9 lucruri pe care ar trebui sa le stie orice incepator in schi
Chiar e pacat de cei care nu au norocul sa experimenteze emotia unei vacante de iarna pe partiile de schi! Un concediu de o saptamana la schi sau la snowboard pe munte este o experienta cu totul si cu totul speciala.
Daca ai norocul sa experimentezi prima ta aventura pe zapada in aceasta iarna, s-ar putea sa ai nevoie de sfaturile de mai jos. In mod cert ne vei multumi mai tarziu!
Evita condusul pe timp de noapte
Muntii sunt frumosi, chiar daca in timpul zilei partiile sunt pline de mii de schiori activi, insa noaptea muntele poate fi periculos si greu de accesat daca nu cunosti bine zona. Daca mergi la munte undeva la o altitudine mare, si te deplasezi cu masina, ai grija sa ajungi acolo cat inca este lumina afara, pentru ca nu e deloc recomandabil sa incerci sa localizezi cabana pe timpul noptii, mai ales daca nu esti de-al casei.
In plus, daca ninge, factorul dificultate este de zece ori mai mare… nu numai ca vizibilitatea va fi mai slaba, dar va trebui sa pierzi timpul cu lanturi de zapada, care sunt si asa destul de greu de montat si in timpul zilei, daramite noaptea, cand afara ninge…
De asemenea, vei avea nevoie sa pui lanturile fara manusi, iar muntii sunt un loc destul de rece, mai ales noaptea si nu va fi o experienta prea placuta.
Ia cu tine hainele potrivite
Daca nu ai mai fost niciodata intr-o statiune montana, asigura-te ca te pregatesti pentru clima de munte.
Mentinerea temperaturii corpului la un nivel moderat si multumitor este extrem de importanta pentru confort.
Straturile de baza care permit pielii sa respire, realizate din materiale cu nivel ridicat de absorbtie, sunt ideale. Ele mentin o temperatura scazuta a corpului cand afara este cald, scapandu-te in acelasi timp de transpiratie, si asigura o temperatura ridicata cand afara este frig. Cel mai bun sfat este sa porti mai multe straturi de imbracaminte. Poti scoate cu usurinta un strat sau il poti adauga, pentru a-ti regla temperatura corpului.
O jacheta impermeabila este o necesitate, indiferent daca este doar o foita sau o jacheta de schi care izoleaza termic. Daca jacheta ta absoarbe umezeala din aer, de pe partie sau din zapada, atunci te va face sa te simti umed si deloc confortabil.
Daca iti plac hainele pe care le ai sau nu iti permiti cel putin pentru moment sa iti cumperi echipament nou, poti trata stratul exterior cu un tip de solutie sau spray impermeabil.
Iata mai jos lista de articole obligatorii pe care va trebui sa le porti pe partie:
1. Sosete lungi;
2. Colanti;
3. Salopeta cu centura in talie;
4. Stratul de baza;
5. Polar, pulover sau hanorac;
6. Jacheta impermeabila;
7. Manusi (si poate captuseala interioara daca esti mai sensibil la frig);
8. Bandana de pus la gat;
9. Casca;
10. Caciula (pentru pranz si relaxare pe partii);
11. Ochelari de protectie
12. Ochelari de soare
13. Lotiune de plaja
Fa-ti bagajul in mod strategic
Fii inteligent cu privire la bagaj si ia la tine doar ceea ce ai nevoie. Ruleaza hainele in loc sa le pliezi, economisind astfel spatiu si asigurandu-se in acelasi timp ca nu se sifoneaza. Umple toate golurile, punand de pilda sosetele in incaltaminte, la fel ca si cablurile, incarcatoarele si orice ar putea avea nevoie de un strat suplimentar de protectie, cum ar fi crema solara si gelul de dus.
Este greu sa faci pana si bagajul pentru vacantele de vara si sa-l mentii usor, insa cand vine vorba despre bagajul de iarna si de toate lucrurile de care ai nevoie pentru o vacanta la munte, impachetarea inteligenta este obligatorie.
Daca mergi in vacanta cu avionul si ai probleme cu limita de kilograme a bagajului, este recomandabil sa pleci cu jacheta de schi pe tine si sa umpli buzunarele cu tot felul de lucruri grele de care ai nevoie. E incredibil cat de multe lucruri poti lua cu tine daca speculezi fiecare cetimetru de spatiu. Poti trece fara probleme prin vama cu articole de toaleta puse intr-o punga de plastic si usor accesibile.
Alege echipamentul adecvat
Alegerea echipamentului pentru schi este unul dintre cele mai interesante aspecte, atat pentru incepatori, cat si pentru schiorii care bat partiile de mult timp. Echipamentul de care vei avea nevoie depinde de experienta ta, de stilul de schi pe care vrei sa il faci si, bineinteles, de buget. Pentru cei care ajung des pe partii si dispun si de bani, cel mai la indemana va fi sa isi cumpere echipamentul de care au nevoie.
Poti face o cercetare amanuntita, iar la final sa iei exact ceea ce iti trebuie. Atunci stii si cu ce lucrezi… Vei progresa mai repede cand lucrezi cu echipament pe care il cunosti si, in plus, il vei trata cu mai multa grija.
Optiunea alternativa este inchirierea. Daca mergi la schi o data pe an, aceasta este probabil cea mai buna idee. Poti gasi fara probleme si echipamente noi, daca ai un buget care permite un nivel premium.
Oricum ar fi, exista o singura parte a echipamentului care este extrem de importanta pentru schiori, si anume claparii.
In afara de acestia, poti imprumuta totul! Daca iti place prima data cand mergi la schi si ti-ai propus sa revii si anul urmator si apoi sa continui, ia in calcul sa investesti in propriii tai clapari, care sa ti se potriveasca perfect.
Schiurile
Daca esti decis sa te apuci serios de schi si vrei sa investesti in propria pereche de schiuri, exista cateva aspecte extrem de importante de care ar trebui sa tii cont.
Exista foarte multe tipuri de schiuri pe piata, fiecare potrivit unui stil diferit de schiat, iar lucrurile pe care nu le stii sau carora nu le acorzi importanta pot afecta nivelul de performanta al schiurilor pe care le alegi. Iata mai jos cele mai populare tipuri de schiuri, in functie de stilul de schiat pentru care se potrivesc.
Schiurile allround
Schiurile de tip allround sunt cel mai comun tip de schiuri si sunt considerate o varianta rezonabila pentru majoritatea stiluri de schiat. In general, ele au un radius de aproximativ 16 – 20 de metri, o rigiditate medie, o latime medie si chiar o lungime medie, in comparatie cu alte stiluri de schiuri. Acest tip de schi este foarte bun pentru schiorii de nivel mediu, deoarece se va comporta la fel de bine la toate stilurile de schiat ca si schiorul mediu. Schiurile de tip allround nu exceleaza in niciun stil de schi, dar daca ai nevoie de o pereche de schiuri care sa poata face o treaba decenta si cu care sa poti testa orice stil de schiat, aceasta este varianta ideala pentru tine.
Schiurile pentru incepatori
Schiurile pentru incepatori sunt in mod normal mai scurte, mai usoare si mai flexibile. Fiind scurte si usoare se vor misca usor, in timp ce flexibilitatea le va permite incepatorilor sa revina mai usor dupa ce au facut o greseala. Raza schiului (sidecut radius) poate varia, dar in mod normal este de aproximativ 16 metri. De asemenea, marginile acestor schiuri nu sunt prea ascutite, pentru ca nu va fi nevoie sa taie zapada prea agresiv.
Schiurile slalom race
Schiurile pentru curse de slalom sunt scurte, rigide, grele si au un radius de aproximativ 12 metri. Lungimea redusa le face sa se intoarca mai usor, in timp ce rigiditatea si greutatea le permite sa intre agresiv in zapada.
Schiurile freestyle
Schiurile freestyle sunt destinate utilizarii in snow park, pentru sarituri cu rotiri, sine si cutii, precum si pentru sarituri peste orice tip de obstacole. In mod normal, au cate un varf mare la ambele capete, astfel incat sa se poata schia pe ele la fel de bine si inainte si inapoi.
De obicei, acest gen de schiuri sunt usoare si scurte, pentru a executa cu usurinta rotiri si intoarceri si sunt flexibile, astfel incat sa nu fie dure la aterizari sau cand schiorul face o greseala. Radiusul lor este in general de 18 metri. Multe schiuri freestyle moderne incorporeaza, de asemenea, curburi rocker (inversate) in designul lor.
Schiurile pentru powder
Schiurile pentru powder sunt concepute pentru schiat in afara pistei si sunt in mod normal late si lungi, astfel incat sa aiba o zona de baza mare, ceea ce le va permite sa pluteasca mai bine deasupra zapezii moi. In mod normal, acestea au un radius mare, desi nu se utilizeaza practic pe powder, si in general sunt destul de flexibile incat sa permita schiului sa se indoaie si sa ia curbe mai scurte, desi flexia poate varia destul de mult intre schiuri.
Multe schiuri moderne pentru powder au curburi rocker, care permit schiului sa pluteasca si mai bine in zapada moale. Exista totusi multe tipuri diferite de curburi rocker, iar forma profilului va depinde de destinatia schiurilor.
Schiurile pentru slalom urias
Schiurile pentru slalom urias sunt schiuri de curse. Ele sunt rigide, grele, destul de lungi si, in mod normal, au un radius de 20 pana la 30 de metri. Acest lucru are ca rezultat un stil de schiat foarte agresiv, fiind destinat vitezelor aflate la limita superioara a ceea ce este permis pe o partie, ca urmare a vizibilitatii si a spatiului disponibil. Majoritatea celor care au acest tip de schiuri sunt schiori foarte seriosi si bine pregatiti.
Schiurile pentru coborare
Acest tip de schiuri sunt destinate exclusiv curselor de coborare de la competitii. Schiurile de coborare sunt foarte lungi (de obicei au peste 2 metri), sunt rigide, grele si au o raza foarte mare. Ele sunt proiectate pentru viraje foarte mari la viteze foarte mari, pe zapada extrem de inghetata. Nu poti cumpara practic schiuri de coborare din magazine, deoarece acestea sunt destinate exclusiv participantilor la competitii si, pentru ca viteza pe care o ating este foarte mare, ai nevoie de o partie complet libera si pregatita cu atentie pentru a fi folosita.
Asigurarea de calatorie
Este posibil ca asigurarea ta obisnuita de calatorie sa nu acopere sporturile de iarna, pentru ca acestea sunt mult mai riscante in comparatie cu o vacanta la plaja. De aceea, este recomandabil sa te adresezi agentiei inainte de a pleca in vacanta, pentru a te asigura ca esti acoperit in mod adecvat, atat pe partie, cat si in afara acesteia. In caz de ranire sau orice forma de accident pe munte, este extrem de important sa ai asigurarea necesara.
Ochelarii de soare si de schi
Acestea sunt doua articole de importanta extrema. Pur si simplu pentru faptul ca adaptarea ochilor la peisajul plin de zapada este o sarcina dificila, mai ales daca este prima data cand mergi la schi. La altitudini mari, esti mai aproape de soare, astfel ca razele acestuia sunt mai puternice. In plus, lumina este si ea mai puternica, pentru ca se reflecta pe suprafata de un de alb stralucitor a zapezii, dubland intensitatea.
Tine numai de preferintele personale si de vremea de afara daca folosesti ochelari de protectie sau ochelari de soare. Insa retine ca ochelarii de protectie ofera mai multa protectie impotriva vantului si asigura o zona vizuala protejata mai mare. Un alt avantaj al acestora este ca le poti schimba lentilele, pentru a te adapta la conditiile de afara.
Ochelarii de soare sunt minunati pentru un pranz pe terasa si pentru atunci cand urci cu ski liftul, pentru ca te vei putea racori mai repede fara ochelari de protectie, dar avand in acelasi timp protectie pentru ochi. Exista multe persoane care prefera sa foloseasca ochelari de soare toata ziua.
Protejeaza-ti pielea
Tot pe ideea ca la altitudini mari esti mai aproape de soare, retine ca efectul razelor soarelui este mai puternic. Prin urmare, este imperativ sa aplici o crema de protectie solara pe zonele care nu sunt acoperite de imbracaminte, cum ar fi fata si gatul. Arsurile solare sunt extrem de neplacute si pot crea probleme grave de sanatate mai tarziu, in cursul vietii. Arsurile solare aparute odata la doi ani pot tripla riscul de melanom.
Chiar si atunci cand cerul este innorat, razele UV patrund prin copertina de nori si pot afecta pielea. Nu te lasa pacalit daca nu vezi soarele pe cer. Mai mult decat atat, nu uita ca pielea copiilor este mai fragila decat a adultilor, si prin urmare acestia ar trebui sa foloseasca o crema cu un factor de protectie solara mai mare si sa o aplice mai frecvent.
Pastreaza-ti energia
Inainte de a pleca in iesiri ce implica un nivel atat de mare de activitate fizica, se recomanda sa iei un mic dejun consistent: te poti gandi la oua, nuci, fructe, iaurt, legume… nu toate odata, desigur. Mentinerea unui nivel optim de energie pe parcursul zilei si pregatirea pentru miscare este importanta, mai ales ca nimanui nu ii place sa fie deshidratat! Ia cu tine o sticla de apa si cateva gustari care se pot dovedi cu adevarat salvatoare, nu doar pentru tine, ci si pentru alte persoane din grup.
Daca nu e vreme de picnick si iti place sa te rasfeti in vacanta, poti manca de-a lungul zilei la restaurantele locale. Daca ai probleme de sanatate precum diabet, este cu atat mai important sa consumi alimentele potrivite, care te vor asigura ca organismul functioneaza cat se poate de bine.
Fii in forma
Daca nu ai facut-o pana acum, e cazul sa te gandesti ca trebuie sa fii in forma, atat fizic cat si mental. Schiatul necesita multa energie si exista multe provocari pe tot parcursul unei zile, astfel incat pregatirea este esentiala. Este un fel de test de rezistenta, desi mult mai distractiv si foarte benefic! Muschii sunt supusi unei presiuni mari, pentru a performa la capacitatea de 100%, perioade lungi de timp. Daca nu esti pregatit, corpul tau nu va functiona asa cum iti doresti si nu te va ajuta.
In acelasi timp, schiatul este un exercitiu excelent si te va face sa te simti mult mai bine. Daca nu ai prea mult timp la dispozitie sa te pregatesti, adopta un plan de pregatire mai scurt si mai comprimat.
Planifica-ti vacanta de iarna
Tine cont de toate elementele de mai sus cand iti planifici vacanta de iarna si ar trebui ca totul sa mearga perfect. Fie ca vrei doar sa explorezi si sa cochetezi doar putin cu sporturile de iarna, fie ca vrei sa te apuci serios de treaba, ai grija de toate aspectele si distreaza-te! Vacantele de iarna au o multime de beneficii reale!