Arata Meniul Lateral
Calitati umane pozitive cu care…ne nastem

Pe langa cele dobandite, exista si calitati umane inascute

Si vorbim acum despre calitati pozitive, porniri instinctive din aria manifestarilor pe care noi, adultii, le atribuim bunatatii. Ei bine, da, ne nastem buni! Si atunci, va intreb, ce se intampla pe drum?

De ce unii dintre noi uita bunatatea pentru a imbratisa alte...sentimente, mai putin bune? Sa fie de vina oare familia, societatea, televizorul, calculatorul, fata aia care ti-a frant inima? Dar, asa cum fara intuneric nu am sti ce e aceea lumina, fara rautate poate ca nu am aprecia  cu adevarat bunatatea.

Calitati umane in fasa: Ne nastem buni

Fragmentul de mai jos – textul complet in engleza pe smithsonianmag.com – ne confima multora dintre noi o asteptare care ne bucura dar, in acelasi timp, ne si pune pe ganduri: „Copiii vin pe lume inzestrati cu bogate si extinse tendinte pro-sociale si, dupa cate se pare, sunt predispusi sa le pese de ceilalti oameni.

Copiii pot sa isi dea seama ce este bine si ce este rau si adesea actioneaza intr-o maniera altruista. „Actul daruririi conduce la fericire pentru copiii mici”, a fost concluzia unui studiu care a avut in vedere bebelusii sub 2 ani, iar un alt studiu, care a vizat bebelusii intre 19 si 21 de luni a concluzionat: „bebelusii stiu ce e corectitudinea”.

Potrivit celor mai recente cercetari in domeniu, bebelusii ii ajuta pe ceilalti in mod instinctiv, incercand sa le aline suferinta cu pretul propriului confort, nelinistindu-se daca „opera de arta” construita in timpul jocului de un alt copil este distrusa si impartind recompensele pentru o sarcina pe care au avut-o in comun, indiferent daca aceasta recompensa inseamna paine goala sau bomboane. (...)

Nu exista in noi un modul al moralei cu care sa ne nastem. Insa elementele care stau la baza moralei – altruismul, empatia, intelegerea nevoilor celorlalti – sunt in noi mult mai devreme decat am fi fost tentati sa credem si, in mod clar sunt in noi inainte de a implini doi ani.”

Ma gandesc, asadar, ca daca aceasta samanta a binelui exista in noi, putem oricand sa incepem sa o udam si sa facem ca arborele bunatatii sa devina falnic. Daca rautatea se invata, cu bunatatea ne nastem.