Arata Meniul Lateral
7 semne ca ai nevoie de o pauza

Este acea perioada a anului, cand zilele frumoase si soarele de afara ne duc cu gandul la perioada vacantei – poate ca e doar gandul la perioadele de relaxare care urmeaza sau poate e chiar un semn evident ca e momentul pentru o pauza, fie mental, fie fizic. Insa mai sunt cateva luni pana atunci…

Ce se intampla daca nu poti rezista pana la vacanta?

Afla care sunt semnele care iti arata ca ai nevoie de o pauza, dar si cum iti poti rasfata creierul si corpul, in mod regulat, cu pauza pe care o merita, fara sa fie neaparat nevoie de o vacanta. Cu totii avem nevoie de o pauza la un moment dat in viata.

Poate ca ai nevoie de una acum, dar, ca majoritatea dintre noi, te convingi ca esti pur si simplu prea ocupat pentru a lua o pauza in acest moment. In loc sa recunoastem si sa acceptam semnele pe care ni le dau mintea si corpul nostru atunci cand suntem in prag de epuizare, avem tendinta de a spune lucruri precum: „Trebuie doar sa trec peste aceasta saptamana” sau „Nu am timp sa iau o pauza”. Si cu aceste ganduri ne impingem dincolo de limite de la o saptamana la alta, apasand acceleratia in fiecare zi fara sa ne acordam momente de respiro.

Putem fi atat de coplesiti de vietile noastre incat ajungem sa ne simtim stresati, storsi de energie si extenuati mental si fizic. Cadn te simti asa, e clar ca ai nevoie sa iei o pauza de la viata de zi cu zi. Atunci cand te simti coplesit, o pauza este necesara pentru a-ti mentine sanatatea si starea de bine.

Cultivarea unor obiceiuri pentru sanatate necesita un efort constient. Fa ceva pentru tine din cand in cand: planifica o excursie, iesi in natura sau incearca un restaurant nou. Este important sa ai grija de sanatatea ta mentala si fizica, iar o parte din grija fata de sine implica sa stii cand sa iei o pauza de relaxare, reincarcare a bateriilor si implicare in hobby-uri care iti ofera placere, reduc stresul si imbunatatesc sanatatea mentala.

Verifica daca organismul iti da unul sau mai multe dintre semnalele de mai jos si fa schimbari reale in viata ta!

1. Esti obosit dar nu poti dormi

Somnul odihnitor noaptea este extrem de important. Cand te simti stresat sau coplesit, somnul este primul care are de suferit. Daca observi ca nu poti dormi pana la ore tarzii sau ca te trezesti tot mai des la ore ciudate in timpul noptii, fara sa poti adormi la loc, cel mai probabil ai nevoie de o pauza mentala.

Trezirea dupa un somn agitat poate afecta modul in care se desfasoara restul intregii zile. Si, de asemenea, dupa o zi obositoare, gandurile iti pot da tarcoale si nu te vor lasa in pace nici cand pui capul pe perna. Poate fi o perioada care iti provoaca anxietate! Cand vine vorba de calmarea gandurilor si atenuarea stresului, solutia simpla poate fi sa iti analizezi putin rutina si obiceiurile. Momentele de constientizare pe parcursul zilei te vor ajuta sa te simti mai bine in a doua jumatate a zilei.

Ofera-ti o pauza mentala cu o cafea la amiaza, asigurandu-te ca iesi de la birou cu lista de sarcini pentru ziua urmatoare planificata si lasa-ti timp pentru a citi, pentru a medita sau poate chiar ambele, cand ajungi acasa. Si terapia prin plutire, yoga, un masaj sau alte variante de relaxare care iti surad pot ajuta cu adevarat.

2. Te simti nelinistit

Cand nu poti sa stai nemiscat pentru ca ai atat de multe in minte incat simti ca toata lista de sarcini ti se invarte in cap, corpul tau te anunta ca ai nevoie de o pauza. Fa o pauza si inspira adanc de cateva ori.

E posibil sa iti asumi prea multe sau poate ca nu ai parte de suficiente pauze la serviciu, intre proiecte, sau te trezesti ca sari de la o sarcina la alta fara sa incetinesti deloc.

2. Esti bolnav mai mult timp decat ai vrea sa fii

Schimbarea anotimpurilor, temperaturile in crestere si scadere si cantitatea ridicata de polen din aer iti pot solicita la maxim sistemul imunitar. Toate acestea duc la imbolnaviri in momentele cele mai nepotrivite, mai ales inainte de un deadline pe care pur si simplu nu il poti amana!

Nu iti poti controla intotdeauna sistemul imunitar, dar exista pasi care te ajuta sa ai parte de odihna si de refacerea pe care le meriti. Alaturi de un program solid de somn, trebuie sa te asiguri ca organismul tau are parte in mod regulat de nutrientii si de hidratarea de care are nevoie.

Stabileste o intalnire cu un nutritionist sau cu un medic naturist, care te-ar putea ajuta sa pornesti pe o cale consecventa catre sanatate.

3. Obiceiurile tale alimentare s-au schimbat

Cand observi o schimbare in obiceiurile alimentare, e clar ca ai in fata un semnal de alarma ca esti stresat. S-ar putea sa observi ca mananci mai putin decat de obicei sau ca sari peste orele de masa, intentionat sau nu.

La capatul opus al spectrului, e posibil sa te trezesti ca mananci mai mult decat in mod normal si s-ar putea sa simti o nevoie constanta de gustari, chiar daca nu ti-e foame. Ambele scenarii pot semnala ca trebuie sa iti faci timp pentru a-ti reincarca bateriile si a reveni la un program sanatos de alimentatie. Nu uita ca trebuie sa ai grija si de hidratare!

4. Te neglijezi

Cand programul tau incepe sa se transforme atat de mult incat intri intr-un ciclu in care te neglijezi pe tine si nevoile tale de baza (sari peste mese, nu faci baie zilnic, esi inconjurat de dezordine, lipsesti de la programarile medicale) e timpul sa faci un pas inapoi pentru a-ti reevalua sanatatea mentala.

Sanatatea nu este optionala, iar ingrijirea de sine este o extensie a sanatatii tale! Grija fata de propria persoana reduce stresul si permite corpului sa se relaxeze. Grija fata de tine poate insemna si sa faci curat in casa, sa elimini dezordinea din jur, sa speli gramada de vase de pe blatul din bucatarie sau sa speli o masina de rufe astfel incat sa ai haine curate pentru a doua zi.

Poate insemna sa faci o baie relaxanta sau sa citesti o carte pe care ai tot amanat-o. Creaza-ti un program care te incurajeaza sa-ti faci timp pentru ingrijire personala.

5. Te simti lipsit de motivatie

Daca te tarai sa ajungi la munca sau observi ca ti-ai pierdut interesul pentru activitatile care iti placeau candva, e posibil sa fi ajuns la punctul de epuizare. Nivelurile ridicate de stres iti pot distruge motivatia, transformand activitatile in treburi sau sarcini monotone pe care te simti obligat sa le faci.

Acorda-ti timp pentru a te relaxa si permite-ti sa te bucuri din nou de o stare de bine si de determinare.

6. Suferi de claustrofobie

Uneori, saptamana de lucru poate parea o bucla constanta intre birou si pat, ceea ce iti va da o stare de claustrofobie. Poti simti ca viata de acasa si de la birou nu iti permit sa respiri suficient. Un inceput foarte bun pentru a iesi din aceasta bucla este sa fii perfect constient de modul in care iti planifici ziua.

Asigura-te ca mergi si in alte locuri in afara celor in care petreci cel mai mult timp. Iesirea in natura este o modalitate de a evada – atat la propriu, cat si la figurat. Daca nu poti iesi inainte sau dupa munca, ia-ti macar timp pentru a descoperi ce este disponibil in jurul biroului si petrece-ti pauza de pranz intr-un mediu cat mai verde. Fie si 30 de minute pe zi in acest mediu vor insemna doua ore si jumatate de relaxare pe saptamana!

7. Viata ta sociala e inexistenta

Care viata sociala? Cand toata lumea are un program atat de incarcat si tot soiul de angajamente, gasirea timpului necesar pentru a socializa cu cei mai apropiati si dragi poate fi o provocare reala! Daca rezervi weekend-urile intalnirilor in familie, va fi mai usor sa te intalnesti cu prietenii sau colegii dupa serviciu.

Fa-ti timp pentru a termina la timp si nu uita de angajamentele sociale. Planificarea din timp si crearea unui plan de actiune pentru zilele urmatoare te pot ajuta sa depasesti sentimentul ca nu duci la indeplinire sarcinile. Si nu uita, munca va fi si maine acolo, asa ca acorda-ti o pauza!

Cand simti cu adevarat nevoia, ia o pauza lunga

Probabil ca munca ta nu ia pauza niciodata, insa tu trebuie sa faci asta! Permite-ti sa recunosti semnele timpurii ale epuizarii si sa-ti iei o vacanta prelungita, pentru a evita sa te epuizezi exact atunci cand nu iti poti permite. Verifica-ti calendarul zilelor urmatoare si zilele de concediu pe care le mai ai.

O evadare ar putea fi exact solutia de care ai nevoie pentru a continua cu maxima eficienta. Pariez ca deja te imaginezi pe plaja!