Arata Meniul Lateral
De ce este inotul cel mai bun antrenament pe care il poti face?

Stiai ca inotul este unul dintre putinele sporturi care implica fiecare muschi major al corpului omenesc? Fie ca obiectivul tau este sa-ti construiesti rezistenta, sa lucrezi la forta, sa-ti imbunatatesti respiratia si capacitatea pulmonara sau doar sa-ti diversifici rutina de fitness, inotul este sportul la care ar trebui sa te gandesti.

Inotul – unul dintre cele mai bune antrenamente

Nu este un secret ca inotul este dintre cele mai bune tipuri de activitate fizica, din mai multe motive. Unul dintre ele este faptul ca atunci cand te afli in apa, muschii, scheletul si articulatiile sunt complet eliberate de limitarile gravitatiei. In plus, persoanele care sufera de diferite forme de artrita pot include cu usurinta inotul in stilul lor de viata cotidian, fara a fi nevoite sa-si bata capul cu serii grele de fitness sau cu stresul pus asupra articulatiilor.

Asa cum aratam anterior, toti cei care sunt gata sa sara rapid in piscina vor avea parte garantat de un antrenament pentru intregul corp, pentru ca inotul este singurul sport care implica aproape fiecare grupa musculara din corp. Pe langa beneficiile fizice ale inotului – arderea caloriilor, construirea muschilor, imbunatatirea posturii si multe altele – e posibil ca acest tip de miscare sa te ajute si in ceea ce priveste sanatatea mintala. Un studiu a aratat ca inotul constant scade riscul de depresie si anxietate, avand un impact direct asupra bunastarii emotionale.

Un alt avantaj care poate fi surprinzator este acela ca unele cercetari sustin ca inotul regulat influenteaza dominatia sociala intr-o maniera durabila si dependenta de sex, determinata de adaptarea fiziologica.

Beneficiile inotului pentru sanatate

Exista zeci de beneficii pe care inotul le are pentru sanatate, iar despre cele mai semnificative dintre acestea vom discuta mai detaliat in continuare.

Costruirea corpului si muschilor

Desi inotul este considerat un tip de exercitiu aerob, cu impact redus, el este si un antrenament de rezistenta excelent, care antreneaza toate grupele musculare din corp fara a afecta negativ articulatiile, asa cum se intampla la antrenamentul cu haltere.

In timpul inotului, impactul principal este, evident, asupra partii superioare a corpului, incluzand aici spatele, umerii, antebratele si muschii trunchiului, dar sa nu uitam de importanta miscarii picioarelor, care angajeaza fesierii si talpile. Asadar, chiar putem spune ca inotul este un antrenament pentru intregul corp.

Inotul nu este numai o modalitate perfecta de a-ti intari fizicul, ci are si capacitatea de a-ti creste rezistenta. Beneficiile in materie de rezistenta cardiovasculara se datoreaza respiratiei constante si stabile in timpul inotului si oxigenului pe care il respiri in mod coerent si constant in timp ce inoti si care este necesar tesuturilor din organism. Inotul iti permite sa primesti in mod constant cantitatea de oxigen necesara pentru a continua efortul pentru perioade prelungite de timp.

Exista patru stiluri diferite de inot:

1. Fluture
2. Spate
3. Bras
4. Liber

Stimularea metabolismului si arderea caloriilor

Ti s-a intamplat vreodata sa iesi din piscina si sa simti ca mori de foame? Daca raspunsul tau este da, trebuie sa stii ca aceasta senzatie are o explicatie: in timp ce exercitiile efectuate pe uscat cresc in mod normal temperatura corpului, inotul are un impact complet diferit, deoarece temperatura corpului in apa ramane destul de scazuta. Un studiu a demonstrat ca activitatile in apa sunt mai benefice pentru arderea caloriilor si pentru stimularea metabolismului uman, spre deosebire de cele pe care le faci pe uscat.
O sedinta de o ora de inot usor in piscina ar arde aproximativ 500 de calorii, in timp ce o sedinta mai rapida va arde 700 de calorii. In functie de stilul de inot, de greutatea persoanei si de eficienta in apa, aceste cifre pot varia usor. Unele stiluri mai complexe (fluture) ard mai multe calorii decat cele mai simple (bras).

Imbunatatirea starii mentale

Simplul fapt ca intri in apa si lasi in urma toate problemele pentru un timp te va ajuta sa ai o stare emotionala mai buna. In timp ce inoti, corpul tau elibereaza endorfine (hormonii fericirii) care iti sporesc optimismul, stimuleaza energia si reduc stresul si anxietatea.

Prevenirea riscurilor diverselor boli

Au fost efectuate mai multe studii cu privire la efectele pozitive ale inotului pentru prevenirea bolilor. Incepand de la scaderea tensiunii arteriale pana la ameliorarea osteoartritei si a problemelor vasculare, inotul este, fara indoiala, un antrenament potrivit pentru toata lumea.
In plus, pozitia orizontala a corpului si rezistenta in apa fac din inot unul dintre cele mai sigure sporturi. Riscurile miscarilor rapide, care provoaca accidentari, sunt reduse datorita densitatii apei, care este de 800 de ori mai mare decat a aerului.

Stimularea inteligentei

Poate ca suna socant, insa inotul iti poate creste IQ-ul. Sanatatea ta biologica si cea mentala sunt in stransa legatura. Intr-una dintre cartile sale, dr. Win Wenger arata ca una dintre metodele eficiente de a-ti creste nivelul de inteligenta este sa faci inot.
Doar 3 saptamani de miscare in apa sunt tot ce iti trebuie pentru a observa o imbunatatire semnificativa a IQ-ului, a concentrarii mentale si a functiei cognitive. In plus, o cercetare a aratat ca inotul este un factor incontestabil in reducerea procesului de imbatranire si in stimularea longevitatii.

Ajutor pentru persoanele cu scleroza multipla

Pentru ca raza de miscare este destul de limitata in apa, exista o varietate de programe de exercitii acvatice recomandate persoanelor care sufera de scleroza multipla. Asa cum aratam mai sus, datorita densitatii mari a apei, inotul este foarte benefic pentru dezvoltarea flexibilitatii, echilibrului si ciclului natural al mersului. Tocmai de aceea, este foarte obisnuit ca neurologii sa prescrie numeroase terapii cu apa pacientilor cu scleroza multipla.

De unde incepi cand vrei sa te apuci de inot?

Inotul nu este un tip de antrenament de care sa te apuci fara un anumit fundament fizic si fara o pregatire. Incearca sa incepi usor si sa cresti volumul treptat. Exista cativa pasi de care trebuie sa tii cont atunci cand vrei sa te apuci de un antrenament de inot.
1. Echipament si accesorii. Un costum de baie, ochelari de protectie si o casca de inot sunt elementele esentiale pentru fiecare inotator sau amator. Diversifica-ti setul de echipamente cu aripioare, o baliza, kickboard si vasle.
2. Incepi cu un nivel usor si construieste moderat viteza. Fii realist. Primele saptamani in apa nu vor fi usoare. Incearca sa inoti timp de 30 de secunde si sa te odihnesti 30 de secunde. Dupa aceea, adauga lovituri de picior, diverse exercitii si incearca sa reduci timpul de odihna.
3. Tehnica si viteza. Inotul este in mod cert unul dintre cele mai benefice sporturi, dar si cel mai provocator, datorita structurii sale tehnice complexe. Pentru a putea inota rapid, eficient si pentru a avea o rezistenta mare, tehnica este primul pas pe care trebuie sa il stapanesti.

Nu exista niciodata suficiente cuvinte pentru a descrie frumusetea si beneficiile inotului. Inotul este un antrenament minunat pentru oameni de toate varstele si cu contexte fizice diferite. In functie de tipul de inot, acest exercitiu acvatic iti va imbunatati forta, iti va mari rezistenta, va influenta postura si iti va stimula starea de spirit. Asadar, ia-ti imediat un costum de baie si porneste in cea mai buna calatorie pe care o poti face pentru sanatatea ta.

Sursa articol: healthnews.com

Sursa imagine: freepik.com