza de catre organizatorul degustarii, in camera pregatitoare.

2. Aerarea vinului – inainte de a fi degustate, vinurile rosii vechi trebuie lasate sa „respire” 20-30 de minute, pentru a-si dezvalui cu adevarat buchetul.

tehnica degustarii vinului

 

3. Decantarea vinului – intervine in cazul vinurilor rosii cu o vechime mare (minim 4-5 ani); pentru eliminarea unor eventuale depozite, vinul va fi turnat din sticla intr-un recipient cu fund lat (decantor), cu rol purificator.

4. Turnarea in pahar – trebuie facuta cu grija, tinand paharul de picior, in pozitie usor inclinata. Vinul va fi lasat sa curga usor pe peretele paharului, pentru a nu agita eventualele depuneri din lichid. Nu se va umple mai mult de 1/3 din capacitatea paharului.

Degustarea propriu-zisa Din acest moment, incepe cu adevarat examinarea calitatilor vinului. Judecatorii vor fi urmatoarele trei simturi: vaz, miros si gust.

A. Examenul vizual – vei testa limpiditatea, perlarea, fluiditatea (prin faimoasa rotire a paharului) si culoarea vinului, prin indreptarea paharului catre o sursa de lumina.

tehnica degustarii vinului

B. Examenul olfactiv – cea mai usoara tehnica incepe cu agitarea paharului; dupa ce faci acest lucru, va trebui sa duci paharul la nas si sa inspiri, cu pauza de 10-15 secunde intre inspiratii. Daca vinul are un miros placut si proaspat, se trece la identificarea aromelor pe care le contine, o etapa complexa, in care vei fi indrumat cu siguranta de organizatori.

tehnica degustarii vinului

C. Examenul gustativ – se soarbe o cantitate mica de vin si se plimba in cavitatea bucala, astfel incat sa fie percepute toate cele patru gusturi de baza: dulce, acru, sarat, amar. Incearca sa simti textura vinului, fluiditatea acestuia. Scuipa vinul in scuipatoare, daca degustarea contine mai multe vinuri (sau esti cu masina).

tehnica degustarii vinului

Un secret: Dupa eliminarea vinului, inspira putin aer, tinand gura in pozitia de fluierat si expira pe nas. Astfel, vei elibera aromele in caile nazale, singurul loc in care pot fi cu adevarat detectate.

Nu degeaba vorbim despre buchetul vinului! Tot dupa eliminarea vinului, putem masura persistenta acestuia in functie de cat persista senzatiile gustative si olfectiva, si il putem pune in categoria din care face parte: vin scurt (4 secunde), vin mediu (5-8 secunde) sau vin lung (peste 9 secunde).

O degustare de vinuri la Crama Budureasca sau alta crama care va atrage cred ca v-ar clarifica toate informatiile de mai sus! 

Iata si o lista cateva dintre cele mai frecvente arome detectate, in cazul unor soiuri renumite de vin:

Cabernet – coacaze negre si alte fructe negre, cirese, condimente verzi

Merlot – prune, fructe rosii si negre, condimente verzi, floral

Pinot Noir – fructe rosii, floral, ierburi

Chardonnay – fructe tropicale (in regiuni reci), citrice (in regiuni ceva mai calde), pepene galben (in regiuni cu clima calda); mar, para, caisa, piersica

Sauvignon Blanc – Grapefruit, coacaze albe, lime, pepene galben.