Arata Meniul Lateral
Enduro copii

Copilul tau este pregatit sa se urce pe un dirt bike sau chiar sa concureze pe trasee de motocross?

Ei bine, nu vei sti niciodata daca nu vei incerca! Inainte de a-i cumpara prima motocicleta, iata cateva intrebari esentiale, dar si cativa factori importanti de care trebuie sa tii cont.

Dirt bike si motocross

Un dirt bike este un tip de motocicleta conceputa pentru a fi folosita pe teren accidentat si off-road. Dirt bike-urile sunt usoare, au suspensii robuste, anvelope cu crampoane mari si un cadru solid. Ele sunt construite pentru a face fata noroaielor, pietrisului, nisipului si altor conditii dificile de teren.

Acest tip de motocicleta se foloseste intr-o varietate de activitati off-road, inclusiv plimbari recreative, curse de enduro, trail riding si alte competitii de off-road care nu sunt strict de motocross. Motocross-ul este o forma specifica de sport de curse off-road, ce implica circuite inchise, cu trasee create special, ce includ diverse obstacole precum sarituri, curbe stranse si teren accidentat.

Motocicletele de motocross sunt un tip specific de dirt bike, optimizate pentru cursele de motocross. Ele sunt proiectate pentru a fi rapide si agile pe circuitele de curse, avand suspensii optimizate pentru sarituri si viraje rapide. Motocross-ul se refera atat la motocicletele folosite pentru acest sport, cat si la competitiile in sine. Este o disciplina organizata, cu reguli si categorii specifice.

Motocrossul este periculos pentru copilul meu?

Pentru ca este un sport care presupune multa adrenalina, multi dintre parinti sunt ingrijorati de siguranta copiilor. Primul lucru pe care trebuie sa il subliniem este curajul de care au nevoie cei mici pentru a-si lansa o astfel de provocare.

Ca orice alt sport de competitie, exista pericole, insa ele pot fi minimizate prin masuri de siguranta adecvate. Motocrossul permite copiilor de toate varstele si nivelurile sa-si dezvolte noi abilitati, sa socializeze, sa isi dezvolte increderea si sa se mentina in forma.

De unde incepe parcursul unui copil in motocross?

Inainte de a-ti inscrie copilul la cursuri de motocross, trebuie sa cunosti unele elemente de baza: unde poate concura, pe ce trasee, ce echipament si antrenament este necesar. Daca ai un copil care abia se familiarizeaza cu un dirt-bike, ar fi bine sa il introduci intai in Enduro – trasee naturale prin paduri si tipuri diverse de relief.

Astfel de trasee, desi nu sunt competitive, il vor ajuta sa se familiarizeze cu ce inseamna off-road, cu echilibrul si controlul necesar pentru motocross, incercand intai sarituri si obstacole mici. De aici, daca ii place, poate avansa in timp, pana la curse de motocross.

Cum alegi prima motocicleta pentru copilul tau?

1. Masura potrivita pentru copilul tau

Cand alegi un dirt bike pentru copilul tau, primul lucru la care trebuie sa te gandesti este dimensiunea potrivita pentru acesta. Nu vorbim inca despre dimensiunea motorului, ci despre inaltimea motocicletei pe care o vei alege.

Primul lucru de care trebuie sa tii cont este inaltimea copilului, apoi inaltimea scaunului noii motociclete. Vei sti ca ai ales marimea potrivita pentru copilul tau daca acesta poate atinge pamantul cu ambele picioare in timp ce sta pe motor.

Motocicletele dirt bike sunt cu siguranta distractive, dar riscul de accidentare poate fi mai mare daca alegi o motocicleta gresita. De aceea este esential sa alegi o motocicleta al carei control sa il poata pastra in orice moment. Mersul pe un dirt bike prea mare sau prea mic poate ingreuna controlul franelor sau directia motocicletei.

Regula generala este sa te asiguri ca poate atinge toate comenzile si ca este capabil sa se echilibreze cu piciorul pe pamant atunci cand invata sa controleze motocicleta. Sfat pro: Poti testa motocicleta cand copilul poarta ghete specifice de motor, acestea avand talpa si zona de calcai mult mai inalte in comparatie cu adidasii obisnuiti.

Daca nu i-ai cumparat inca ghete, poti intreba la magazin daca au o astfel de pereche de ghete pentru testarea motocicletei. Pe de alta parte, lasa cativa centimetri de la sol, dat fiind ca cel mic va creste destul de repede.

2. Alegerea echipamentului adecvat

Iti convine sau nu, trebuie sa accepti faptul ca pe trasee si pe piste, copilul tau va cadea la un moment dat de pe motocicleta. Cel mai bun lucru pe care il poti face ca parinte care isi doreste sa asigure atat distractia cat si siguranta copilului, este sa te asiguri ca este perfect pregatit pentru ca impactul sa fie minim. Pe langa achizitionarea de echipamente de buna calitate, trebuie sa te asiguri si ca sunt marimea adecvata, astfel incat nimic sa nu se desprinda in cadere.

Casca. Casca pentru dirt bike este mult diferita de o casca obisnuita de motor. Cand spunem casti pentru dirt bike, ne referim la o casca integrala, care trebuie purtata in orice moment pe motocicleta. Acest lucru asigura protectia fetei copilului, de la barbie pana in partile laterale ale capului. Este esential sa ii procuri o casca de buna calitate, perfect potrivita marimii lui.

Ochelari de protectie. O pereche de ochelari buni va tine murdaria departe de ochii copilului, pentru a-l ajuta sa se concentreze asupra mersului pe motor, cu atat mai mult daca se deplaseaza pe trasee sau piste. O varianta si mai buna de ochelari de protectie este cea cu lentile anti-ceata. Ochelarii de protectie sunt unul dintre echipamentele relativ ieftine de prevenire a accidentelor, pe care le poti achizitiona din prima zi pentru copilul tau.

Manusi. In cazul unei caderi, prima parte a corpului care va intra in contact cu solul sunt mainile. O pereche buna de manusi va preveni juliturile si va proteja mainile copilului, in cadere.

Ghete. Atunci cand mergi cu un dirt bike, scopul ghetelor este acela de a proteja picioarele, gleznele si tibia, atat in mers cat si in cazul unei caderi. Talpile ghetelor de motocross au si o placa rigida care protejeaza arcul piciorului la aterizare, cand va face sarituri sau cand va merge pe teren accidentat. Este foarte important sa-i oferi copilului tau o pereche de ghete de calitate si perfect potrivite.

Protectie pentru piept si spate. Pentru orice pasionat de motociclete, cu atat mai mult cand vine vorba despre motocross sau dirt bike, o protectie pentru piept, trunchi, umeri si spate este esentiala pentru ca cel mic sa poata zambi dupa o cadere, in loc sa prinda teama de dirt bike.

Protectii pentru genunchi si coate. Mentine aticulatiile copilului protejate si fara zgarieturi cu un set de protectii robuste pentru genunchi si coate.

Bluze si pantaloni. Acestea se poarta pe sub protectiile de corp, asa ca este esential sa alegi articole care sa ofere confort copilului. Imbracamintea de motocross este special conceputa pentru a mentine o temperatura scazuta a corpului atunci cand este cald si pentru a face fata situatiilor extreme.

3. Alegerea dimensiunii motorului

Daca vorbim despre prima motocicleta de dirt bike a copilului tau, ar trebui sa alegi un motor usor si cu o putere mai mica. Cel mai mic motor pe care il poti alege este cel de 50 cc, perfect pentru copii cu varsta sub sapte ani.

Daca vrei ceva mai mult de atat, cea mai potrivita dimensiune a motorului pentru copii incepe de la 50 cc si ajunge pana la 125 cc. Orice motor mai mare de atat este mai potrivit pentru adulti si nivel avansat.

4. Tipul motorului

Cand alegi un dirt bike pentru copilul tau, va trebui sa decizi daca va fi un motor in doi timpi sau in patru timpi. Insa inainte de a face o alegere, trebuie sa intelegi diferenta dintre cele doua. In cateva cuvinte, un motor in patru timpi trece prin patru etape, sau doua revolutii complete, pentru a finaliza o singura cursa de putere.

Un motor in doi timpi trece doar prin 2 etape sau o singura rotatie completa pentru a finaliza o singura cursa de putere. Acest lucru face ca un motor in doi timpi sa produca de doua ori mai multa putere decat un motor in patru timpi si, de asemenea, sa cantareasca mai putin.

Daca tot nu esti sigur de ce motor ai nevoie pentru copilul tau, trebuie sa stii ca motocicletele de 50 cc in patru timpi sunt perfecte pentru incepatori, deoarece sunt renumite pentru faptul ca livreaza putere lin, ceea ce faciliteaza controlul acceleratiei pentru tinerii motociclisti. Enduro copii cu motoare electrice este o optiune mai mult decat recomandata pentru cei care testeaza prima oara.

5. Sistemul de pornire

Unele mini-biciclete de scoala au pornire electrica, ceea ce faciliteaza pornirea motocicletei cu o simpla apasare a unui buton. Dar daca motocicleta este in doi timpi sau mai veche, vei observa ca sistemul de pornire poate fi un kick-starter. Multe motociclete moderne folosesc acum o pornire electrica, ceea ce face lucrurile mult mai usoare.

Poti opta pentru o bicicleta kick-start pentru copilul tau daca nu te deranjeaza sa o pornesti tu, sau poti alege acest tip de pornire cand mai creste si capata mai multa experienta.

6. Transmisia

De obicei, motocicletele mici de dirt bike pentru copii au ambreiaj automat. Acest lucru este util atunci cand incearca sa se concentreze pe stapanirea echilibrarii motocicletei si pe manevrarea volanului, fara sa fie nevoie sa se concentreze pe schimbarea manuala a vitezelor.

Este recomandat ca cel mic sa inceapa cu motociclete de dirt bike cu ambreiaj automat si sa treaca la un ambreiaj manual cand mai creste si are mai multa experienta.