X

De ce e mai bine sa regreti ce ai facut decat ce nu ai facut? 1

Stiu ca ai auzit cel putin o data in viata ca “e mai bine sa iubesti si sa pierzi pe cineva, decat sa nu iubesti niciodata”.

Ei bine, pe cat de ciudat e sa auzi asta atunci cand suferi dupa o despartire, pe atat de adevarat este. Si o sustin si oamenii de stiinta! Durerea sanselor pierdute persista mult mai mult in timp decat regretul pe termen scurt de a fi trait o experienta dureroasa, potrivit unui studiu efectuat de doua universitati americane.

In plus, oricat de dureroase ar fi, regretele pot sa ofere o motivatie importanta cu privire la succesul viitor, asigurandu-ne ca vom profita de oportunitatile ivite, pentru a evita sa ratam sanse importante in cariera sau iubire.

Cercetatorii au identificat doua tipuri de regret – regretele legate de o actiune, care au la baza ceva ce s-a intamplat, si regretele de inactiune, care se refera la ceva ce nu ai facut dar iti doresti sa fi facut.

Studiul a analizat 370 de adulti, repartizati in mod egal pe genuri, carora li s-a cerut sa discute in detaliu un regret important pe care il au, fie ca este vorba despre un regret de actiune, sau de un regret de inactiune, precum si cat a durat durerea asociata regretului.

Cele mai comune regrete sunt cele care se refera la iubire, studii si munca.
Regretele romantice s-au dovedit a fi cele mai dureroase, multi dintre cei intervievati ramanand cu gandul la sansele ratate cu privire la potentiale povesti de dragoste sau la relatii care nu au functionat.

Rezultatele, publicate in jurnalul SAGE, au aratat ca regretele legate de actiuni au fost initial foarte dureroase, dar nu au persistat atat de mult in timp pe cat au facut-o regretele referitoare la inactiune.
Potrivit studiului, consecintele din sfera iubirii au fost regretate mai mult decat cele legate de cariera, iar regretele de actiune au fost mai grave cand au dus la o pierdere personala mare – precum cea a unui partener sau a unei persoane iubite.

Cu toate acestea, autorii spun si ca regretele – mai ales cele legate de inactiune – ne pot motiva pentru succesul viitor, pentru ca ne determina sa ne asumam riscuri si garanteaza ca nu vom suferi din nou acelasi sentiment de esec.
Avem tendinta de a regreta aspectele cele mai importante pentru noi. Oamenii jinduiesc dupa relatii sociale puternice si stabile si sunt nefericiti atunci cand acestea le lipsesc” spune autorul studiului, profesorul Mike Morrison, de la Universitatea din Illinois.

El subliniaza, insa, ca regretul poate fi dureros, dar poate fi si util. “Unele persoane spun ca incearca sa traiasca fara regret, insa eu cred ca e nedrept fata de conditia umana. Daca incercam sa dam regretele la o parte, sacrificam putin din caracterul nostru uman”.
Un principiu esential al teoriei reglementarii regretului este acela ca regretele sunt mai intense atunci cand vorbim despre consecinte mai importante din punct de vedere personal si reversibile” spun Morrison si co-autorul studiului, prof. Neal Roese, de la Universitatea Northwestern din Chicago, discutand despre constatarile studiului.

“Am descoperit cateva exemple apartinand acestui model. Femeile – care au tendinta de a da o valoare mai mare relatiilor sociale decat barbatii – au avut mai multe regrete legate de iubire decat acestia din urma. In schimb, barbatii au fost mai predispusi sa aiba regrete legate de activitatea profesionala. Cei carora le lipsesc studiile superioare sau o relatie romantica au cele mai multe regrete exact in aceste zone”.

Desi atunci cand sunt excesiv de repetitive, regretele pot avea uneori efecte daunatoare asupra sanatatii mentale, foarte multe cercetari subliniaza modul in care un regret poate motiva activitatea regulatorie, si in cele din urma imbunatatirea circumstantelor vietii” spune el discutand despre modul in care regretele ne pot motiva pentru succes.

Regretul de a nu fi incercat experiente noi

De ce e mai bine sa regreti ce ai facut decat ce nu ai facut? 2

Unele dintre cele mai importante regrete din viata noastra, mai ales atunci cand ajungem la varsta maturitatii absolute, este acela de a nu fi experimentat prea multe lucruri in viata.

Activitatile si experientele noi ne scot in general din zona de confort. Fie ca este vorba despre participari la competitii sportive, la un maraton pentru care te pregatesti de mult timp, la calatorii in tari exotice, sau de experiente pline de adrenalina, precum un salt cu parasuta, un zbor cu balonul cu aer cald, bungee jumping sau rafting…

Nu de putine ori – ajunsi la varsta de 40 de ani si la un stil de viata sedentar, legati cel mai adesea de viata de familie si de birou – ajungem sa regretam ca nu am incercat prea multe experiente care sa ne scoata din zona de confort. Vestea buna e ca poti evita sa simti regretul de a nu fi incercat prea multe experiente, pentru ca auto-provocarea nu are varsta. Iti poti depasi limitele incercand activitati noi la orice varsta, fara sa mai simti astfel regretul de a nu fi trait viata la maxim!

Sursa: https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2001931/Why-IS-better-regret-youve-havent.html

0
    0
    Cosul tau
    Cosul tau este golInapoi la magazin