Arata Meniul Lateral
Ponturi pentru gasirea de noi trasee de ciclism

Vanatoarea de trasee

Sentimentul pe care il are un biciclist atunci cand exploreaza un traseu nou este greu de invins. Starneste un sentiment de aventura si ofera o serie noua de provocari pe care va trebui sa le invinga. Fiecare curba il face pe biciclist sa patrunda tot mai adanc intr-un teritoriu necunoscut, tinandu-l mereu in priza si luptand impotriva acelei senzatii banale ca merge pe pilot automat, pe care e foarte probabil sa o aiba atunci cand parcurge trasee prea familiare. Ceea ce nu inseamna ca orice biciclist trebuie sa renunte la locurile sale preferate in cautarea unui traseu nou; insa uneori, poate fi placut sa pornesti in explorarea unei zone noi. Cine stie? E posibil sa ai in apropiere un traseu uimitor care s-a ascuns de tine in tot acest timp. Iata cele mai bune sfaturi care te vor ajuta sa descoperi trasee noi si interesante in zona ta.

Clasica harta

Cu mult inainte de era smartphone-urilor si a sistemelor GPS portabile, o harta buna de moda veche era singura modalitate de a te descurca in traseu. E foarte posibil ca hartile tiparite sa nu contina cele mai actualizate informatii, insa ele pot fi un instrument foarte util pentru descoperirea de trasee. Cauta intotdeauna harti ale traseelor, asa cum sunt cele pe care le vei gasi la statii silvice sau la cabane. Aceste harti vor avea, de obicei, toate traseele marcate si mentiuni despre dificultatea traseelor.

Daca nu esti suficient de norocos sa gasesti o harta a traseelor, va trebui sa te multumesti cu o harta topografica a zonei tale. Cauta parcari retrase sau zone de padure care au in apropiere drumuri forestiere sau poteci si porneste in explorarea acestor zone. Uneori, daca mergi pana la capatul unui drum forestier, vei ajunge intr-o locatie cu acoperire minima de copaci, de unde poti avea o perspectiva incredibila asupra traseelor.

Foloseste tehnologia digitala

Nu este nimic in neregula cu utilizarea tehnologiei pentru a gasi trasee. Mai mult decat atat, aceasta este una dintre cele mai bune modalitati de a gasi trasee noi. Aplicatiile pentru telefonul mobil si site-urile web precum Strava, Garmin Connect sau Google Earth pot fi instrumente utile pentru a gasi noi trasee. Aplicatii precum Strava permit utilizatorilor sa exploreze circuitul local pe care alti ciclisti l-au mapat deja pentru ei. O idee foarte buna va fi chiar sa urmaresti pe Strava cativa ciclisti din zona ta pentru a vedea ce trasee au parcurs.

Daca esti un ciclist pasionat de aventura, folosirea Google Earth poate fi o modalitate minunata de a descoperi trasee. Foloseste acest program ca si cum ai cauta trasee pe o harta, dar profita de puterea tehnologiei si da zoom pe zonele care te intereseaza, ca si cum ai fi intr-un serial CSI. Incearca si de data aceasta sa gasesti eventuale capete de poteci deghizate in parcari, sau drumuri forestiere promitatoare, care te pot duce catre un traseu.

In locatii cu multi copaci, cauta linii intunecate, pentru ca acestea pot fi drumuri sau trasee care te vor conduce prin padure. Un parau sau un rau te pot ajuta, de asemenea, sa gasesti trasee, pentru ca vei putea gasi un picior de pod sau un traseu care merge paralel cu acesta.

Informatii locale

Una dintre cele mai sigure modalitati de a gasi trasee noi este sa soliciti ajutorul biciclistilor locali. Angajatii magazinului de biciclete vor fi mai mult decat dispusi sa te ajute sa gasesti un traseu de bicicleta, deoarece cu cat mergi mai mult, cu atat vei cumpara mai mult de la ei. Multe magazine organizeaza chiar si ture de grup, care nu sunt doar o modalitate excelenta de a cunoaste alti ciclisti, ci si sansa de a gasi noi trasee. Daca magazinul local de biciclete nu are un grup activ de ciclism, incearca sa folosesti site-uri web care sa te ajute sa gasesti grupuri locale pentru mountain bikeri. Daca nu poti gasi un grup, poti incerca sa organizezi chiar tu o tura de grup. De asemenea, poate fi util sa stai de vorba cu alti ciclisti pe care ii intalnesti pe diverse trasee locale. Intreaba-i ce traseu parcurg in acea zi si vezi daca poti merge cu ei.

Locuri de evitat

Ar putea fi tentant sa urmezi o poteca ce te va duce catre o proprietate privata sau o zona protejata de mediu. Insa este de datoria ta sa respecti aceste zone si sa eviti cu orice pret sa mergi cu bicicleta pe ele. Daca nu esti sigur daca poti merge cu bicicleta intr-o zona anume, probabil ca e mai bine sa o eviti.

Spor la explorari

Gasirea de noi trasee poate fi interesanta si poate imbunatati chiar abilitatile unui ciclist. Traseele noi iti impun sa gandesti si sa reactionezi rapid la obstacole si la caracteristici necunoscute ale traseului. Adesea, sunt necesare mai multe ture pe aceeasi poteca inainte de a reveni la senzatia de pilot automat care apare atunci cand cunosti un traseu ca in palma.

Urmeaza aceste sfaturi si vei deveni un adevarat vanator de trasee! Chiar si atunci cand mergi cu masina in diverse deplasari, uita-te pe geamul masinii si cauta trasee nedescoperite, pentru ca vanatorii de trasee au parte de cele mai mari beneficii – acelea care vin din cucerirea unor trasee virgine! Spor la vanatoarea de trasee!

Sursa: mbaction.com

Sursa imagine: freepik.com