Scurt ghid pentru incepatorii pe traseele de via ferrata
Via ferrata – “dum de fier” – este un traseu de catarare protejat, prevazut cu un cablu de otel fixat in stanca, trepte metalice, scari, poduri suspendate si tiroliene.
Cuvantul defineste atat traseul, cat si activitatea in aer liber, care consta in parcurgerea traseului de via ferrata prin utilizarea unui ham fixat pe cablu. Aflat la jumatatea distantei dintre catarare si alpinism, via ferrata permite alpinistilor non-experti sa atinga altitudini mari intr-un mod sigur, folosind echipamente minime.
Necesarul minim pentru traseele de via ferrata este reprezentat de un ham, o casca de protectie si un kit pentru via ferrata, din care fac parte corzi si carabiniere pentru amortizarea socului, necesare pentru a te lega de traseu.
Daca alegi sa optezi pentru un pachet ce cuprinde o tura de via ferrata, asa cum gasesti in oferta cadouriperfecte.ro, vei putea beneficia de tot echipamentul necesar din partea organizatorilor.
Ce trebuie sa mai ai in bagaj?
- Manusile captusite, fara degete, nu sunt obligatorii, dar daca le ai te vor ajuta pentru a avea un plus de confort si o priza mai buna atunci cand escaladezi.
- Un rucsac mic – vei avea nevoie sa ai mainile complet libere, asa ca ia cu tine un rucsac mic pentru strictul necesar, asa cum este apa si mancarea.
- Bocanci de drumetie, sau o pereche de pantofi sport solizi – via ferrata este mai degraba catarare extrema decat escalada, asa ca nu vei avea nevoie de cei mai high-tech bocanci de pe piata. Insa chiar si asa, este recomandat sa ai o pereche de bocanci de mers sau de drumetie, cu talpa aderenta.
Care este cel mai bun moment al anului pentru via ferrata?
Pentru a parcurge fara probleme un traseu de via ferrata, ai nevoie de conditii meteo favorabile. Asta inseamna sa eviti zilele ploioase, descarcarile electrice, zapada si gheata. In perioada iernii, este mai dificil sa parcurgi trasee de via ferrata si nu este recomandabil turistilor, pentru ca traseele pot fi alunecoase si periculoase.
Zapada si gheata care acopera cablurile de metal fac ca activitatea sa fie mai dificila, iar traseele vor necesita de doua ori mai mult timp pentru a fi duse la bun sfarsit. In plus, vei avea nevoie de echipament mai complex, precum coltari pentru gheata, pioleti, crampoane si incaltaminte pentru zapada, esentiale pentru expertii in via ferrata care sunt destul de curajosi incat sa se avante pe aceste trasee iarna.
Pentru turistii care isi doresc o vacanta care sa includa si via ferrata, cel mai bun anotimp este vara, sfarsitul primaverii si toamna. Daca incerci via ferrata pentru prima data, asigura-te ca verifici vremea cu mult timp inainte si ca stai cu ochii pe prognozele meteo in timp real, pentru a vedea toate noutatile inainte de a intra pe traseu.
Un lucru pe care trebuie sa il tii minte despre mersul pe munte in varful sezonului de vara este ca unele zone pot fi mult mai aglomerate. Ca atare, daca vrei sa eviti multimile, evita varful de sezon.
Ai nevoie de ghid pentru via ferrata?
Via ferrata nu necesita la fel de multe abilitati ca alpinismul si, atata timp cat urmezi traseul, este imposibil sa te ratacesti sau sa ramai blocat. Cu toate acestea, cel mai mare factor de risc in aceasta activitate este siguranta. Chiar daca esti atasat prin corzi si esti in deplina siguranta chiar si atunci cand cazi, exista multe lucruri la care trebuie sa te gandesti atunci cand te afli la o inaltime atat de mare.
Verificarea si re-verificarea corzilor si carabinierelor (precum si pe cele ale copiilor sau grupului alaturi de care mergi) este cea mai importanta responsabilitate pentru oricine doreste sa iasa fara ghid pe un astfel de traseu.
Asadar, desi este perfect posibil sa faci via ferrata si fara ghid, este extrem de recomandabil sa mergi totusi cu un ghid, indiferent de nivelul la care te afli.
Majoritatea accidentelor se intampla atunci cand oamenii isi folosesc in mod gresit echipamentul, cand uita sa-si verifice atasamentele sau cand sunt distrasi de atentia fata de alte persoane. Acest lucru este valabil in primul rand in cazul familiilor, deoarece parintii sunt adesea concentrati sa se asigure ca cei mici sunt legati cat mai sigur si uita sa-si verifice propriile corzi.
Un ghid nu are doar ani intregi de experienta in parcurgerea acestor trasee cu grupuri, dar actioneaza si ca un nivel suplimentar de securitate. Sarcina ghidului este sa verifice daca toata lumea este atasata in siguranta de traseu si/sau de ceilalti membrii ai grupului. El va fi acolo pentru a se asigura ca exista coarda intre participanti, ca o masura secundara de siguranta in cazul in care cineva uita sa se conecteze la traseu.
Un ghid te va ajuta, de asemenea, cu tehnica si iti va oferi indicatii. Pentru incepatori traseul de via ferrata alaturi de un ghid ar trebui sa fie obligatoriu. Acelasi lucru este valabil si pentru familii, indiferent de nivelul de experienta, macar atunci cand iesi pentru prima data la via ferrata alaturi de copii.
Scara de dificultate
Exista multe scari diferite utilizate pentru clasificarea traseelor de via ferrata. Cele mai cunoscute dintre acestea sunt:
- Scara italiana
- Scara austriaca (Kurt Scnall)
- Scara germana (Eugen Hulser)
- Scara germana (Paul Werner)
- Scara franceza
In anul 2016, Comisia de Alpinism UIAA a decis sa adopte scara italiana pentru notare, asa ca acesta este un standard international pe care il poti remarca in diferite parti ale lumii, nu doar in Italia.
In Alpii francezi, insa, este utilizata adesea scara franceza. In Franta exista sase niveluri de dificultate, pe care le vei regasi mai jos, pastrand termenii din limba franceza. Scara de dificultate italiana este foarte asemanatoare cu cea franceza, dar nu cuprinde decat 5 trepte de dificultate (fara AD).
- F (Facile): usor, potrivit pentru o prima introducere in via ferata.
- PD (Peu Difficile): un pic dificil, ideal pentru copii si incepatori.
- AD (Assez Difficile): destul de dificil, cel mai bun tip de traseu pentru incepatori insotiti de ghizi sau alpinisti mai experimentati.
- D (Difficile): dificil, potrivit pentru cei care au mai facut via ferrata anterior.
- TD (Tres Difficile): foarte dificil, pentru cei care se bazeaza pe o tehnica buna.
- ED (Extremement Difficile): extrem de dificil, rezervat celor care au multa experienta tehnica.
Via ferrata se adreseaza in general adultilor, pentru ca celor mici le poate fi greu sa ajunga la cabluri si la scari. Insa exista o serie de via ferrata si pentru copii mici in Alpii din Sudul Frantei. Exista diferite restrictii de varsta, in functie de clasificarea traseelor, majoritatea pornind de la 9 sau 10 ani, iar unele incep chiar de la varsta de 7 ani.
Este un sport periculos?
In comparatie cu alpinismul traditional, via ferrata este un sport mult mai usor. Nu ai nevoie de aceleasi abilitati ca in cazul alpinismului pentru a aborda fetele mai intimidante ale stancilor, iar cablurile actioneaza ca un nivel suplimentar de securitate. Dar via ferrata poate fi la fel de riscanta si de periculoasa, mai ales daca nu stii cum sa utilizezi echipamentul in mod corespunzator.
Desi via ferrata este mai accesibila decat alpinismul, pot aparea accidente, si nu putine… Acesta este motivul pentru care este absolut esential sa ai cu tine echipamentul potrivit, sa stii exact cum sa il utilizezi si sa intelegi verificarile de siguranta necesare.
Iata mai jos cateva sfaturi care te vor ajuta sa fii mereu in siguranta.
- Mergi intotdeauna pe traseu insotit de un ghid – un ghid nu este doar o persoana care cunoaste muntii si cele mai bune tehnici de alpinism. Un ghid profesionist stie sa lucreze cu grupurile, asigurandu-se ca toata lumea este in siguranta.
- Asigura-te ca esti intr-o forma fizica buna – aceasta este o conditie esentiala pentru oricine isi doreste sa incerce via ferrata pentru prima data. Excursionistii cu experienta si cei care fac drumetii pe dealuri sau care au mai facut catarari sunt persoanele potrivite pentru acest sport.
- Verifica in primul rand daca esti bine legat – este ceva obisnuit ca parintii care merg alaturi de copii pe trasee de via ferrata sa uite sa-si verifice propriile carabiniere, deoarece sunt preocupati de siguranta copiilor lor.
- Nu iesi pe traseu daca vremea este proasta – conditiile meteo bune sunt esentiale pentru o iesire de succes la o tura de via ferrata. Evita ploaia, zapada si gheata si alege o zi uscata. Daca vremea se schimba brusc, intoarce-te.
- Tine mereu casca pe cap – poate fi tentant sa-ti scoti casca atunci cand iei o pauza, mai ales cand afara este cald si transpiri. Insa trebuie sa tii mereu casca pe cap, pentru ca astfel vei fi protejat de orice eventuala cadere de pietre.
ETICHETE