Arata Meniul Lateral
Arta de a primi si oferi cadouri - ce spune codul bunelor maniere
Cadourile sunt facute pentru placerea celui care le ofera, nu meritul celui care le primeste.

Carlos Ruiz Zafon

Cadourile sunt un prilej de bucurie, in egala masura pentru cel care le ofera si cel care le primeste. Cu sau fara ocazie speciala, sunt putini oameni care nu zambesc atunci cand primesc un dar, indiferent de valoarea acestuia. Iar bucuria de a oferi din suflet este dublata de reactia celui pentru care facem acest gest.

Am putea crede ca nu e nimic complicat in a oferi sau a primi un dar si ca acest aspect nu este unul reglementabil. Dar lucrurile nu stau chiar asa. A sti ce si cum sa dai, dar si a sti cum sa reactionezi cand primesti un dar este practic o arta. De la impachetare, la alegerea si momentul in care facem acest gest, totul trebuie gandit cu atentie dinainte, fara sa uitam ca detaliile fac intotdeauna diferenta.

Cel mai important lucru ramane implicarea. Atunci cand oferi ceva, se spune ca daruiesti si o parte din tine. Astfel, persoana care se va bucura de gestul tau va simti ca este speciala, ca nu ai ales primul lucru pe care ai pus ochii, ci ca te-ai gandit cu adevarat la ce i-ar aduce bucurie. Atata timp cat darul tau este o oglinda a intentiilor tale bune si a sentimentelor pe care le porti pentru cel spre care se indreapta cadoul ales, cu siguranta vei reusi sa aduci zambetul pe buze.

Cum sa primesti si sa oferi cadouri, potrivit codului bunelor maniere

Exista anumite coduri scrise sau nu, care ne invata cum sa facem un cadou, in ce moment, in ce consta acesta si cum sa il prezentam.

Primul lucru pe care trebuie sa-l facem cand alegem un cadou este sa ne gandim ce alegem. In acest sens, va trebui sa luam in considerarea firea si preferintele persoanei careia vrem sa i-l daruim. In plus, conteaza si natura relatiei pe care o avem cu aceasta persoana.

Anumite cadouri, intime, sa le spunem, sau care tin de zona amuzamentului, se fac doar apropiatilor. Nu ne putem permite sa-i cumparam lenjerie intima unei colege cu care nu avem relatii de prietenie, nici macar daca suntem femei.

In general, nu este politicos sa le oferim persoanelor  care nu ne sunt apropiate obiecte de imbracaminte sau de toaleta. Nu este indicat sa cumparam primul parfum care ne iese in cale, chiar daca este scump, nici un spray sau o trusa de farduri, daca nu cunoastem preferintele celei careia dorim sa le oferim.

In general, a cumpara produse cosmetice sau de igiena este un lucru riscant. Gusturile difera, astfel ca putem nu doar sa dam multi bani pe ceva ce nu-i va folosi, dar si sa lasam impresia ca am ales primul lucru care ne-a iesit in cale pentru a scapa repede de grija cadoului.

Este bine sa luam in considerare ca atunci cand vrei sa daruiesti ceva cu valoare materiala mai mare, este posibil ca destinatarul sa se simta stanjenit. Daca nu are o pozitie sociala buna nu este politicos sa faci acest lucru, iar daca este o persoana cu posbilitati financiare, iar tu nu, isi va face griji ca ai facut eforturi prea mari pentru a-i oferi un astfel de cadou.

Cand oferim un cadou, in niciun caz nu trebuie sa ne gandim la obiecte  voluminoase, crezand ca vor face impresie prin simplul fapt ca sunt mari. In niciun caz nu vom face cadou obiecte din casa care nu ne plac sau pe care nu le folosim. Cu atat mai mult daca sunt uzate, chiar si discret, sau prezinta urme ale utilizarii lor.

Un alt aspect la care trebuie sa fim atenti este pretul scris de multe ori pe produse. Este un gest foarte urat sa oferi cuiva un cadou care inca mai are pretul trecut pe eticheta. Cu siguranta acea persoana se va simti foarte stanjenita si va atribui o conotatie gresita gestului tau. Aveti intotdeauna grija si la preturile de pe punga de cadou.

Despre a oferi in dar animale de companie, pasari sau alte vietuitoare nici nu poate fi vorba. Ne putem permite sa oferim un astfel de cadou doar daca stim ca persoana respectiva isi doreste un anumit tovaras necuvantator. Dar, chiar si atunci, trebuie sa intrebam in prealabil. Orice animal de companie reprezinta o responsabilitate si o schimbare a modului de viata al stapanilor. Asa ca, este bine sa evitam sa facem astfel de gesturi, daca nu mergem la sigur.

A oferi carti este un gest foarte frumos, apreciat mai ales de persoanele pentru care lectura nu este niciun blestem, nici vreun ritual de temut. Trebuie alese cu multa grija, in functie de preferintele pe care stim ca le are persoana careia vrem sa le oferim si documentandu-ne pentru a nu-i oferi un volum pe care deja il are sau l-a citit.

Nu putem face cadou o carte pe care nu am citit-o, nu stim ca este dorita sau despre care nu am primit asigurari ca merita a fi lecturata. Un alt aspect foarte important de luat in seama este ca dedicatiile si mesajele nu se scriu niciodata in cartea pe care dorim sa o facem cadou. Pe un volum poate scrie o dedicatie doar autorul sau. Daca avem un mesaj de transmis, il vom scrie fie intr-o felicitare, fie pe o carte de vizita ori o hartie eleganta, pe care o vom strecura intre filele cartii.

Florile sunt o parte obligatorie a unui cadou pentru o reprezentanta a sexului frumos. Barbatilor nu le oferim flori decat daca sunt internati. Totusi,  daca mergem la ei acasa, ori la un eveniment important din viata lor, putem cumpara un buchet pentru sotie. De asemenea, nu este politicos ca un barbat casatorit sa ofere flori unei domnisoare.

Sub nicio forma nu vom oferi flori artificiale, care nu se tin intr-o casa, indiferent cat de reusite sunt.

Florile se ofera, inainte de a intra in casa, la usa, cu cozile in sus. Acestea nu se ofera in ambalajul in care au fost cumparate, mai ales daca sunt trandafiri, indiferent cat de frumos au fost impachetate.

Trebuie sa fim foarte atenti si la mesajul pe care il transmit diverse flori, la culoarea acestora si la parfum. De exmplu, nu este indicat sa oferim unor persoane, care stau intr-o garsoniera, crini imperiali sau tuberoze, care vor face aerul irespirabil.

Pe lista cadourilor care nu se fac, fiind considerate semne prevestitoare de rau in majoritatea culturilor, se numara perlele, batistele, ceasurile, oglinzile, cutitele sau obiectele religioase. Nu in ultimul rand, evitati sa oferiti bani. Este extrem de nepoliticos, iar un astfel de gest se accepta doar intre membrii familiei, desi chiar si in aceasta situatie este preferabil sa alegeti un cadou care sa transmita ceva.

Cum primim un cadou?

Sa primesti un cadou este cu siguranta o placere pentru fiecare dintre noi. Si aceasta placere trebuie s-o aratam, astfel incat persoana care a facut un gest dragut pentru noi sa simta ca ne bucuram. Cea mai mare recompensa pentru cineva care face un dar este zambetul, reactia pozitiva a celui ce-l primeste.

In ceea ce priveste bunele maniere, acestea spun ca orice cadou trebuie intampinat cu bucurie, atata timp cat acesta nu este oferit ca o presiune. Acesta este de fapt si singurul motiv pentru care putem refuza un dar, lucru nepermis in restul situatiilor. Cadourile nu se dau inapoi, florile nu se ofera mai departe sub ochii celui ce le-a adus, iar afirmatii de genul „te-ai deranjat prea mult” sau „nu trebuia sa dai atatia bani pentru mine” nu sunt de bun gust. Astfel de gesturi nepoliticoase pot umbri bucuria persoanei care a vrut sa faca un gest frumos.

In cazul in care am primit flori, acestea trebuie admirate, puse in apa imediat si pastrate in camera in care stam. Iar daca am primit bomboane sau fructe, acestea vor fi desfacute, pentru a servi pe toata lumea cu ele si vor fi lasate pe masa.

Daca primim cadouri ambalate, politicos este sa le desfacem, sa vedem in ce constau, sa multumim si sa ne bucuram de dar, nu sa asteptam pana cand pleaca musafirii. In niciun caz nu vom spune ca nu ne place culoarea unui obiect vestimentar sau ca parfumul primit nu se numara printre preferintele noastre. Indiferent de ceea ce ne inspira darul primit, trebuie sa apreciem gestul si sa stim sa aratam asta, fara a stanjeni persoana care a vrut sa ne faca o bucurie.

Dupa cum se vede, exista cateva reguli, care tin de politete, in arta de a primi si a oferi cadouri. Dar, cea cu care nu vom da gres este aceea de a darui din suflet.