11 ponturi din golf pe care toti incepatorii trebuie sa le cunoasca
Golful nu este niciodata usor – mai ales atunci cand esti incepator – insa suntem aici pentru a te ajuta sa afli cat mai multe si sa faci fata onorabil pe teren. Vei gasi mai jos cateva dintre cele mai utile ponturi care te vor ajuta sa profiti la maximum de joc, chiar daca esti nou venit in golf, si sa iti grabeasca succesul. Suntem convinsi ca ponturile de mai jos te vor ajuta sa te distrezi mai mult pe teren dar si sa joci golf mai bine.
Chiar daca esti abia la inceput in golf, sunt sigur ca pana acum ai inteles deja ca acest sport este mult mai dificil decat alte sporturi. Nu numai ca trebuie sa inveti sa te lupti cu terenul si cu vremea, insa trebuie sa inveti si fiecare lovitura posibila. In plus, trebuie sa inveti cum sa iti tii sub control psihicul, astfel incat sa nu dai voie mintii sa iti puna bariere.
1. Foloseste echipamentul adecvat
Unul dintre lucrurile pe care le vei invata imediat in golf este ca e obligatoriu sa incepi sa joci cu echipamentul adecvat. Daca nu respecti acest sfat, vei face ca golful sa fie un joc si mai greu decat este! In schimb, situatia va fi mult imbunatatita daca iti vei alege crosele adecvate nivelului tau de pregatire.
Cui ii pasa ca prietenii tai te streseaza ca folosesti crose hybrid sau 7-wood in loc de iron-uri lungi? Pana la urma, tot ce conteaza la finalul jocului este numarul de puncte pe care le inscrii.
Nu uita nici de mingea de golf. Daca esti incepator, trebuie sa te asiguri ca joci cu mingea adecvata. In mod ideal iti va trebui o minge care sa puna mai mult accent pe distanta decat pe rotire. Pe masura ce evoluezi, poti sa alegi o minge de golf mai moale, care sa te ajute sa o deplasezi cu o crosa mai scurta. De asemenea, alegerea unei mingi de golf ideale pentru incepatori te va scuti si de cheltuieli nejustificate deocamdata.
2. Concentreaza-te pe elementele fundamentale
Desi majoritatea jucatorilor de golf isi doresc ponturi care sa ii invete sa loveasca mingea mai tare si sa o trimita mai departe, nu uita de elementele de baza. Extrem de mult din ceea ce inseamna succes in golf se intampla inainte ca macar sa lovesti mingea. Iata mai jos care sunt aspectele pe care trebuie sa le pui la punct inainte de a lovi mingea de golf.
Pozitia adecvata
Modul in care te asezi fata de minge influenteaza cat de bine vei fi capabil sa o lovesti. Tocmai de aceea, primul lucru de care ai nevoie este o pozitie solida. Tine picioarele departate la o latime de umeri, apleaca-te inainte din sold, cu genunchii flexati usor, intr-o pozitie atletica.
Daca reusesti sa faci asta fara sa te cocosezi, bratele vor fi intinse in jos, drepte. Pentru crose mai lungi, asa cum este si cea pe care probabil o ai, deschide mai mult, pentru a compensa lugimea crosei.
Acum apuca manerul cu mana inmanusata si verifica sa ai un unghi de aproximativ 45 de grade fata de antebrat. Odata ce capeti control cu mana inmanusata, adauga si mana cealalta pe crosa. Felicitari. Te afli in pozitia perfecta.
Mentine capul stabil
Pozitia capului in timpul loviturii este si ea foarte importanta. Pentru a-ti insusi corect pozitia capului, pune doua rigle pe o comoda sau pe un raft, acasa: una mai sus decat capul tau si una pe la nivelul barbiei. Incearca sa faci swinguri fara sa deranjezi cele doua rigle. Cand ai reusit, inseamna ca esti stabil si solid.
Gaseste priza potrivita pentru tine
Un alt pont important pentru golf este sa te asiguri ca gripul tau (modul in care tii crosa in maini corect) se potriveste cu swingul (miscarea de balans din golf). Daca esti complet incepator, poti incepe cu un grip neutru, iar cand balansul se mai dezvolta si incepi sa simti tendintele, iti poti slabi sau intari gripul, dupa cum simti ca este necesar.
Tine crosa corect
Cu cat gripul sta mai mult in mana ta, cu atat va fi mai greu sa o misti si sa generezi forta. Si opusul este la fel de grav, atunci cand gripul crosei este pe degetele tale. Tine, in schimb, gripul diagonal peste degete si apoi inchide degetul mare peste partea de sus. Pregateste-te sa dai viteza miscarii.
Balanseaza cu un grip care sa nu permita slice
Daca ai parte de un slice (lovitura a carei traiectorie se curbeaza la stanga pentru dreptaci, sau la dreapta pentru stangaci), se intampla probabil pentru ca nu inchizi capul crosei destul de repede pe zona de lovire. Exerseaza balansul cu mainile departate pe gripul crosei, pentru a reusi lovituri mai bune.
Tine crosa in pozitia sa normala, cu mana inmanusata, apoi coboara mana stanga catre locul in care gripul se intalneste cu shaftul (tija crosei). Pozitionarea in acest fel a mainilor te va face sa lovesti mai corect si mai usor. Ai grija sa maturi iarba agresiv.
3. Verifica-ti de doua ori alinierea
Una dintre cele mai mari greseli, si pe care din pacate o fac extrem de multi jucatori de golf, este ca nu tintesc direct catre target. Daca ai orienta crosa catre dreapta, corpul tau ar remarca si ar incerca sa faca un efort pentru a te trage inapoi catre stanga. Daca ai orienta-o catre stanga, corpul si mintea ta vor face ajustari pentru a te orienta corect.
Se intampla frecvent ca loviturile sa o ia in directii ciudate din cauza alinierii gresite a fetei crosei (partea care loveste mingea).Inainte de a incerca sa iti schimbi swingul, verifica prima data orientarea. Daca esti pe teren roaga un prieten sa iti filmeze alinierea sau foloseste-te de bete de aliniere pe terenul de antrenament (driving range).
Pune batul chiar in exteriorul mingiei de golf, in asa fel incat sa creeze un unghi de 90 de grade cu linia de target. In cursul pregatirii, aliniaza muchia frontala a crosei cu batul, apoi aseaza-o in pozitia normala. Acesta este un mod simplu de a te asigura ca fata crosei este in pozitie square de fiecare data.
Cu cat esti mai bine aliniat fata de target, cu atat e mai probabil sa lovesti bine.
4. Deschide mai devreme pentru un plus de viteza
Viteza porneste de la inceputul swingului. Fie ca poti lovi cu 130 km/h sau cu 195 km/h ca un profesionist, esential pentru a genera viteza pentru minge este sa creezi latime in abordare. O multime de golferi care joaca pentru recreere se chinuie sa creeze o intoarcere sau o rotatie completa. Multi dintre ei isi iau pur si simplu o crosa si isi intorc umerii. Pentru a obtine viteza maxima, trebuie sa creezi o latime maxima.
Incearca sa duci crosa inapoi cat de departe poti, creand aceasta latime. In mod natural, corpul va avea tendinta sa se intoarca o data cu tine, ceea ce va crea mai multa viteza cand cobori.
Distanta este nepretuita, insa obiectivul suprem este reprezentat atat de distanta cat si de acuratete. Pentru a le stapani pe amandoua, va trebui sa intinzi bratele complet de-a lungul impactului.
5. Stapaneste-ti tempo-ul
Nu-i asa ca jucatorii din PGA Tour fac ca golful sa para usor? Desi in mod cert nu putem face cate un articol pentru fiecare pont oferit de jucatorii profesionisti, voi lasa aici o mica bijuterie, care sa te ajute sa te descurci mai bine pe terenul de golf.
Daca te gandesti bine, multi dintre jucatorii buni de golf nu au nimic in comun. Cu exceptia unui singur lucru: un tempo excelent.
Toti jucatorii profesionisti buni au un tempo de 3:1. Asta inseamna ca backswingul lor este de trei ori mai lung decat downswingul. Asa ca daca vrei sa imiti ceva de la tipii la care te uiti pe Eurosport, concentreaza-te pe tempo. Indiferent daca viteza swingului tau este mare sau mica, tempo-ul trebuie sa se potriveasca acestei viteze intr-o proportie de 3:1 pentru lovituri full shot.
6. Nu lasa furia sa iti stea in drum
Imagineaza-ti ca ai lovit foarte prost. Cum reactionezi in aceasta situatie? O iei personal si te infurii pe tine, ca si cum esti singurul jucator de golf care se intampla sa aiba o lovitura jenanta? Sau faci haz de necaz si te concentrezi mai departe pe joc si pe urmatoarea lovitura?
Daca vrei sa devii un jucator de golf excelent, trebuie sa intelegi ca si loviturile proaste sunt o parte a acestui joc. Chiar si cei mai buni jucatori de golf lovesc prost cateodata si tot iau milioane de dolari pentru ca joaca acest sport nebunesc. Renunta la tensiune! Aminteste-ti mereu sa te distrezi cand te afli pe teren, exista multe locuri mult mai rele unde ai putea fi!
7. Fa din crosa driver cel mai bun prieten al tau
Daca esti la fel ca majoritatea incepatorilor, probabil ca ai o relatie de dragoste si ura cu crosa ta driver. Pentru ca are cel mai mic loft, de cele mai multe ori acest tip de crosa va expune defectele de swing mai mult decat alte crose. Desi ratarile pot fi infricosatoare uneori, incearca sa gasesti un swing perfect adaptat crosei driver.
Chiar si daca nu lovesti drept de fiecare data, nu iti face griji. Ca incepator, trebuie sa te concentrezi pe distanta. Daca nu poti lovi lung, vei folosi crose mai scurte pe green (suprafata cu iarba taiata scurt), cu care vei lovi mai usor decat cu crosele hybrid si fairway din lemn.
Iata si alte cateva ponturi legate de crosele driver:
- Mareste loftul. Daca esti jucator incepator de golf, asigura-te ca este setata la cel putin 10.5 grade sau mai mult. In acest fel iti va fi mai usor sa lovesti si te va ajuta sa arunci mingea in aer.
- Verifica-ti shaftul (tija crosei). Ca incepator, nu face lovitura mai dificila optand pentru un shaft rigid. Opteaza in schimb pentru un shaft flexibil, obisnuit sau senior, in functie de varsta.
8. Exerseaza jocul scurt
Desi crosa driver trebuie sa iti fie cel mai bun prieten, nu uita ca si crosele wedge si putter trebuie appreciate la justa valoare. Unul dintre lucrurile cele mai bune pe care le poti face pentru a-ti imbunatati scorul este sa exersezi loviturile de pe green. Incearca diferite tipuri de flop shot-uri (lovituri cu traiectorie foarte inalta jucate in apropierea green-ului), bump and run-uri (lovituri de traiectorie joasa care trimit mingea de pe fairway pe green) si bunker shots (lovituri efectuate din bunker – groapa cu nisip).
Tot secretul aici este pur si simplu sa exersezi mai mult. Desigur, nu este la fel de sexy ca zonele bombardate de pe teren, dar daca nu poti inscrie de la 125 de yarzi este extrem de frustrant.
9. “Tee it forward”
“Tee it forward” este un concept din golf, care incurajeaza jucatorii de golf sa ajusteze lungimea traseului la o distanta adaptata nivelului personal. Abordarea este una foarte potrivita pentru un golfer incepator. In acest fel terenul nu va parea dificil, nu va avea un numar mare de lovituri lungi care sa incetineasca parcursul si sa faca experienta mai degraba plictisitoare decat placuta.
Incearca, in schimb, abordarea “tee it forward” sau incepi sa joci pe terenuri de golf par-three. Pe masura ce evoluezi, continua sa joci cu tee-uri diferite si pe terenuri noi de golf. In mod cert te vei distra mai mult!
10. Incepe cursurile de golf din timp
Daca esti abia la inceput de drum in golf, ai avantajul ca nu ai apucat sa iti formezi obiceiuri proaste in ani si decenii intregi de joc, asa cum se intampla cu majoritatea golferilor. In loc sa incerci sa iti dai seama cum sa joci pe cont propriu, angajeaza-ti un antrenor de swing. Chiar si cateva lectii in care sa lucrezi la aspectele fundamentale te vor ajuta sa iti grabesti foarte mult succesul.
Un antrenor bun de swing te va ajuta sa iti aliniezi picioarele, soldurile si umerii cu tinta. De acolo, el te poate ajuta cu takeaway-ul, tranzitia si downsingul.
Creaza-ti obiceiuri corecte inca de la inceput, pentru a deveni un golfer bun din timp.
11. Creaza-ti o rutina pre-lovitura
Ultimul pont din golf este sa iti creezi o rutina pre-lovitura. Aceasta te va ajuta sa ramai concentrat in timpul rundei si sa iti mentii coerenta..
Rutina pre-lovitura te va ajuta sa alegi crosa buna, sa alegi un target, sa te aliniezi perfect cu tinta si sa te concentrezi pe ceea ce faci. Exerseaza intai pe driving range pentru o sesiune mai buna de antrenament, iar pe teren va parea mai usor.
Care este cel mai util pont in golf?
Probabil ca cel legat de stapanirea tempo-ului. Extrem de multi jucatori isi grabesc lovitura periclitand astfel intregul efort.
Chiar si daca nu ai un swing perfect, daca ai un tempo constant de 3:1, vei putea lovi mingea in mijloc, de cele mai multe ori. Cine nu vrea sa aiba parte de aceasta experienta pe teren?
Cum faci sa cobori mereu sub par 80?
Terenurile de golf luate in considerare la nivel international au 18 cupe. Fiecare cupa este clasificata dupa numarul “par” – numarul de lovituri necesare pentru ca un jucator sa incheie cupa respectiva. Un par cuprinde in general o lovitura tee, una de approach si doua putt.
In general terenurile cu 18 cupe au un par total de 72, in timp ce terenurile de campionat pot avea chiar si 70 sau 71, unele cupe de par 4 reducandu-se la par 3 si astfel marind dificultatea si distanta. Obiectivul in golf este sa lovesti mingea de cat mai putine ori cu putinta, pe durata rundei.
Astfel, jucatorii care reusesc in mod frecvent un par in intervalul 70-80 sunt foarte diferiti de cei care obtin undeva la jumatatea intervalului 80-90. Daca iti doresti un par in intervalul 70-80, va trebui sa lucrezi la cateva aspecte.
1. Exerseaza jocul scurt. Daca vrei sa cobori sub 80 si sa joci cel mai bun golf al tau, lucreaza la loviturile scurte de doua ori mai mult decat la cele lungi. De pilda, daca ai 90 de minute sa exersezi, petrece 30 de minute la putting, 30 cu wedges si 30 de minute pe range. In timpul sesiunii pe range, acorda mult timp loviturilor diverse cu crose wedge si cu driver.
2. Stapaneste-ti nervii. Jucatorii care au frecvent un par de 70 nu se enerveaza prea des. Ei invata sa accepte ca si loviturile proaste fac parte din joc.
3. Planifica-ti fiecare lovitura. Daca vrei sa depasesti 80, asigura-te ca ai o strategie pentru fiecare gaura. Incearca sa faci mai mult decat un swing si o speranta ca mingea isi va gasi drumul pe fairway sau pe green. Creaza in schimb o strategie tee box, o strategie pentru lovitura de approach si incearca sa nu fii un erou!
Concluzie
Asa cum ti-ai dat seama probabil, exista destule componente care te vor ajuta sa joci golf mai bine. Nu exista un pont sau o crosa care sa te ajute sa obtii cel mai bun scor de cate ori esti pe teren. Uneori vei lovi perfect cu crosa driver si nu vei juca deloc cu iron. Alteori, nu vei reusi sa joci pe fairway, dar vei reusi totusi sa punctezi putin. Este pur si simplu nebunia golfului!
In final, totul se rezuma la a invata pe parcurs. Fiecare lovitura reprezinta o oportunitate de a invata, de a evolua si de a deveni un jucator mai bun de golf.
Si nu uita niciodata sa te distrezi. Atunci cand joci golf, bucura-te de ceea ce faci. Mai mult ca sigur esti alaturi de prieteni, de familie, sau de alti oameni care sunt la fel de pasionati de golf ca si tine. Cand stii sa te distrezi, vei avea automat si scoruri mai bune.
ETICHETE