Arata Meniul Lateral
35 de ponturi mega-tari pentru incepatorii in scuba diving

Gandul ca trebuie sa respiri sub apa poate fi intimidant si, pana la urma, nu e deloc anormal sa fie asa, pentru ca suntem totusi creaturi de uscat si suntem obisnuiti sa traim ca atare!

Insa datorita antrenamentului strict de siguranta si reglementarilor in materie de echipament, scuba divingul poate fi un sport singur pentru persoane de toate varstele, indiferent de greutate sau de inaltime, si cu aptitudini dintre cele mai diverse. Unul dintre cele mai bune lucruri care te ajuta sa te linistesti atunci cand esti ingrijorat sunt pregatirile.

Daca te gandesti sa faci pasul catre aventura, iata in cele ce urmeaza cele mai tari ponturi de scuba diving pentru incepatori, cele care iti vor oferi toate informatiile de care ai nevoie!

Planificarea antrenamentului de scuba-diving

1. Atunci cand incerci sa alegi o scoala de scuba diving, verifica daca vei face scunfundarile in apa rece sau calda, intereseaza-te pentru ce vietati marine este renumita zona respectiva si, desigur, cat costa atestatul.

Pentru a obtine un certificat open water va fi nevoie de trei zine pline de antrenament complet (sau chiar mai mult timp), astfel ca iti vei dori sa traiesti aceasta experienta intr-un loc atat confortabil, cat si memorabil.

2. Siguranta ar trebui sa fie preocuparea ta numarul 1 atunci cand iti alegi scoala de scuba diving. Inainte de a merge acolo, verifica review-urile online pentru a vedea daca exista alti pasionati care remarca diverse probleme in mod repetat, printre care lipsa de organizare, cursuri despre siguranta ratate, sau probleme cu echipamentul. O scoala sigura de scuba diving mentine un raport elevi-profesor scazut, nu lasa niciodata echipamentele pe podea si comunica in mod clar cu studentii.

3. Pentru a maximiza gradul de incredere si de confort sub apa, este recomandabil sa practici inotul si yoga timp de cateva luni inainte de a te inscrie la un curs de scuba. Yoga te ajuta sa inveti sa te concentrezi pe respiratie, unul dintre cele mai importante elemente din scuba diving. La randul sau, inotul te ajuta sa mentii controlul asupra corpului sub apa.

4. Documenteaza-te cu privire la mai multe scoli de scuba, pentru a afla care dintre acestea e varianta cea mai buna pentru tine.

Sanatate si siguranta in scuba diving

5. Inainte de a te scufunda, verifica intotdeauna echipamentul de scufundare. Semnalele de alarma cu privire la echipamentul defectuos includ inchizatoare stricate, miros sau gust ciudat al aerului, scurgeri de aer si un ac ce sare pe indicatorul de atmosfere, atunci cand tragi aer din regulator.

6. Unul dintre cele mai frecvente incidente atunci cand te scufunzi este ca regulatorul – device-ul folosit pentru a respira sub apa – sa iti iasa din gura. Chiar daca acest incident poate avea doar foarte rar efecte grave, este o problema ce poate provoca o stare de stress tuturor scufundatorilor, indiferent de nivelul de pregatire.
Exerseaza intinsul pana in zona lombara si recuperarea regulatorului (exact asa cum ai invatat la cursuri de la instructorul tau), pana cand iti intra in reflex, devenind o a doua natura.

7. Evita scufundarea cu o camera subacvativa la primele cateva scufundari, chiar daca scoala de scuba diving la care mergi iti permite sa o faci. Scufundatorii incepatori au tendinta de a se lasa distrasi de butoane, ceea ce ii face sa urce catre suprafata chiar fara sa isi dea seama.

8. Ia pastile de rau de mare inainte, daca stii ca ai o predispozitie catre astfel de probleme.

9. Nu iti fie niciodata teama sa iti intrebi ghidul sau instructorul tot ce vrei sa stii, indiferent cat de caraghios ti s-ar parea. Nu uita, cu totii am fost la un moment dat incepatori si e mult mai bine sa te scufunzi complet increzator, decat sa ai in continuare aspecte neclare.

10. Nu te scufunda daca esti racit sau daca ai o infectie a sinusurilor, pentru ca va fi periculos (daca nu chiar imposibil) sa egalizezi presiunea.

11. Iti planifici o vacanta de scuba diving? Asigura-te ca inveti tot ce trebuie sa stii despre riscurile vacantelor de tip “flying and diving”, inainte de a porni la drum.

12. Daca ai rani deschise evita sa te scufunzi sau asigura-te ca ranile tale sunt acoperite, mai ales daca te scunfunzi in proximitatea recifurilor de corali, unde pielea este mai predispusa la infectii. Poarta un costum impermeabil sau protejeaza ranile cu pansament si leucoplast rezistent la apa.

13. Stiai ca organismul uman proceseaza lichidele mai eficient la o flotabilitate neutra? Acesta este motivul pentru care atunci cand te scufunzi va trebui sa urinezi mai des decat in mod normal.

14. Nu lasa punctul 14 sa te sperie! Asigura-te ca bei destula apa inainte de a te scufunda si dupa ce iesi din apa, astfel incat sa eviti deshidratarea.

15. Afla cat mai multe despre semnele si simptomele narcozei de nitrogen, mai ales inainte de a incerca sa te scufunzi in ape foarte adanci.

16. Multe accidente care au loc in timpul sedintelor de scuba diving pot fi prevenite, ele fiind de altfel cauzate doar de panica. Un raport al Scuba Diving Magazine informeaza ca peste 20% dintre mortile inregistrate in randul scufundatorilor sunt cauzate de panica.


Doar cu calm poti iesi din orice problema ce poate aparea in timpul unei sesiuni de scuba diving. Exerseaza de aceea metode de auto-calmare, precum meditatia si tehnicile de respiratie, astfel incat sa poti face fata provocarilor ce pot aparea in timpul scufundarilor.


Vizualizarea este un exercitiu excelent, care te ajuta sa treci imaginar prin toate posibilele provocari si astfel te poti gandi cum sa le depasesti.

17. Cel mai important aspect pe care trebuie sa il retii este sa respiri intotdeauna. Niciodata, dar niciodata, nu iti tine respiratia!

18. Citeste despre lucrurile pe care scufundatorii le pot face pentru propria lor siguranta si aplica ceea ce inveti, in asa fel incat sa previi orice fel de accident de scuba.

Cum sa te transformi intr-un scufundator mai bun

19. Stai mereu aproape de ghid si urmeaza-i instructiunile – chiar si atunci cand ceilalti scufundatori se indeparteaza de grup.

20. Scufundatorii incepatori nu realizeaza de cele mai multe ori cat aer consuma si au tendinta de a respira mai mult decat scuba diverii avansati. Uita-te intotdeauna pe manometru si spune-i instructorului atunci cand constanti ca ai un nivel scazut. Nu trebuie sa iti fie rusine, este perfect normal!

21. Comunica in mod constant cu partenerii. Intreba-i daca sunt ok si arata-le orice lucru incredibil pe care il vezi.

22. Nu lovi si nu urmari niciodata vietatile marine. Nu numai ca este bine pentru mediu, dar multe creaturi marine pot fi agresive sau otravitoare. Politica “te poti uita, dar nu poti atinge” este in interesul tuturor celor care se afla sub apa, inclusive al tau.

23. Scufundarile pot fi un sport greoi, mai ales atunci cand te plimbi pe langa alti scufundatori sau pe langa recif – e normal sa fie asa cand esti legat cu fire si ai un rezervor metalic atasat de corp. Lasa-le celorlalti scuba diveri suficient spatiu sa se miste fara sa va loviti unii de ceilalti. De asemenea, pluteste o vreme deasupra recifului pana reusesti sa stabilesti o flotabilitate neutra.

24. E usor sa te lasi vrajit de ceea ce vezi sub tine, insa nu uita sa privesti din cand in cand si in sus sau in fata, catre profunzimea albastrului. De multe ori, acolo se afla cele mai mari creaturi marine sau bancuri de pesti.

25. Stii ce trebuie sa faci daca vezi un rechin? In primul rand nu te panica si nu tasni ca o sageata la suprafata. Continua sa respiri si urmeaza instructiunile ghidului tau. Daca te scufunzi cu un partener si esti prea speriat sa mai continui, pune punct sedintei de diving deocamdata. In general, rechinii sunt inofensivi si trec in fiecare zi pe langa inotatori, fara incidente.

26. Daca vrei sa atragi atentia unui alt scufundator, fa zgomot batand usor in rezervorul tau.

Alegerea echipamentului de scuba diving

27. Nu e nimic mai placut decat un costum de scafandru comod, care corespunde corpului tau. Merita sa investesti intr-un costum impermeabil potrivit pentru temperatura la care te vei scufunda cel mai adesea.

28. Cand iti alegi o masca, inclina capul in jos, pune masca pe fata si inspira. Apoi da drumul mastii cu mainile. Daca masca sta pe fata, atunci ti se potriveste. Inainte de a te scufunda, scapa de parul de pe fata (inclusiv parul facial) si foloseste crema de protectie solara. Pentru a te asigura ca alegi marimea potrivita, verifica pe net diverse ghiduri pentru marimea echipamentelor.

29. Exista anumite branduri de echipamente de scuba diving care se potrivesc mai mult unor tipologii anatomice anume. Pentru a vedea ce ti se potriveste mai bine, o solutie poate fi ca inainte de a face o achizitie sa inchiriezi sau sa imprumuti echipamente, astfel incat sa poti testa diferite tipuri.

30. Ai grija de echipamentul tau, spalandu-l cu apa proaspata dupa fiecare scufundare, atarnandu-l la uscat si tinandu-l cat mai ferit de soare. Sarea, nisipul si soarele sunt elemente dure, ce pot deforma echipamentul daca nu il intretii cu atentie.

31. E posibil sa nu fie nevoie sa porti mereu aceeasi greutate, in functie si de grosimea costumului si chiar de temperatura apei. Daca nu stii sigur ce greutate iti trebuie, consulta-te cu un ghid in acest sens. Un ghid bun va evalua flotabilitatea si poate adauga sau scadea din greutate.

Ponturi extra pentru scuba diveri

33. Mentine-te mereu in forma. Incearca sa te scufunzi o data la cateva luni. Exerseaza, exerseaza, exerseaza! Cu cat iesi mai des, cu atat vei deveni un scufundator mai bun!

34. Sunt foarte multe lucruri de vazut in jurul lumii, pornind de la viata macroscopica si ajungand la rechini, de la recifuri de corali pana la pesteri, de la epave si pana la paduri de alge… Efectele vizuale pe care le vei descoperi sub apa sunt complet diferite de orice altceva de pe pamant. Fa-ti o lista a locurilor favorite in care ti-ai dori sa te scufunzi, pentru a te motiva sa exersezi si mai mult si sa descoperi destinatii inedite.