Saltul cu parasuta in tandem – ghid pentru incepatori
Incepatorii in domeniul skydivingului au probabil o multime de intrebari cu privire la prima saritura. Poate ca ai auzit deja de “salt cu parasuta in tandem”, dar nu esti chiar sigur ce anume inseamna. Sau probabil ca aceasta sintagma iti este complet straina si esti doar curios cu privire la primul salt si vrei sa testezi o experienta plina de adrenalina.
In cele ce urmeaza vom descoperi ce este saltul cu parasuta in tandem si de ce este considerat cel mai bun mod in care incepatorii pot invata cum sa sara cu parasuta.
Ce este saltul cu parasuta in tandem?
Un salt in tandem este o experienta de salt cu parasuta in care doi oameni sar impreuna dintr-un avion, legati unul de altul pe tot parcursul coborarii. Corzile cu care cei doi sunt conectati fac posibil ca una dintre persoane sa pluteasca deasupra celeilalte in timpul caderii libere, ambele persoane fiind orientate cu fata catre pamant, astfel incat sa poata admira toata privelistea care se desfasoara la picioarele lor.
Nu poti sari in tandem cu oricine
Poate ca ai visat cat de cool ar fi sa sari in tandem cu cel mai bun prieten al tau sau cu partenerul de viata, insa din pacate (sau din fericire!) nu asa functioneaza salturile cu parasuta in tandem! Saltul cu parasuta in tandem implica un instructor certificat si un elev. Niciodata doi incepatori!
Partenerul tau de tandem va fi un parasutist certificat, care a facut un training foarte riguros inainte, si cel putin 500 de sarituri pentru a obtine titlul de instructor sau care a petrecut cel putin trei ore in cadere libera.
Poti sari alaturi de prietenii tai?
Evident ca poti impartasi aceasta experienta cu prietenii sau cu persoana draga, dar nu legati in acelasi ham. Poti merge alaturi de prieteni in acelasi avion, dar cand vine vorba de saltul efectiv, fiecare va fi legat de instructorul certificat alaturi de care va face saltul in tandem si care va fi responsabil pentru el. Poti sari, de asemenea, si cu partenerul, dar la distanta de cateva secunde.
Cum decurge ziua saltului in tandem?
Sosirea la locul saltului
Ar trebui sa afli inca din ziua anterioara locatia exacta si sa te documentezi cu privire la descrierea exacta a locului si a modului in care poti ajunge acolo. Va trebui sa ajungi la locul de imbarcare cu 45 de minute inainte de saltul in tandem.
Pregatirea pentru saltul in tandem
Dupa formalitati, va trebui sa iti pui costumul de salt. Apoi vei fi preluat de instructorul de salt in tandem. Pregatirile la sol dureaza aproximativ 20 de minute. In aceasta perioada instructorul de tandem ar trebui sa iti explice cum este saltul in tandem, inclusiv perioada din avion, ce se intampla cand sari, ce se intampla in timpul caderii libere, in timpul zborului cu parasuta, dar si la aterizare.
Urcarea in avion si zborul
Dupa imbarcare si decolare, in timpul zborului vei putea admira peisajul din jur si toate punctele de atractie ale zonei. Te vei bucura, asadar, de un zbor turistic inainte de saltul in tandem. Instructorul va incerca in acest timp sa inlature toate temerile pe care le-ai putea avea. Saltul cu parasuta inseamna adrenalina sigura.
Parasirea aeronavei
Aceasta este una dintre cele mai frumoase faze ale saltului in tandem. Nu este doar un salt, ci reprezinta patrunderea intr-o lume complet noua.
Caderea libera
Aceasta este partea cea mai frumoasa a sariturii in tandem si reprezinta o experienta de neuitat si uneori chiar unica. Desi se numeste cadere libera, senzatia pe care o ai nu este aceea de cadere, ci de plutire. Vei experimenta starea de “cadere libera” de la altitudinea de 3000 de metri, timp de 45 de secunde, in general, si vei atinge o viteza de 200 de km/ora.
Deschiderea si folosirea parasutei
Instructorul tau va deschide parasuta la o altitudine de aproximativ 1500 de metri. Apoi te vei bucura de un zbor efectiv printr-un spatiu linistit infinit, care va dura aproximativ 5-5 minute.
Poti zbura cu parasuta pana la o distanta de 300 de metri deasupra solului, dupa care instructorul va prelua controlul pentru a se asigura ca aterizezi in siguranta.
Aterizarea
Cand aterizezi vei avea senzatia ca sari de pe prima treapta a unei scari. Instructorul va fi primul care atinge solul si astfel va absorbi acest impact usor.
Dupa aterizare
Inainte de a sarbatori primul tau salt in tandem, echipa cu care vei sari iti va oferi un clip video și fotografii ale acestei experiente speciale, daca optezi pentru ele. Filmul profesionist va contine imagini cu pregatirile pentru saltul in tandem, urcarea in avion, ascensiunea, saltul, caderea libera, fazele finale ale zborului cu parasuta, precum si aterizarea si momentele de bucurie de dupa aterizare.
Cat de sigur este saltul cu parasuta?
Cele mai multe intrebari legate de saltul in tandem cu parasuta sunt cele privitoare la siguranta. Foarte multi dintre cei care vor sa sara cu parasuta se intreaba “chiar voi fi in siguranta cand voi sari?”, iar pentru incepatori intrebarea este chiar intemeiata. Raspunsul la aceasta intrebare, insa, este influentat de multi factori.
- Saltul in tandem cu parasuta este suficient de sigur incat firmele care organizeaza astfel de salturi reziste in acest business fara evenimente neplacute. Daca saltul in tandem ar fi fost o activitate periculoasa, in mod cert multe companii nu ar mai fi fost in acest business, nici in Romania si nicaieri in lume. In plus, acest sport nu ar mai fi o atractie pentru publicul larg. Riscul ar fi atat de mare incat avantajele acestei afaceri nu ar mai conta.
- Noile tehnologii si cercetari au facut echipamentele de parasutism mai sigure ca niciodata. Astfel, zilele in care se sarea cu echipament militar voluminos au apus demult. Echipamentul modern de parasutism este foarte avansat, supus multor analize si cercetari si testat in conditii care depasesc cu mult tensiunile la care ar fi supus in mod normal in cursul unui salt.
Fiecare echipament contine astazi o parasuta principala, o parasuta de rezerva, dispozitiv automat de activare (un mic computer care initiaza parasuta de rezerva daca utilizatorul nu poate sa o faca manual), iar containerele sunt bine protejate. In cadrul unei companii de zbor care se respecta, echipamentele trebuie sa fie intretinute si inspectate de mai multe ori pe saptamana si scoase imediat din uz daca au nevoie de mentenanta. - Saltul in tandem cu parasuta este cea mai sigura metoda de atrenare pentru un parasutist care sare pentru prima data. In urma cu multi ani, singura cale de a face prima saritura era saritura in linie dreapta, pe cont propriu si aterizarea mai mult sau mai putin acolo unde te ducea vantul, tot pe cont propriu. Sportul, insa, a evoluat de atunci, iar saltul in tandem este acum metoda standard de antrenament in toata lumea pentru cei care sar pentru prima oara. Tandem inseamna ca hamul tau este atasat de instructor, cu un echipament conceput pentru doua persoane. Faptul ca au un parasutist experimentat atasat de ei – avand, evident, interesul clar de a ateriza in siguranta, este in mod cert un avantaj pentru cei care sar pentru prima data.
- Firma pe care o alegi conteaza. Nu toate firmele sunt egale, din nefericire, si nu spunem asta ca sa te speriem, ci ca sa alegi intotdeuna varianta care iti inspira cea mai multa incredere.
- Primesti ceea ce platesti. La fel ca in oricare alt business, pretul este un indicator al valorii serviciului pe care il primesti. Desigur, tuturor ne plac chilipirurile, dar ar trebui sa fii atent la discounturile oferite de firmele care organizeaza astfel de salturi in tandem. Discounturile mari vor veni cel mai adesea din partea unor firme mici sau nu prea bine vazute in domeniu. Te simti increzator intr-o companie care practica preturi mici doar ca sa atraga clienti pasionati de adrenalina? Crezi ca e posibil ca aceste preturi mici sa acopere toate cheltuielile necesare pentru intretinerea adecvata a avioanelor, a echipamentelor pentru parasutism si costurile pentru angajarea unor specialisti?
In plus, poti fi pacalit sa crezi ca faci un super deal, cand de fapt providerul de servicii reduce la minim experienta pentru a o putea vinde la un pret mai mic. Cel mai obisnuit mod in care se intampla asta este pacaleala cu zborul la o altitudine mai mica pentru a economisi bani pentru combustibil, sperand ca nu vei observa sau ca nu vei pune intrebari. Fii inteligent cand este vorba despre o activitate asa cum este saltul cu parasuta si retine ca daca un salt este cu mult mai ieftin decat altele din acest domeniu, probabil exista un motiv serios.
Ce spun statisticile?
Saltul in tandem cu parasuta are cele mai bune statistici dintre toate tipurile de salturi, cu numai 0.003 decese la 1000 de salturi in ultimii 10 ani. Asadar, este mai probabil sa fii lovit de un fulger sau sa castigi la loto decat sa mori in cursul unui salt in tandem cu parasuta. Mai mult, cea mai periculoasa parte a saltului cu parasuta este drumul cu masina catre locul de salt.
In ce conditii nu poti sari cu parasuta in tandem?
Zborurile cu parasuta in tandem se adreseaza numai persoanelor cu varsta peste 18 ani, iar in cazul minorilor va fi necesar un acord notarial prin care amandoi parintii isi dau acordul pentru salt.
De asemenea, au voie sa sara persoanele cu o stare buna de sanatate, iar daca ne referim la persoane cu varsta de peste 60 de ani, acestia vor avea nevoie de o adeverinta de la medic. Nu pot sari persoanele care sufera de epilepsie, boli de inima sau boli psihice severe. In plus, nu se recomanda saltul in tandem cu parasuta nici in cazul femeilor insarcinate.
Limita de kilograme pentru cei interesati de saltul in tandem este de 85 de kg, iar cantarirea se va face in ziua saltului.
Poti sari cu lentilele de contact sau cu ochelarii?
Ochelarii nu sunt un obstacol in cazul saltului in tandem. Echipamentul pentru salt include oricum ochelari de protectie, care pot fi purtati peste ochelarii de vedere. Acesti ochelari de protectie vor impiedica aerul sa iti intre in ochi, astfel incat poti sari chiar si cu lentilele de contact.
Problemele la genunchi implica dificultati la aterizare?
Unul dintre avantajele saltului in tandem alaturi de un profesionist este acela ca instructorul va incetini chiar inainte de aterizare. Astfel, presiunea pusa pe genunchi este aceeasi ca in cazul unui pas de pe o trepta cu o inaltime de 20 de cm. Instructorul absoarbe orice alt impact, pentru ca el este primul care atinge pamantul.
Care este diferenta dintre skydiving si un salt in tandem?
Aceasta este una dintre cele mai frecvente intrebari pe care le pun cei interesati de salturile in tandem cu parasuta.
Ca sa clarificam situatia, fiecare salt pe care il faci din avion este un salt cu parasuta, pentru ca pana la urma toate se incheie cu deschiderea parasutei.
Partea de skydiving se refera la ceea ce faci inainte ca instructorul sa traga de manerul care deschide parasuta – incredibila experienta a caderii libere.
Incepatorii sunt uneori pusi in dificultate de diferitele tipuri de sarituri care necesita diferite graduri de pregatire si experienta. Iata o descriere scurta pentru trei moduri de a sari din avion:
Saltul in tandem
Antrenament: sesiuni de 15 minute, inclusiv caderea libera simulata.
Experienta: Salt si cadere libera de la 3000 de metri cu un instructor experimentat care va controla partile tehnice ale coborarii, inclusiv desfacerea parasutei si aterizarea.
Este un mod ieftin de a sari, in care beneficiezi de siguranta alaturi de instructor si nu trebuie sa iti faci probleme tehnice.
Saltul in linie dreapta
Antrenament: 6 ore de atrenament la sol.
Experienta: saritura de la 1000 de metri, in care parasuta se desface imediat dupa ce parasesti aeronava.
Este mai scump decat saltul in tandem, nu beneficiezi de senzatia de cadere libera, sari de la o inaltime mai mica, dar avantajul – daca esti in cautarea acestui tip de adrenalina – este ca vei sari singur.
Caderea libera accelerata
Antrenament: curs intensiv necesitand o zi intreaga de pregatire inainte de salt.
Experienta: salt asistat de doi instructori care te tin de la o altitudine de 3500 de metri.
Este cea mai scumpa optiune de salt.
Vouchere pentru saltul in tandem
Unul dintre cele mai bune moduri in care poti experimenta saltul cu parasuta in tandem, sau in care poti face cadou o astfel de experienta unui prieten caruia stii ca i-ar placea, este achizitionarea unui voucher pentru un salt in tandem. Astfel de vouchere sunt o adevarata mina de aur pentru pasionatii de adrenalina, oferind intre 30 si 60 de secunde de cadere libera si o experienta completa de salt de circa 5 minute. Cu alte cuvinte timp suficient pentru a-ti trage sufletul dupa momentul aruncarii din avion, pentru a te bucura de adrenalina, dar si de privelistea lumii vazute de la inaltime.
Cu aceste vouchere poti opta pentru salt in tandem simplu (fara foto si video), salt in tandem cu filmare (in care vei fi insotit pe tot timpul zborului de un cameraman care va sari si el pentru a filma intreaga experienta), salt in tandem cu filmare si foto (asistat de asemenea de un cameraman care va surprinde si in imagini fotografice si pe video experienta saltului tau). Daca optezi pentru una dintre variantele cu imagini, la final vei pleca acasa satisfacut de experienta traita si cu o serie de amintiri speciale.
Unde poti sari in tandem cu parasuta in Romania?
Din fericire pasionatii de parasutism si cei care vor sa incerce experienta speciala pe care o reprezinta saltul in tandem au destule locatii si in Romania unde pot sari in siguranta.
Astfel, iti poti alege unul dintre pachetele pentru salturi in tandem de la cadouriperfecte.ro, zburand din Sibiu, Clinceni, Tuzla sau Cluj.
Saltul cu parasuta in tandem la Sibiu se face de pe Aerodromul Magura din Cisnadie, Sibiu. Voucherul are o valabilitate de 12 luni, iar programarile se fac cu 14 zile inainte de data dorita.
Saltul cu parasuta in tandem la Clinceni se face de pe Aerodromul Clinceni, din comuna Cornetu, Ilfov. Voucherul are o valabilitate de 12 luni, iar programarile se fac cu 7 zile inainte de data dorita.
Skydiving Tuzla Constanta se face de pe Aerodromul Tuzla, Constanta. Voucherul are o valabilitate de 12 luni, iar programarile se fac cu 7 zile inainte de data dorita.
Saltul in tandem la Cluj se face de pe Aerodromul Luncani, Cluj. Voucherul are o valabilitate de 12 luni, iar programarile se fac cu cel putin 14 zile inainte de data dorita.
Grabeste-te si rezerva-ti voucherul cat mai repede pentru a profita de vremea favorabila!