Castelul Balcic: locul unde s-a aflat un timp inima Reginei
Castelul Balcic, cunoscutul loc de refugiu al Majestatii Sale Maria, Regina a Romaniei, este un obiectiv turistic pe care nu trebuie sa il ratezi.
Principesa Maria a fost o figura publica extrem de indragita pe teritoriul tarii noastre, fiind supranumita: „Mama Regina”, „Mama ranitilor” sau „Regina soldati”, datorita actiunilor sale din perioada Primului Razboi Mondial. Construirea domeniului de la Balcic a inceput in 1925, la un an dupa ce Regina Maria a vizitat pentru a doua oara Balcicul, la insistentele pictorului Alexandru Satmari.
Castelul Balcic a fost proiectat de arhitectii Augustino si Amerigo, din Italia, iar de gradini s-a ocupat decoratorul de gradini Jules Jany din Elvetia. Ca sa iti poti face o idee despre cat de mult a insemnat acest loc pentru regina, trebuie sa stii ca aceasta a cerut prin testamentul intocmit in 1933 ca dupa moartea sa inima sa ii fie depusa in micuta capela pe care o construise pe malul marii: Stella Maris. Din pacate, dorinta sa a fost indeplinita doar pentru o scurta perioada de timp, in 1940 (cand Bulgaria redobandeste Cadrilaterul) inima ei fiind mutata din Balcic si dusa la Bran.
Castelul Balcic. O vila alba inprejmuita de o gradina impresionanta
Denumit si „Cuibul Linistit”, Castelul Balcic este de fapt o vila cu pereti albi, care combina elemente ale stilului maur si mediteraneean cu cel al caselor bulgaresti. Doar faleza il desparte de mare.
Daca te hotarasti sa vizitezi Castelul Balcic, nu ai cum sa ratezi gradina din jurul lui care este de fapt un intreg domeniu, intins pe un deal. In timp a devenit o adevarata gradina botanica, din cauza numeroaselor plante exotice pe care le adaposteste.
Castelul Balcic. Puncte de atractie
Pentru a vizita intregul domeniu, cel mai bine e sa iti cumperi o harta pentru a parcurge fiecare punct de atractie. Iata care sunt locurile pe care nu vrei sa le ratezi:
- Intrarea – Ghereta santinelei: un arc triumfal care reprezinta intrarea in castel;
- Fantana de argint: legenda spune ca daca arunci un banut in aceasta fantana si iti pui o dorinta, ea se va indeplini… 🙂
- Vila „Sageata albastra”;
- Coltul „Magnolia”;
- Templul apei: o constructie cu arcade pictate pe interio, sustinute de coloane imense si care are in interior bazine in care se afla mai demult apa;
- Capela Stella Maris: capela in care s-a aflat pentru o scurta perioada inima Reginei Maria.
- Izvorul sfant;
- Gradina Ghetsemani: adaposteste o colectie de arbori pitici;
- Aleea valului albastru;
- Digul;
- Gradina „Curtea englezeasca”;
- Cascada: apa cade de la o inaltime de 9 metri iar privelistea iti taie respiratia;
- „Puntea suspinelor”: podul care trece peste cascada. Legenda spune ca daca treci acest pod cu ochii inchisi in timp ce iti pui o dorinta, ea se va indeplini in scurt timp…
- Vila „Moara”, Vila „Salon”, Restaurantul „Coroana”;
- Restaurantul „Coroana”: aici poti degusta diverse soiuri de vinuri si daca te atrage un anui soi, chiar poti cumpara o sticla;
- Tronul Reginei Maria: locul preferat al Reginei Maria. Este un fotoliu de marmura, umbrit de un copac si avand alaturi o masuta de piatra.
- Castelul Reginei Maria;
- Aleea secolelor;
- Camera pentru fumat;
- Gradina „Labirint”;
- Mormantul Reginei Maria: corpul reginei nu se afla aici, mormantul fiind de fapt un cavou pe care este inscriptionata pe scurt viata ei.
- Vila „Gutman”, Vila „Suita”, Vila „Craing”, Vila „Izbanda”, Vila „Ciuperca”;
Pentru a vizita toate punctele de atractie ai nevoie de aproximativ 4 ore, dar sigur nu vei simti trecerea timpului cand vei parcurge acest taram minunat pe care si-a lasat amprenta si sufletul o fiinta minunata, Regina Maria a Romaniei.
Iar ca excursia sa fie si mai interesanta, iti recomand sa alegi varianta drumului pe mare pana in Balcic. Vei imbina astfel vizitarea Balcicului cu o experienta nautica de neuitat.
Sursa articolului: www.balcic.net
Comentarii recente