X

saptamana patimilor

Saptamana Patimilor Domnului Iisus Hristos

Suntem in Saptamana Mare, saptamana sfanta care comemoreaza suferintele Mantuitorului si ne face sa ne intoarcem ceea ce este curat si bun, sa aruncam o privire in sufletele noastre si sa indepartam gandurile negre pentru a face loc… luminii. In aceasta saptamana, fiecare dintre noi incearca sa fie mai bun, mai iertator si mai darnic si sa-si aminteasca cele 2-3 mici rugaciuni invatate in scoala.

Iar daca de luni pana astazi am fost prinsi cu treburi si cu probleme, incepand macar de astazi ar trebui sa ne amintim semnificatia acestor zile mari, de o importanta deosebita. Iata, asadar, pentru cei care nu au fost prea atentie la orele de religie, ce este pomenit in zilele ce ne separa de Sfanta Sarbatoare a Invierii:

Momentele Sfinte din Saptamana Patimilor

Astazi, in Miercurea Mare, Biserica o pomeste pe femeia pacatoasa l-a uns pe Mantuitor cu  mir de mare pret in casa lui Simon Leprosul, unde acesta se afla, stergand apoi cu parul sau lacrimile ce cadeau pe picioarele Lui, anticipand prin fapta sa ceea ce urma sa se intample.

Joia Mare este o zi deosebit de importanta, in care praznuim cele mai importante 4 evenimente din Saptamana Patimilor. Primul este spalarea picioarelor ucenicilor de catre Mantuitor, act prin care le-a oferit pilda de smerenie: “Voi Ma numiti pe Mine: Invatatorul si Domnul, si bine ziceti, caci sunt. Deci, daca Eu, Domnul si Invatatorul, v-am spalat voua picioarele, si voi sunteti datori ca sa spalati picioarele unii altora; Ca v-am dat voua pilda, ca precum v-am facut Eu voua, sa faceti si voi.”(IOAN 13,12-15)

Urmatorul moment important este Cina cea de Taina, in cadrul careia Mantuitorul a frant painea si le-a oferit-o ucenicilor spunand ca aceasta este trupul Lui, iar apoi le-a oferit paharul cu vin, spunandu-le ca acela este sangele Lui, indemnandu-i sa faca si ei intru pomenirea Sa. Urmeaza apoi rugaciunea Lui Iisus Hristos din gradina Ghetsimani (,,Precum M-ai trimis pe Mine in lume, si Eu i-am trimis pe ei in lume. Pentru ei Eu Ma sfintesc pe Mine Insumi, ca si ei sa fie sfintiti intru adevar. Dar nu numai pentru acestia Ma rog, ci si pentru cei ce vor crede in Mine, prin cuvantul lor, ca toti sa fie una, dupa cum Tu, Parinte, intru Mine si Eu intru Tine, asa si acestia in Noi sa fie una, ca lumea sa creada ca Tu M-ai trimis. Si slava pe care Tu Mi-ai dat-o, le-am dat-o lor, ca sa fie una, precum Noi una suntem: Eu intru ei si Tu intru Mine, ca ei sa fie desavarsiti intru unime, si ca sa cunoasca lumea ca Tu M-ai trimis si ca i-ai iubit pe ei, precum M-ai iubit pe Mine.”(IOAN 17, 17-23) ) si momentul tradarii lui Iuda, printr-un sarut.

Joia Mare sau Joia Neagra este ziua in care gospodinele pregatesc ouale rosii, in amintirea gestului facut de Maria Magnalena, care a asezat un cos cu oua la picioarele Crucii Mantuitorului.

Vinerea Mare este ziua de doliu a crestinilor, zi in care se face pomenire de Patimile Domnului, ziua in care Iisus Hristos a fost rastignit pe cruce pentru mantuirea noastra. In aceasta zi se oficiaza Denia Prohodului, credinciosii trec pe sub masa reprezentand catafalcul Mantuitorului, se canta Prohodul Domnului si se inconjoare Biserica, procesiune ce simbolizeaza inmormantarea Domnului.

In Sambata Mare se prazmuieste ingroparea dumnezeiasca si trupeasca a Mantuitorului Iisus Hristos, dar si pogorarea in iad, iar credinciosii sunt chemati la Biserica pentru Sfanta Liturgie pentru ca, apoi, sa primeasca Sfanta Lumina si Minunea Invierea Domnului cu sufletele curate.

Saptamana Patimilor, pregatirea pentru Noaptea Invierii

Asadar, dincolo de curatenia generala, de pregatotul bucatelor, de cumparaturile pe ultima suta de metri, sa nu uitam esenta acestei Sarbatori Sfinte sis a ne pregatim sufleteste pentru momentul in care cerurile se vor deschide si noi vom primi Lumina Sfanta. Va doresc, asadar, multe ganduri bune in aceste zile pana la cea mai mare sarbatoare a crestinatatii.

0
    0
    Cosul tau
    Cosul tau este golInapoi la magazin