X

povesteCadoul ca o poveste

Cadoul are multe forme si chipuri, de la cele mai concrete la cele mai fanteziste. Insa, exact chipul cadoului este cel care lasa urme, fie vizibile, fie sub forma amintirilor. Un cadou nu este acel artefact pe care-l asezi pe raft, ci acel ceva pe care-l asezi langa inima si care ocupa un loc aparte…Poate o poveste

Cum trebuie sa fie un cadou? Ce trebuie el sa semnifice, sa arate, sa lase in urma gestului de a darui? O amintire, un gand, o poveste, nu un contur desenat in praful de pe raft.

 

Cand un cadou spune o poveste

E ca si cum ar trebui sa alegi intre a-i darui unui copil o jucarie sau o carte de povesti. Prima il bucura pe moment, il fascineaza cateva ore, o foloseste si apoi o uita. Cea de-a doua isi pune amprenta asupra vietii sale, prin ea traieste, experimenteaza, cunoaste, invata si apoi isi aminteste. Are propria poveste.

Cartea de povesti va fi si ea, in cele din urma, uitata. Si pe ea se va asterne o pojghita de praf, insa esenta ei va ramane acolo, in sufletul si mintea copilului, dar mai ales in amintirea lui.

Un cadou nu trebuie sa fie frumos, pretentios, de poveste, ci trebuie sa te lase pe tine sa descoperi povestea din spatele sau si sa o traiesti. Nu exteriorul, “ambalajul” ne defineste, nu ceea ce ni s-a dat, ci faptele noastre, ceea ce noi facem. Experientele ne imbogatesc viata, nu lucrurile materiale.

Intriga din poveste – cadoul

Asadar, un cadou, acel ceva pe care tu il oferi din suflet pentru suflet, nu trebuie sa iti spuna ceva ce deja stii despre tine, trebuie sa te faca sa-ti descoperi laturi ascunse, talente reprimate si curajul ce nu-si mai gaseste loc in existenta uneori prea banala. Trebuie sa te faca sa actionezi, nu sa admiri; sa-ti traiesti viata, nu sa o contempli in simple artefacte.

Cadoul trebuie sa fie biletul de intrare intr-o poveste, nu rezumatul acesteia pe o foaie de hartie frumoasa, dar care se degradeaza in cele din urma. Oferind un cadou, noi ar trebui sa daruim fericire, insa in ce masura reusim cu adevarat prin intermediul unor obiecte, oricat de scumpe ar fi ele?

Un cadou e intriga pentru o poveste, el declanseaza actiunea, iar aceasta este cea care conteaza cu adevarat. Nu trebuie sa lasam cadoul sa se opreasca la stadiul de expozitiune, fara un deznodamant capabil de a da nastere unor amintiri nemuritoare.

Atunci cand iti ofer un cadou, te invit sa traiesti o poveste

Daca aveai dubii asupra cadoului perfect pentru o persoana iubita, afla ca acesta trebuie sa indeplineasca o singura cerinta: sa-i imbogateasca existenta. Pentru ca suntem atat de ocupati…prea ocupati pentru a mai trai.

Cadoul perfect este cel oferit de prietenul perfect, prietenul care vrea sa te bucuri, sa razi, sa te simti bine, sa facipoveste lucruri uimitoare, sa experimentezi, sa-ti depasesti limitele, sa traiesti experiente senzationale si, in final, sa ramai cu amintirea lor.

Si-atunci te intreb: tu ce-ti doresti sa daruiesti/ O jucarie sau o carte de povesti?

 

0
    0
    Cosul tau
    Cosul tau este golInapoi la magazin