15 lucruri interesante despre avioane si zboruri, care te vor surprinde
Zborurile cu avionul au devenit o parte obisnuita a vietii noastre de zi cu zi in ultimele decenii, desi se spune ca numai 5% din populatia globului a pus vreodata piciorul intr-un avion. In general nu ne gandim atat de mult la aceste lucruri, atata timp cat ajungem in siguranta la destinatie. Este un business fascinant, insa, si am vrea sa-ti impartasim in cele ce urmeaza cateva dintre cele mai interesante si distractive lucruri despre avioane si despre zboruri.
1. Ce lumini de navigatie folosesc avioanele?
Avioanele au aceleasi lumini de navigatie ca si ambarcatiunile, incepand de la vase mici de pescuit pana la nave container mari. Astfel, vei gasi o lumina rosie (la babord) pe aripa stanga si o lumina verde (la tribord) pe aripa dreapta, pentru a semnaliza pozitionarea avionului.
Cuvantul “babord” a fost utilizat numai dupa 1844, cand a fost adoptat de Marina Regala.
Avioanele au, de asemenea, si o lumina alba intermitenta pentru a semnaliza ca aeronava este in miscare, similara cu hovercraft-ul sau cu hidrofoilele de pe apa care afiseaza o lumina galbena intermitenta pentru a sublinia viteza mare cu care calatoresc ambarcatiunile.
2. Cand au inceput zborurile comerciale?
In ziua de Anul Nou, in 1914, prima companie aeriana de transport regulat de pasageri a facut primul sau zbor inaugural. Traseul a fost de 34 km in Tampa Bay, in Florida, iar primul pasager a fost primarul din Sankt Petersburg, Abram C. Pheil, la bordul unei barci zburatoare.
3. Care este recordul pentru cel mai scurt zbor comercial transatlantic?
Minunea inginereasca a avionului supersonic Concorde a stabilit recordul de durata de zbor intre Londra si New York City, la 1 ianuarie 1983, calatoria dus durand 2 ore si 56 de minute.
4. Care este cea mai aglomerata ruta de zbor din lume?
In perioada pre-coronavirus, ruta de zbor sud-coreana intre Seul si Jeju era cea mai aglomerata de pe planeta. In 2018, existau 250 de legaturi regulate pe aceasta ruta cu o distanta de 449 de kilometri, transportand peste 14 milioane de pasageri pe an. Ruta era atat de populara incat exista cate o cursa la fiecare 15 minute.
5. Care a fost cea mai aglomerata zi din istoria aviatiei?
Daca tot eram la capitolul aglomeratie, cea mai aglomerata zi inregistrata in istoria aviatiei a fost
24 iulie 2019, o zi in care au avut loc peste 225.000 de zboruri.
6. Cate cabluri sunt intr-un avion?
Un avion Boeing 747 obisnuit are peste 240 de kilometri de cabluri la interior (ca sa ai o reprezentare clara, distanta aproximativa dintre Bucuresti si Costinesti). Cea mai lunga instalatie electrica ce poate fi gasita intr-un avion, insa, este cea din avionul supraetajat Airbus A380. Cei 514 km de instalatie electrica ar ajunge cat de la Bucuresti pana la Vatra Dornei.
7. De ce geamurile din avion sunt rotunde?
Motivul pentru care ferestrele dintr-un avion sunt rotunde nu este intamplator. Dupa o serie de accidente produse in primele zile de zbor comercial, inginerii au descoperit ca ferestrele patrate, cu unghiuri ascutite, compromit siguranta aeronavei. Pe de alta parte, ferestrele rotunde utilizate de atunci pot prelua presiunea repetata din timpul unui zbor.
8. Care este cel mai rapid avion din lume?
Poate Concorde a fost rapid, dar nu la fel de rapid ca Lockheed SR-71 Blackbird, care detine, incepand din 1976, recordul pentru cel mai rapid avion cu reactie cu echipaj, zburand cu 2.193 de mile pe ora (peste 3.500 km/h). Vorbim despre un tip de avion militar spion, care opereaza la viteze si altitudini mari (85.000 de picioare sau 25.900 de metri deasupra nivelului marii). Dezvoltat in anii 1960, Lockheed SR-71 a fost conceput pentru a fi suficient de rapid incat sa depaseasca viteza rachetelor.
9. Care a fost primul avion care a calatorit in jurul lumii?
Anul 1986 a marcat o etapa importanta in istoria aviatiei. O aeronava usoara cu 17 rezervoare de combustibil in total, a facut inconjurul lumii fara a se opri si fara a fi alimentata nici macar o data pe drum.
Voyager Rutan Model 76 a decolat din California, pe 14 decembrie, si a aterizat noua zile mai tarziu, cu numai o zi inainte de Ajunul Craciunului. Cei doi piloti, designerul si seful echipajului au primit ulterior Trofeul Collier, cel mai prestigios premiu in aviatie.
10. Cat dureaza oxigenul din masca de urgenta?
Mastile de oxigen existente deasupra capetelor pasagerilor pentru situatii de urgenta sunt proiectate pentru a oferi doar 15 minute de oxigen, suficient pentru a permite pilotului sa reduca altitudinea avionului la un nivel la care presiunea aerului exterior este respirabila (aproximativ 10.000 de picioare sau 3.000 de metri).
11. Care este cel mai murdar loc dintr-un avion?
Ai o fobie de microbi? In urma unor studii recente, s-a descoperit ca cel mai murdar loc dintr-un avion este masa plianta din fata fiecarui pasager. Mai mult chiar, pe aceste mese au fost descoperite de opt ori mai multe bacterii decat pe butonul de tras apa de la toaleta! Asigura-te asadar ca data viitoare cand zbori cu avionul ai la tine cateva servetele dezinfectante.
12. Intotdeauna au existat toalete in avion?
Toaleta din avion a parcurs un drum lung, incepand din anii 1930 si 1940, cand aviatia era abia la inceputurile sale. La inceput, nu exista o cabina separata sau o zona anume unde pasagerii isi puteau face nevoile, astfel ca atat acestia cat si echipajul foloseau o cutie de hartie, care se putea varsa in timpul turbulentelor. Potrivit diverselor mituri si povestiri, pilotii faceau chiar pipi in pantofi sau printr-o gaura in podeaua cabinei.
In anii 1930, Royal Air Force folosea o barca zburatoare poreclita „ toaleta suieratoare”. Supermarine Stranraer era echipat cu o toaleta care se deschidea direct catre aerul de afara. Cand capacul toaletei era ridicat, fluxul de aer scotea un sunet suierator, de unde si porecla primita.
13. Cat dura un zbor de la Londra la Singapore in anii 1930?
Un zbor de la Londra la Singapore dureaza astazi aproximativ 12 ore, ceea ce ar putea parea o viata pentru unii oameni. In 1934, aceeasi calatorie dura opt zile si includea 22 de escale pentru a alimenta avionul, precum Atena, Bagdad, Calcutta si Bangkok, printre altele.
14. Pui, vita… sau caviar?
Lufthansa cumpara mai mult caviar decat orice companie de pe planeta. Pasagerii sai de la clasa intai si de la clasa business consuma 10 tone de caviar anual.
15. Cand a avut loc primul zbor transatlantic?
Primul zbor care a traversat Oceanul Atlantic a fost efectuat in anul 1919 de catre Marina SUA. Intreaga calatorie a durat 24 de zile si a avut cinci etape – a inceput in statul New York si a continuat prin Nova Scotia, Azore, Lisabona si Plymouth, Marea Britanie.
La mai putin de zece ani, in 1927, Charles Lindbergh a devenit prima persoana care a zburat peste Atlantic intr-o calatorie solo, fara oprire. Avionul sau, Spirit of St. Louis, a decolat din New York, pe 10 mai, si a aterizat la Paris dupa mai putin de 34 de ore. Lindbergh avea 25 de ani cand a traversat Atlanticul.