Balonul cu aer cald – povestea zburatorului multicolor
Balonul cu aer cald e frantuz la origini
La 19 septembrie 1783, omul de stiinta Pilatre de Rozier lansa in vazduh primul balon cu aer cald, numit „aerostat Reveillon”. Pasagerii – o oaie, o rata si un cocos – au reusit sa ramana timp de 15 minute deasupra solului.
Prima incercare… „umana” de zbor s-a petrecut doua luni mai tarziu, pe 21 noiembrie, pasagerii fiind de aceasta data Joseph si Etienne Montgolfier. Balonul cu aer cald a fost lansat din centrul Parisului si a zburat timp de 20 de minute.
Doi ani mai tarziu, in 1785, Jean Pierre Blanchard si copilotul american John Jefferies au devenit primii indrazneti care au zburat deasupra Canalului Manecii. Un alt punct important pe cerul istoriei balonului cu aer cald este zborul lui Jean Pierre Blanchard din 1973 – primul zburator pe cerul Americii de Nord. La lansarea balonului a fost prezent si primul presedinte al Statelor Unite, George Washington.
Cu balonul cu aer cald in stratosfera
Facem un salt de 100 de ani si ajungem in august 1932, cand savantul elvetian Auguste Piccard a facut primul zbor in stratosfera, ajungand la altitudinea de 1600 km – cea mai mare de pana atunci. Recordul din ’32 a fost depasit de-a lungul anilor: in 1935 (peste 2200 km), in 1960 – cand capitanul Joe Kittinger s-a parasutat dintr-un balon, dupa ce a atins 3106 km altitudine.
In 1978, Double Eagle II a devenit primul balon care a traversat Atlanticul. Modelul cu heliu a gazduit timp de 137 de ore 3 pasageri: Ben Abruzzo, Maxie Anderson si Larry Newman.
3 ani mai tarziu, a venit randul cerului Pacificului sa fie strabatut de un alt „uliu”, mai exact Double Eagle V, care a pornit de pe pamant japonez pe 10 noiembrie 1918 si a atins pamantul american (in Mendocino National Forest, California) 84 de ore mai tarziu.
Alte evenimente notabile din viata balonului cu aer cald sunt:
1984 – Joe Kittinger a zburat singur deasupra Atlanticului pe o distanta de 3535 de mile
1987 – Richard Branson si Per Lindstrand au fost primii care au traversat in zbor Atlanticul in balonul lor cu aer cald, si nu intr-un balon cu heliu / gaz; au strabatut in 33 de ore distanta de 2900 de mile
1988 – Per Lindstand a stabilit un nou record, de data aceasta pentru cel mai inalt zbor solo intr-un balon cu aer cald (1981 kilometri altitudine)
1991 – Richard Branson si Per Lindstrand s-au reunit pentru a deveni primii care strabat Pacificul intr-un balon cu aer cald; au zburat 47 de ore, traversand 6700 de mile, din Japonia pana in Canada.
1999 – Bertrand Piccard si Brian Jones fac inconjurul lumii intr-un balon cu aer cald; ei pleaca din Elvetia si dupa 19 zile, 21 de ore si 55 de minute ajung in Africa.
Eu zic sa nu mai zburam doar cu gandul in balon si sa o facem macar o data pe bune. Experienta sigur va fi una de neuitat!